Basescu: Romania a strans din dinti pentru ca a vrut in NATO si UE

Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 13:29
3438 citiri
Basescu: Romania a strans din dinti pentru ca a vrut in NATO si UE
Fotoi: Presidency.ro

Traian Basescu i-a sfatuit pe moldoveni, joi, la Universitatea de Stat din Cahul, sa reformeze mai mult din institutiile statului, pentru a se apropia de Uniunea Europeana.

"Pentru ca sa va apropiati de UE, trebuie sa reformati mai mult din institutiile statului. Acest lucru trebuie facut de politicieni cu generozitate si asumat, pentru ca tara sa poata avansa. Trebuie sa domine concurenta si competitia in economie. Trebuie sa domina utilizarea corecta a banilor publici", le-a spus Traian Basescu moldovenilor.

El a mai declarat ca in aceasta perioada de criza economica trebuie facute sacrificii.

"Este criza economica. Sunt lucruri, care trebuiesc facute dincolo de ce fac cei bogati. Inseamna sacrificii acceptate de populatie. Trecerea la economia de piata inseamna cresterea preturilor si renuntarea la subventii. Nu poate fi conceputa competitia cand preturile pe piata nu sunt corecte. Romanii le-au suportat cu suparare. Am strans din dinti pentru ca am vrut sa fim in NATO si UE", afirma seful statului.

In Romania a inceput o reforma a sistemului de educatie

Pe de alta parte, Traian Basescu a declarat ca spera ca acordul dintre Romania si R. Moldova privind recunoasterea diplomelor din sistemele de invatamant sa fie semnat.

"Exista deja o solicitare ca Universitatea Dunarea de Jos sa revina la Cahul. Acest lucru se va intampla. Tinerii din R. Moldova au o sansa si vrem sa o sprijinim ca sa fie ca si a celor din Romania, a tinerilor europeni. Anul viitor sper sa putem ajunge la cifra de 5.000 de studenti basarabeni in Romania", a mai spus Basescu.

Seful statului a mai spus ca in Romania a inceput o reforma a sistemului de educatie, precizand ca se doreste crearea de competente.

"Europa se sprijina pe cea mai valoroasa resursa - creierul uman. In acest sens, in Romania am inceput o reforma profunda a sistemului de educatie. Dorim sa cream competente. Competentele ne ajuta sa fim pregatiti pentru piata muncii. Aceasta este esenta procesului de modernizare", a mai spus presedintele Romaniei.

Traian Basescu a afirmat ca Romania mai are de invatat foarte multe si a tinut sa precizeze ca tara noastra nu priveste R. Moldova "de pe un postament inalt".

"Nu privim la dumneavoastra de undeva, de pe un postament inalt. Romania a intrat in UE, avand un set de valori la un set de baza, la nivel economic, educational etc. Romania are de invatat inca foarte multe. Nu suntem departe de dumneavoastra", a mai spus Basescu.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Traian Basescu vizita Chisinau, #Basescu vizita Republica Moldova, #Basescu Cahul , #stiri Traian Basescu
Comentarii
Poza Berceanu_Umbrarescu_Basescu
Berceanu_Umbrarescu_Basescu
rank 1
Poza OSIRIS
OSIRIS
rank 5
Omul, stie ce vrea! ;-) La acest articol vor aprea HIENELE care il "iubesc" pe Basescu, sa-si arate stiinta si cunoasterea, ura, si pasiunea de a jigni pt. ca asa au fost invatati din mosi si stramosi lor. Succes "fratilor"!