Basescu: Romania sustine aderarea la UE si NATO a tarilor din SEECP

Miercuri, 23 Iunie 2010, ora 21:59
1501 citiri
Basescu: Romania sustine aderarea la UE si NATO a tarilor din SEECP

Presedintele Traian Basescu a reafirmat, la summit-ul SEECP sprijinul politic al Romaniei pentru accelerarea procesului de integrare in UE si NATO a statelor din Europa de sud-est, precum si disponibilitatea tarii noastre de a impartasi din experienta acumulata in propriul proces de aderare.

Seful statului a facut, la Istanbul, in discursul sustinut cu ocazia reuniunii la nivel inalt a Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est, o trecere in revista a progreselor inregistrate de statele membre SEECP in procesul de integrare europeana si euroatlantica.

Totodata, Basescu a tinut sa reitereze faptul ca Romania este un suporter ferm al includerii in Uniune a tuturor statelor SEECP, in baza meritelor proprii.

"Pornind de la propria noastra experienta dobandita in procesul de aderare, pe care suntem pregatiti sa o impartasim tuturor celor interesati, incurajam tarile aspirante sa depuna eforturi sustinute pentru indeplinirea completa a criteriilor de aderare. Solidaritatea este valoarea de baza a SEECP, iar Romania intelege sa fie solidara cu toate statele participante, in eforturile lor de integrare europeana.

Gazda noastra de astazi, Turcia, stie ca poate conta pe sprijinul Romaniei, iar rezultatele pe care le-a obtinut in gestionarea presedintiei SEECP sunt argumente pe care le vom folosi in promovarea obiectivului nostru comun", a spus presedintele Romaniei.

In acelasi timp, a precizat Basescu, Romania sustine eforturile administratiei democratice de la Chisinau de apropiere de structurile europene, subliniind ca Republica Moldova trebuie sa primesca o perspectiva de aderare europeana similara statelor din Balcanii de Vest.

"Performantele autoritatilor democratice din Republica Moldova sunt notabile: lansarea negocierilor pentru Acordul de Asociere cu UE, initierea dialogului pe vize UE - Republica Moldova, ale carui rezultate pozitive le asteptam in perioada imediat urmatoare. De asemenea, suntem increzatori in ceea ce priveste inceperea negocierilor pentru Acordul Cuprinzator de Comert Liber in 2010", a enumerat Basescu.

Integrarea in NATO

De asemenea, Basescu a trecut in revista stadiile in care se afla statele care fac parte din SEECPP in privinta procedului de integrare in NATO:

"In prezent, dintre cele unsprezece state participante la SEECP, sase sunt deja membre NATO. Speram ca si Macedonia sa poata deveni, cat mai curand, membru cu drepturi depline. Muntenegru si Bosnia si Hertegovina parcurg deja Planul de Actiuni pentru Aderare (MAP), ceea ce inseamna ca primirea invitatiei de aderare este o chestiune de timp. In acelasi timp, Alianta isi mentine angajamentul in zona, inclusiv prin continuarea activitatii KFOR. Aceste evolutii nu sunt intamplatoare. Este o realitate bine-cunoscuta ca stabilitatea si prosperitatea Europei depind de securitatea Europei de Sud-Est", a spus el.

Securitatea energetica

Basescu a subliniat ca zona Europei de sud-est a dobandit, in ultimii ani, si o mare importanta economica si strategica, subliniind avantajul pe care aceste state il au in cresterea securitatii energetice a Europei.

"Pe masura ce securitatea energetica devine o prioritate absoluta pentru toate statele europene, insemnatatea Europei de Sud-Est, ca zona de tranzit al fluxurilor de hidrocarburi provenite din regiuni precum Asia Centrala, Marea Caspica sau Orientul Mijlociu, devine tot mai evidenta. Este un avantaj major pe care tarile noastre trebuie sa-l gestioneze cu deschidere, corectitudine si inteligenta.

Proiecte precum PEOP sau Nabucco sunt doar cateva exemple ale potentialului acestei regiuni de a contribui la securitatea energetica a Europei", a spus Basescu, care a pledat in continuare pentru interconectarea retelelor energetice din statele SEECP si crearea unei piete a energiei care sa fie supusa regulilor economiei de piata.

Dunarea si Marea Neagra

Basescu nu a omis sa aduca in discutie si valorificarea potentialului Dunarii si bazinului Marii Negre.

"Toate aceste oportunitati pe care ne sta in putere sa le valorificam sunt dublate de o serie de provocari pentru a caror eliminare este necesara atat o actiune solidara, de cooperare, cat si eforturi individuale energice. Nu sunt putine problemele cu care se confrunta regiunea noastra: insecuritatea, instabilitatea politica, coruptia, traficul cu stupefiante si cu fiinte umane, incalcarea drepturilor omului si ale persoanelor apartinand minoritatilor nationale, crima organizata, terorismul etc.

Adoptarea de masuri ferme in directia solutionarii acestor probleme reprezinta conditii pentru progresarea in procesele de integrare europeana si euroatlantica, precum si masuri necesare pentru edificarea unor societati democratice si prospere", a pledat, in inchierea discursului sau, seful statului roman.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu a participat miercuri, la reuniunea la nivel inalt a Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP). Summit-ul a avut loc la Istanbul, capitala europeana a culturii in anul 2010 si a marcat incheierea mandatului Turciei la presedintia in exercitiu a SEECP si preluarea acesteia de catre Muntenegru.

La lucrarile summit-ului au participat presedintii Albaniei, Bosniei si Hertegovinei, Bulgariei, Croatiei, Muntenegrului, Serbiei, Turciei si Sloveniei, premierii Greciei si Macedoniei, precum si vicepremierul si ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.

Sefii de stat si de guvern prezenti au adoptat Declaratia de la Istanbul in cadrul careia sunt trecute in revista evolutiile recente din regiune, relatia statelor participante cu structurile europene si euroatlantice si este subliniata necesitatea intensificarii cooperarii regionale.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Traian Basescu summit SEECP, #Traian Basescu Uniunea Europeana, #tari Uniunea Europeana SEECP , #stiri Traian Basescu