Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Basescu si Geoana, umar la umar

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 23 Noiembrie 2009, ora 17:47
10477 citiri
Basescu si Geoana, umar la umar
Foto: Romania libera

Traian Basescu se afla pe primul loc in cursa pentru alegerile prezidentiale potrivit rezultatelor partiale anuntate luni, la ora 17, de Biroul Electoral Central (BEC).

Traian Basescu a obtinut 32,52% din voturi, Mircea Geoana - 30,77% si Crin Antonescu - 20,13%.

Rezultatele partiale confirma exit-poll-uile, iar scorurile sunt foarte stranse.

In conditiile unei diferente atat de mici, practic, orice rezultat este posibil in turul al doilea. Validarea referendumului ar putea avea un efect important, dar nu decisiv.

Diferenta o vor face liberalii si nehotaratii. "Votul electoratului romanesc a fost unul profund de dreapta. Eu am obtinut impreuna cu PNL peste 50% fata de aproape 34% cat am obtinut impreuna in 2004"", prima declaratie facuta de Traian Basescu dupa aflarea rezultatelor sondajelor arata ca este constient de acest lucru si a inceput deja operatiunea de seductie a electoratului liberal.

Acesta nu este prin excelenta disciplinat si nu va vota in bloc asa cum ii va recomanda conducerea PNL si o mare parte din el va prefera sa stea acasa pe 6 decembrie. De fapt, ramane de vazut daca printre simpatizantii liberali este mai puternica orientarea de dreapta, care l-ar exclude pe Mircea Geoana, sau adversitatea fata de Traian Basescu. Dar va conta mult si recomandarea venita dinspre Crin Antonescu.

Cat de scump isi va vinde el sustinerea si care ar putea fi pretul cerut ramane de vazut. Traian Basescu a precizat ca se va concentra pe alcatuirea noului guvern in urmatoarele zile, iar oferta ferma catre liberali a fost lansata deja.

Sigur, logic ar fi ca dreapta sa traga spre dreapta, pentru ca programele PD-L si PNL sunt infinit mai usor de armonizat, dar, in fapt, va fi o licitatie intre ofertele venite de la Mircea Geoana si Traian Basescu, iar revendicarea maximala a liberalilor ar putea viza chiar pozitia de premier.

Intr-un fel, prin procentele lui, Crin Antonescu si-a pus partidul intr-o situatie ideala. Desigur, sunt multe aspecte de luat in calcul pentru liderul liberal: in care dintre combinatii PNL ar avea un cuvant mai greu de spus, cu cati lideri din PSD si, respectiv, cati din PD-L ar trebui sa-si dispute functiile, cu alte cuvinte in care dintre formule liberalii ar capata o bucata mai mare si mai sigura de cascaval.

Prezenta mare, frauda mica

Este de remarcat prezenta foarte mare la vot, cu mult mai mare decat la orice scrutin in ultimii ani. E drept, intotdeauna in Romania, alegerea presedintelui a creat cea mai mare emotie a electoratului roman, dar de aceasta data televiziunile de stiri s-au straduit cat au putut sa inhibe prezenta la urne pentru a maximiza sansele lui Mircea Geoana.

Ei bine, romanii au respins manipularea si au iesit masiv la vot. Asa se intampla de obicei in perioadele grele din punct de vedere economic, dar poate ca votul masiv este si unul antimanipulare. Iar manipularea a atins cote uriase chiar si in ziua votului.

De dimineata, televiziunile de stiri au inceput sa vesteasca fraudarea alegerilor de la prima ora a votarii, ba chiar mai inainte. Cifrele sunt cele care infirma isteria. In 2004 au votat pe liste speciale 8% dintre alegatori, in 2000 - 13%. De aceasta data a votat in sectiile speciale cam 5-6% din electorat.

Doar ca inainte aveam liste speciale in orice sectie, iar acum am avut declaratii pe proprie raspundere si doar cateva sectii speciale, in fata carora s-au format cozi. Avem deci mai mult o proasta organizare decat o frauda. Asta nu inseamna nu au fost ciupite voturi. Toate partidele au ciupit voturi, exact ca in alti ani si in exact aceleasi zone.

Asta arata retele bine puse la punct si activate la fiecare scrutin. Zonele acestea predilecte pentru frauda sunt foarte sarace si unde un vot poate fi cumparat pe mai nimic.

Teoria fraudarii a tot fost invocata, inclusiv de Traian Basescu in urma cu 4 ani, dar niciun guvern din ultimii 20 de ani nu a facut nimic impotriva fraudarii. Ce mare investitie ar fi insemnat, de exemplu, o retea cu calculatoare in fiecare sectie de votare, astfel incat despre orice persoana care se prezinta la vot sa se poata sti exact daca a mai votat sau nu?

Ne chinuim cu sectii speciale, dar de ce nu avem inca vot electronic si vot prin corespondenta, banalitati in tari unde nu se mai vorbeste de frauda? N-ar fi fost mai simplu? Ar fi fost, dar in mod sincer, nimeni nu vrea asa ceva. Votul fara ciupeala pare ca nunta fara lautari. Iar daca Crin Antonescu se simte marele perdant al acestor ciupeli, are motive sa-l intrebe pe Calin Popescu Tariceanu de ce nu a luat nicio masura in 4 ani.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#rezultate alegeri 2009, #rezultate prezidentiale, #frauda prezidentiale, #rezultate alegeri prezidentiale , #stiri Traian Basescu