Basescu vrea un scut antiracheta pentru Romania

Vineri, 03 Aprilie 2009, ora 14:33
1721 citiri
Basescu vrea un scut antiracheta pentru Romania

"Obiectivul nostru este legat de apararea antiracheta ce nu acopera intreg teritoriul aliantei si Romania este una dintre tarile afectate partial", a declarat Traian Basescu inainte de a pleca la summit-ul NATO de la Strasbourg.

Seful statului a declarat ca va propune in cadrul discutiilor de la summit sa fie luate masuri ca tara noastra sa fie pazita de scutul antiracheta.

"Vrem ca NATO sa analizeze si sa dea solutii pentru o acoperire integrala a teritorului antiracheta, eventual o completare NATO sau prin analiza complementaritati unor structuri antiracheta NATO ce trebuie realizata cu scutul antiracheta SUA", a declarat presedintele.

Traian Basescu a spus ca la summit vor participa inca doua tari, fata de participarea de la Bucuresti, si anume Albania si Croatia, tari ratificate din 2008. Presedintele a precizat ca Romania are cateva obiective pe care spera sa le includa in declaratia de final a acestui eveniment.

"Obiectivele vizeaza in mod deosebit regiunea si le continua pe cele de la summit-ul de la Bucuresti. Vrem ca in documentul final, declaratia summit-ului, sa continue sa incurajeze Muntenegru si Bosnia Hertegovina in ceea ce priveste aspiratiile euroatlantice, alianta sa isi mentina neutralitatea politica fata de Kosovo si sa contina un mesaj de deschidere pentru accesul Serbiei", a mai precizat presedintele.

Basescu vrea sa se "impace" cu Rusia

Traian Basescu nu a uitat nici de relatia cu Rusia, precizand ca avem un interes deosebit ca NATO sa reia relatiile pentru a putea asigura securitate zonei Marii Negre.

"Pozitia noastra cu Federatia Rusa a fost pusa sub semnul intrebarii in urma interventiei de anul trecut. Credem ca trebuie realuata cooperarea intre NATO si Rusia. Romania este una dintre cele mai interesate de aceasta colaborarea pe baza unor principii asa cum au fost stabilite anterior. Avem nevoie de relatii pragmatice altfel securitatea in zona Marii Negre nu este posibila fara o colaborare", a mai spus Basescu.

Seful statului a reiterat ideea ca alianta trebuie sa isi mentina angajamentele de la Bucuresti fata de Ucraina si Georgia cu "precizarea foarte clara ca cele doua tari trebuie sa parcurga constincios procesele de reforma si criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca".

Mai mult chiar a lasat sa se inteleaga ca "vede" un posibil un angajament legat de protejarea surselor de energie.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Traian Basescu, #scut antiracheta, #Summit NATO , #stiri Traian Basescu
Comentarii