Ziare.com

Biografia lui Traian Basescu, scrisa de Marius Oprea

Joi, 24 Iulie 2008, ora 14:21

   

Biografia lui Traian Basescu, scrisa de Marius Oprea
Istoricul Marius Oprea a terminat de redactat o biografie a omului politic Traian Basescu. Revista Observator cultural publica fragmente din aceasta lucrare, in pregatire la Editura Polirom.

Marius Oprea a scris volumul biografic folosind surse variate, de la ziarele vremii, emisiuni de radio si de televiziune, pana la carti de istorie recenta.

Iata un scurt fragment din textul care a fost publicat joi de revista Observator cultural:

"Calatoria sa spre putere (a lui Traian Basescu, n.red.), inceputa pe mare, continuata apoi intr-un camion cu margarina, de unde a prins viteza in limuzinele ministeriale, si-a atins tinta. Traian Basescu e presedintele Romaniei.

Dar, totodata, a luat sfarsit aceasta calatorie, ceea ce atat pe protagonistul ei, cat si pe noi ne cam nedumereste. Ce se va intampla de acum incolo? Incotro se va indrepta pasionala vocatie pentru putere a acestui fascinant om?

La aceasta chestiune nu stim noi ce sa spunem, dar a raspuns, cu ani de zile in urma, poetul George Bacovia, cand, fiind pus sa scrie o poezie despre construirea socialismului, a rezumat un intreg proces istoric intr-un vers: cit despre ceea ce va fi, deocamdata e sublim.

Dar sa ne intoarcem la Traian Basescu si la povestea ascensiunii sale, la chipurile ei uitate ori ascunse, care se aduna toate in acest singur sens al unui destin de exceptie. Chiar daca nu este istoria eroica si exemplara a unui erou de basm, ridicat prin calitati si eforturi proprii din praful ulitei in purpura puterii, ea are farmecul ei aparte, aratand propriile merite ale protagonistului.

Aici, in Balcani, si mai ales de doua-trei sute de ani incoace, puterea are alte intelesuri, iar caile spre ea sunt netezite prin resorturi mult mai bizantine decit am fost noi invatati, citind biografiile marilor oameni ai istoriei universale.

Traian Basescu nu este produsul unei lumi obisnuite cu eroii, ci mai degraba al unui crepuscul comunist, marcat de haos moral si lipsuri, de comportamente arbitrare, discretionare, de autosuficienta si umilinta acceptata, in care principalele criterii de reusita au fost ginta si geanta, adica al cui esti si pe cine servesti."

Citeste mai multe despre Traian Basescu biografie Marius Oprea istorie
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8865 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

La comanda lui Tariceau

Ce ***!!!! Sa-si vada de administrarea tarii, de cum ne vede Europa nu sa se preocupe de adversarii politici. Astia sunt politicienii din Romania. Trebuie eliminati in frunte cu Iliescu si Tariceanu. E valabil si pentru Basescu cand se leaga de persoane si nu de sistem.

 

Dl. Marius Oprea este salariat la stat !

Dl. Marius Oprea este presdintele ICCR .
"Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului ...este o... institutie publica cu personalitate juridică, aflată in subordinea Guvernului si in coordonarea primului-ministru." -pe scurt din legea de functionare a ICCR .
Astfel , aceasta lucrare , daca nu are acceptul lui T.Basescu , nici pamflet nu poate fi numit , ci direct o actiune de defaimare si discreditare comandata , sustinuta si platita de cel care este prim-ministrul Romaniei , Dl.Tariceanu , cel care tipa pe la toate colturile cum nu-l lasa pe el sa munceasca T.Basescu !
Acum intelegeti , probabil , de ce sunt atat de multe succesele Romaniei si ale guvernului sau , de ce avem calificativele pe care le avem ( si le meritam ) , si care sunt preocuparile de capatai in Piata Victoriei !
Uite pe cine si de ce au sustinut guvernul PeNaL cei de la PSD !

 

Mai sint multi obsedati?

Marius Oprea, inca un obsedat de Basescu.Cineva propune sa se infiinteze o noua disciplina, "basescologia".

 

Corectare

Nu este obsedat numai de Bassescu.

FAN BASESCU

-OM CORECT,OM CINSTIT,(ALEXANDRU I. CUZA PTR. RO)D-ZEU SA-TI DEA SANATATE ,TINE-O TOT ASA..SA NE TRAIESTI NEA TRAIAN NU INCA UN MANDAT ,CEL PUTIN 10,NU GLUMESC..

 

Ai dreptate

Ca bine zisesi, omule. Sa-i dea domnul si justitia nu 10 ci vreo 15-20 de mandate. La Jilava.

Cine e Marius oprea?

si de unde vine pasiunea pentru Base? :))

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor