Biografia lui Traian Basescu, scrisa de Marius Oprea

Joi, 24 Iulie 2008, ora 14:21
9378 citiri
Biografia lui Traian Basescu, scrisa de Marius Oprea

Istoricul Marius Oprea a terminat de redactat o biografie a omului politic Traian Basescu. Revista Observator cultural publica fragmente din aceasta lucrare, in pregatire la Editura Polirom.

Marius Oprea a scris volumul biografic folosind surse variate, de la ziarele vremii, emisiuni de radio si de televiziune, pana la carti de istorie recenta.

Iata un scurt fragment din textul care a fost publicat joi de revista Observator cultural:

"Calatoria sa spre putere (a lui Traian Basescu, n.red.), inceputa pe mare, continuata apoi intr-un camion cu margarina, de unde a prins viteza in limuzinele ministeriale, si-a atins tinta. Traian Basescu e presedintele Romaniei.

Dar, totodata, a luat sfarsit aceasta calatorie, ceea ce atat pe protagonistul ei, cat si pe noi ne cam nedumereste. Ce se va intampla de acum incolo? Incotro se va indrepta pasionala vocatie pentru putere a acestui fascinant om?

La aceasta chestiune nu stim noi ce sa spunem, dar a raspuns, cu ani de zile in urma, poetul George Bacovia, cand, fiind pus sa scrie o poezie despre construirea socialismului, a rezumat un intreg proces istoric intr-un vers: cit despre ceea ce va fi, deocamdata e sublim.

Dar sa ne intoarcem la Traian Basescu si la povestea ascensiunii sale, la chipurile ei uitate ori ascunse, care se aduna toate in acest singur sens al unui destin de exceptie. Chiar daca nu este istoria eroica si exemplara a unui erou de basm, ridicat prin calitati si eforturi proprii din praful ulitei in purpura puterii, ea are farmecul ei aparte, aratand propriile merite ale protagonistului.

Aici, in Balcani, si mai ales de doua-trei sute de ani incoace, puterea are alte intelesuri, iar caile spre ea sunt netezite prin resorturi mult mai bizantine decit am fost noi invatati, citind biografiile marilor oameni ai istoriei universale.

Traian Basescu nu este produsul unei lumi obisnuite cu eroii, ci mai degraba al unui crepuscul comunist, marcat de haos moral si lipsuri, de comportamente arbitrare, discretionare, de autosuficienta si umilinta acceptata, in care principalele criterii de reusita au fost ginta si geanta, adica al cui esti si pe cine servesti."

Marco Polo, călătorul care a șocat lumea medievală
Marco Polo, călătorul care a șocat lumea medievală
Chiar și la 700 de ani de la moartea lui Marco Polo, numele lui este încă pe buzele tuturor. De ce este controversată moștenirea călătorului italian care a parcurs Drumul Mătăsii către...
Una dintre cele mai frumoase tenismene a umilit-o pe Ostapenko la Miami și a intrat în istorie
Una dintre cele mai frumoase tenismene a umilit-o pe Ostapenko la Miami și a intrat în istorie
Una dintre surprizele zilei la turneul WTA 1000 de la Miami a fost produsă de rusoaica Anna Kalinskaia, numărul 25 mondial. În turul trei, Kalinskaia a eliminat-o pe letona Jelena Ostapenko...
#Traian Basescu, #biografie, #Marius Oprea, #istorie , #stiri Traian Basescu