Boala bolilor statului roman

Marti, 28 Aprilie 2009, ora 18:35
3812 citiri
Boala bolilor statului roman

Foarte posibil ca ordonanta privind sefia institutiilor deconcentrate sa fie modificata. Dupa criticile lui Traian Basescu, PD-L pare sa fi dat oarecum inapoi, iar daca supararea presedintelui a intervenit in urma unor logice suparari la Bruxelles, este de asteptat ca si PSD sa fie, pana la urma, de acord cu unele nuantari.

Pentru ca Executivul sa nu fie nevoit sa schimbe ceea ce a decis, modificarea ar urma sa fie facuta in Parlament, prin amendamente. Insa pana atunci directorii deconcentratelor vor fi fost deja dati afara. Ar urma o repunere in functie?

Repolitizare fortata

Repolitizarea fortata a functionarilor publici este evidenta, oricat s-ar stradui cele doua partide la putere sa o justifice altfel. Daca de competenta le-ar arde buza, n-ar avea decat sa auditeze activitatea tuturor directorilor vizati, sa-i pastreze pe cei buni, sa-i dea afara pe cei slabi si sa angajeze altii in urma unor concursuri. Acestia ar trebui sa fie tot functionari publici cu tot ceea ce implica acest statut, inclusiv depolitizarea.

Nu putem vorbi despre eficientizare, dupa cum pretinde Guvernul, cat timp punem in functie un om cu mandat de 4 ani, timp limitat in care, dupa modelul consacrat, acesta va fi tentat sa-si faca plinul. In plus, va accepta orice comanda politica in speranta ca patronul va ramane la putere si-i va reinnoi contractul pentru merite deosebite. Daca se schimba jupanul, oricum pleaca pentru a veni oamenii noilor jupani, asa ca fidelitatea nu are cum sa le strice.

Ni se spune ca acesti sefi de deconcentrate trebuie sa aplice politica Guvernului in teritoriu. Cum anume face seful OPC acest lucru, de exemplu? Se modifica normele de igiena sau termenele de valabilitate ale produselor dupa cum guvernarea e liberala, populara sau social-democrata? De ce sa schimbam inspectorul scolar al judetului in functie de partidul la putere? Oare pentru a ne asigura o cat mai buna propaganda in scoli?

Ni se spune ca ordonanta va fi modificata. Nicio victorie. Ea ar trebui sa dispara cu totul. Reglementarea in vigoare din 2003 era europeana, corecta, poate stabilind un nivel cam ridicat de depolitizare, dupa model francez, dar oricum preferabila. Important ar fi fost ca actualul Guvern sa actioneze, pentru prima data, ca ea sa fie cu adevarat respectata, nu desfiintata, ca sa ne luam cu totul gandul.

Dar pentru respectarea fostei legi nu numai in litera, ci si in spiritul ei, era necesar un ingredient esential. Criteriile de competenta si performanta in functie de care oamenii sa fie pastrati in functie sau sa plece.

Spaima cea mare, criteriile obiective

Facem legi, le modificam, le abrogam, vorbim vorbe mari, insa nimeni niciodata nu se angajeaza sa elaboreze astfel de criterii obiective care sa aseze intreaga functionarime intr-o grila matematica. Numai aceasta grila ne-ar putea aduce un corp administrativ competent si performant, iar prin asta cu adevarat intangibil. Un corp de functionari peste care puterile sa treaca fix cum trece apa peste pietre. Pentru ca acestia sunt oamenii care, in domeniile lor, fac Romania sa mearga inainte sau sa se miste ca sania pe ciment, indiferent cat de geniali ar fi guvernantii.

Lipsa acestor criterii obiective face sa avem un corp functionaresc mediocru, disponibil el insusi la repolitizari. Aceasta este boala bolilor in statul roman, cea mai greu de tratat, pentru ca si doctorii sufera de ea. Cum sa vrea politicienii sa institutie criteriile de competenta si performanta cand ei insisi sunt monumente de incompetenta si nonperformanta? Nimeni nu-si taie singur craca de sub picioare.

Si, apoi, un functionar competent si performant este incomod. Isi face treaba, se apara cu statutul sau apolitic si stabilitatea in functie, nu poate fi manevrat si sanajat. Cat timp e doar cate unul cu asa obiceiuri rele mai treaca mearga, dar Doamne fereste de extinderea acestui model tare periculos! Cum sa mai servim clientii, cum sa ne mai facem mendrele?

Asa ca o eventuala cosmetizare a ordonantei privind deconcentratele nu ar trebui sa incalzeasca pe nimeni. Dar, cum spuneam, sa ne luam gandul. Niciun politician din Romania nu va vrea vreodata sa instituie dictatura criteriilor de competenta si performanta in sistemul bugetar.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#ordonanta deconcentratelor, #sefi demisi deconcentrate, #Basescu Guvern , #stiri Traian Basescu