Buzduganul lui Traian Basescu

Miercuri, 16 Septembrie 2009, ora 18:33
5400 citiri
Buzduganul lui Traian Basescu
Foto: Reuters

Traian Basescu a aruncat, de la tribuna Parlamentului, buzduganul candidaturii. Discursul sau a fost, in continut, profund electoral, dar perfect institutional, in forma.

Bilantul lui Traian Basescu a fost in esenta discursul unui candidat care-si prezinta cartea de vizita, cunostintele, competentele si proiectele. Dar invelit in tipla raportului de activitate adresat Parlamentului dupa 5 ani de mandat, adica in forma institutionala, a capatat cu mult mai multa greutate decat poate avea vreodata discursul unui candidat.

Mai mult decat atat, Traian Basescu a facut timp de doua ore o adevarata demonstratie electorala de forta, trecand prin toate domeniile economice si sociale ale Romaniei, de la politica interna, la politica externa a Romaniei. De la sanatate, la educatie, de la achizitia de legume si fructe, la asistenta sociala, de la proiectul Nabucco la proiectul Marea Neagra, nimic nu a scapat unei analize prezidentiale exhaustive.

Concluzia ei ar fi, pe scurt: au fost facute multe progrese, suntem pe cale reformelor, dar mai sunt multe de facut in toate domeniile, iar eu stiu exact de ce avem nevoie. Este remarcabil saltul de la Romania muribunda de acum cateva saptamani, la Romania pe calea cea buna, care "merge mai departe", cum se pare ca va suna viitorul slogan electoral al lui Traian Basescu.

Presedintele a lansat astfel ultima dintre componentele noii sale imagini electorale: presedintele competent, presedintele profesionist. Ele se adauga componentei de presedinte echlilibrat si pacifist, lansata la apa inca de la inceputul anului.

Traian Basescu a inteles, cu siguranta, ca romanii se simt ajunsi pe mana unor amatori, oportunisti si profitori, iar sentimentul general este ca Romania este precum corabia ajunsa in deriva in timp ce echipajul se bate pe ultimele sticle de vin.

Proiectele presedintelui

In acest context, mesajul lui Traian Basescu, eu stiu ce e de facut, are toate sansele sa produca efecte electorale pentru ca in momentele de deriva si spaima, poporul se indreapta instinctiv spre cel sigur de sine si, aparent, stapan pe situatie.

In plus, cartea proiectelor il avantajeaza pe Traian Basescu cat timp nici Mircea Geoana, nici Sorin Oprescu nu au emis vreodata proiecte politice articulate si joaca exclusiv pe cartea retoricii.

De ce a venit tocmai acum acest discurs? Pentru ca Traian Basescu nu putea vorbi si ca presedinte reformist, componenta vitala a imaginii sale, fara sa poata invoca macar o reforma devenit fapt implinit. De marti aceasta reforma, practic, exista.

Reforma din Legea Educatiei Nationale este cam ca o jumatate de om pe jumatate de iepure schiop, dar, pana la o analiza atenta, ea poate fi pusa la butoniera ca proiect implinit. Si, ce sa vezi, aceasta lege nu este amenintata de nicio motiune de cenzura, desi ea ar trebui sa nemultumesca cel mai tare UDMR.

Traian Basescu a sacrificat mult din aplombul sau obisnuit, pentru avantajele incontestabile ale formei institutionale. Dar e vreme si pentru discursuri spumoase de campanie dupa ce candidatura va lansata. Cand anume?

Din acest moment, se poate intampla oricand. Concursul pentru postura de vedeta, care intra ultima in scena, este in toi. Mircea Geoana isi tot amana a treia lansare a candidaturii doar, doar incheie el spectacolul.

Sorin Oprescu este si el pregatit si asteapta doar momentul ideal pentru a se lansa. Este asadar probabil ca si Traian Basescu sa mai astepte pentru ca focul lui de artificii sa fie ultimul.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Traian Basescu discurs Parlament, #Traian Basescu candidatura, #alegeri prezidentiale 2009 , #stiri Traian Basescu