Cand jurnalistul devine colportor (Opinii)

Marti, 06 Septembrie 2011, ora 21:20
6683 citiri
Cand jurnalistul devine colportor (Opinii)
Foto: Romania Actualitati

Stelian Tanase era candva un jurnalist respectabil. A devenit apoi un fanatic antiBasescu, ceea ce i-a amputat mult din prestigiu, exact la fel ca fanaticilor proBasescu. Caci nu optiunea este problema, ci incalcarea oricaror principii si reguli in numele ei. Cel mai grav este insa ca, in ultima vreme, Stelian Tanase a devenit un colportor de zvonistica ieftina, cu profil de targoveata care, intre doi clienti care-i cumpara rosiile, pune tara la cale cu vecina de taraba.

Ca l-a "facut" pe Dinu Patriciu premier, intr-o analiza de care apoi s-a dezis cu nonsalanta, e una, dar lansarea pe piata a zvonului privind boala grava de care ar suferi presedintele Romaniei e altceva. Adica ceva incalificabil.

Da, daca Stelian Tanase ar fi avut informatii certe in acest sens, capatate prin orice mijloace, daca ar fi putut produce o dovada cat de mica in acest sens, demersul sau ar fi fost mai mult decat legitim, caci starea de sanatate a presedintelui oricarei tari este o chestiune de maxim interes public. Dar Stelian Tanase n-a facut decat sa povesteasca, intr-un interviu acordat ziarului de mare inspiratie Ring, controlat de Robert Negoita, ce i-au spus lui surse neprecizate, dar, desigur, bine informate.

Un jurnalist onest care afla un asemenea zvon tace si sapa, urmand sa vorbeasca abia atunci cand si daca are ceva cat de cat palpabil in mana. Un buletin de analiza, o reteta sau macar o declaratie, fie si sub anonimat, a unui medic. Asa si eu pot veni maine sa spun ca am informatii, din surse credibile, dar pe care nu pot sa le verific, ca Stelian Tanase este foarte grav bolnav si si-ar fi lasat mustata ca sa ascunda o tumora teribila.

Atacat din chiar tabara antiprezidentiala, de Bogdan Chireac, Stelian Tanase a batut in retragere, acuzand vinovatul de serviciu, securitatea, care ar fi lansat zvonul pentru a distrage atentia de la problemele grave ale tarii si a-l victimiza pe presedinte, acum cand popularitatea sa este in scadere.

Asa o fi, dar cine l-a obligat sa faca jocul securitatii, mai ales pe el, un om care a scris carti despre tacticile de manipulare ale acesteia?

Ori Stelian Tanase este de o penibila naivitate, ceea ce nu cred, ori a facut el insusi un mizerabil joc de manipulare cu doua tinte: cei care cred zvonul si cei care nu-l cred.

Pedelistii care cred ar fi trebuit sa se simta demobilizati si mult mai inclinati spre tradare. Si este vorba mai ales despre cei din teritoriu, primarii, in primul rand, care nu fac parte din cercul apropiatilor lui Traian Basescu, sunt deci vulnerabili la zvonuri si vor fi elementele cheie ale viitoarelor alegeri.

Opozantii care cred trebuie sa se simta imbarbatati, sentiment de care USL are nevoie dupa esecul de la alegerile partiale si dupa tensiunile create de impartirea primelor candidaturi intre partidele componente.

Cei care nu cred zvonul, pot fi totusi convinsi ca el a fost lansat, cum ne spune Stelian Tanase, tocmai de catre securitatea lui Traian Basescu, asa cum se intampla si in cazul lui Nicolae Ceausescu.

Asocierea celor doi si a practicilor lor este una dintre cartile preferate ale opozitiei politice si media care a inventat o noua specie de tiran: dictatorul injurat zilnic la televizor si pe strada de oameni care nu patesc nimic, ba chiar devin tot mai prosperi.

Tema ar fi, desigur, una marginala, daca am discuta doar despre starea de sanatate a omului Traian Basescu. Este nepotrivit sa lansezi astfel de speculatii despre orice persoana, dar a face asa ceva in privinta presedintelui unei tari, oricare tara, este o nebunie cu potentiale consecinte grave.

Pe de alta parte, Traian Basescu are la-ndemana posibilitatea de contracarare macar partiala a acestei zvonistici recurente. Presedintele SUA isi publica analizele medicale anuale obligatorii, astfel incat tot poporul american stie daca are un presedinte sanatos sau bolnav. Acolo legea obliga la aceasta transparenta. In Romania nu exista aceasta obligatie legala, dar ar fi o decizie foarte inteleapta a presedintelui sa procedeze in acest fel.

Sigur ca s-ar gasi voci care sa conteste si analizele oficiale si sa invoce, pe surse bine informate, falsificarea lor. Dar orice transparenta este preferabila opacitatii.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Basescu bolnav, #boala Basescu, #Stelian Tanase Basescu, #Stelian Tanase boala Basescu , #stiri Traian Basescu