Candidatul poporului

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 04 Octombrie 2009, ora 19:31
7897 citiri
Candidatul poporului
Foto: Anti-plicti.blogspot.com

Anuntarea candidaturii lui Traian Basescu nu mai era de mult timp o chestiune de "daca", ci doar una de "cand". Era imposibil de crezut ca Traian Basescu bate tara in lung si in lat doar pentru a lua pulsul poporului si a-si arata apropierea prezidentiala fata de acesta sau ca tunde ori pentru ca si-ar fi descoperit o noua vocatie mistuitoare.

Dupa cum nici preafrumoasa imagine de presedinte echidistant si superior nu a fost creata pentru ca Traian Basescu ar fi cunoscut un seism interior, fara vreun interes electoral de rebranduire.

In privinta lui "cand", era clar ca presedintele va astepta a treia si, oare?, ultima lansare a lui Mircea Geoana pentru a-i taia ecourile si deci caimacul si asa subtiat semnificativ de socul iesirii de la guvernare a PSD.

Ramanea doar problema lui "unde" si "cum"

"De de acum Sannnicolau Mare pentru mine a devenit un loc important, locul in care presedintele in functie anunta ca va mai candida pentru un mandat. Multa lume imi pune intrebari si stiu ca si dumneavoastra aveti intrebari. Probabil una dintre ele este daca voi candida. Va spun ca da, voi candida. Cel mai bun lucru e sa faci lucruri la care nu te astepti. Eu nu ma asteptam sa imi anunt candidatura la Sannicolau Mare, dar ma bucur ca am facut acest lucru in mijlocul unor oameni ca dumneavoastra. Acum stiu ca este decizia corecta".

Unde? Nu in mijlocul unei sali pline cu activ de partid isterizat, ci intr-o localitate relativ anonima din vestul tarii.

Cum? Nu insotit de discursuri inflamate si mobilizatoare, pline de osanale si sloganuri, ci in mijlocul oamenilor simpli care i-au oferit, nu-i asa, inspiratia divina a caii drepte.

Traian Basescu nu este, de fapt, imprevizibil. El isi urmeaza neabatut strategia antisistem aplicata de luni bune. Putea la fel de bine sa faca anuntul, dupa care ziaristii umbla cu limba scoasa de atata vreme, tunzand o oaie, jucand o hora sau pupand vreo osanca.

Prin refuzul modelului deja consacrat de lansare: sali pline, baloane, osanale, discursuri, Traian Basescu se plaseaza diametral opus fata de toti ceilalti candidati de partid anuntati pana acum. El se defineste drept candidatul poporului, inspirat de popor. E candiatul intregului popor, inclusiv al celui de la Sannicolaul Mare, despre care, de exemplu la Romaero, poate ca nici nu s-a auzit prea bine, nu candidatul vreunui partid, al vreunei aliante si, in general, nu un candidat al politicii romanesti.

Prin anuntul de sambata Traian Basescu se distanteaza din nou si de PD-L, distantare strategica dupa ce democrat liberalii au capatat intreaga putere si au purces la o epurare politica rapida si fara crutare. Candidatul nu-i al lor, ati inteles, da?, nu-i al celor diferiti doar la palarie de PSD, ci este al poporului, sa fie clar, si e la fel de scarbit de politica precum poporul. Ar putea urma, desigur, si o lansare de partid, doar acesta va asigura infrastructura campaniei, dar momentul decisiv a fost acesta, distinct de PD-L.

Modalitatea aleasa de Traian Basescu pentru a-si anunta candidatura e o veste proasta si pentru Sorin Oprescu. Tot mai mult, presedintele intra pe culoarul ce parea reteta castigatoare a actualului primar general. Antistem, antipolitica, independenta sunt acum ingrediente comune, iar avanatajul functiei in exercitiu ar putea fi decisiv.

Cert este ca iata-l pe Sorin Oprescu impins spre o noua foarte probabila amanare a anuntului propriu, pentru a consulta niste prieteni, evident, amanare care pentru un candidat insuficient de puternic in teritoriu ar puta costa scump.

Cat despre spontaneitatea anuntului, ea este la fel de credibila precum canicula in ianuarie. Ba chiar sa ne fereasca D-zeu de un presedinte care ia decizii de o importanta atat de mare sub impulsul momentului.

Dimpotriva, as spune ca in acest moment Traian Basescu nu mai face nimic sub impulsul momentului. Asaltul electoral este calculat pas cu pas si de o intensitate tot mai mare.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#anunt candidatura Traian Basescu, #Traian Basescu cursa prezidentiala, #iesire PSD guvernare, #alegeri prezidentiale 2009 , #stiri Traian Basescu
Comentarii