Cati bani cheltuie candidatii in campania electorala?

Joi, 22 Mai 2008, ora 12:50
3407 citiri
Cati bani cheltuie candidatii in campania electorala?

Nici costurile de campanie nu mai sunt ce au fost, ceea ce intareste parca impresia lui Traian Basescu, care spunea acum cateva zile ca miroase un blat. Frenezia electorala pentru localele de anul acesta nu se mai simte ca in trecut si, de aceea, nu mai este nici la fel de costisitoare. Candidatii parca nu isi mai dau silinta ca in alte dati si nu isi mai golesc vistieriile.

Vasile Blaga a explicat de ce estimeaza ca va cheltui "doar" un milion de euro. "Eu cred ca vom avea cheltuieli in jur de 1 milion de euro in toata campania electorala. Costurile pe campanie nu mai sunt asa de scumpe de patru ani de zile, dintr-un motiv foarte simplu: nu mai platim televiziunile. Pe vremea aceea, un clip electoral de 30 de secunde - va spun in dolari, ca nu erau euro pe atunci - costa minim 4.000 de dolari.

Deci daca apari de 2-3 ori la televiziuni asa doar ca sa existi, socotiti dumneavoastra costurile", a declarat Blaga, citat de "Gandul" de joi.

Cam in aceeasi suma se va incadra si liberalul Ludovic Orban. "Daca costul unui vot este intre 3 si 5 euro si eu mi-am stabilit ca obiectiv minim 300.000 de voturi asta inseamna ca ma va costa cam 900.000 - 1.000.0000 de euro", si-a explicat rationamentul ministrul Transporturilor.

Cum "intrarile" in bugetul PNL par de pe acum mai mici decat cheltuielile estimate, secretarul general al PNL, Dan Motreanu, prevede ca liberalii vor ramane cu datorii de pe urma campaniei.

Materialele tiparite pentru Orban, adica afise, brosuri, panouri, ajung la 64.850 de lei. Chestionarele telefonice pe care oamenii de campanie ai lui Orban le fac la numerele abonatilor Romtelecom implica o cheltuiala de 16.850 lei. Cheltuielile legate de publicitatea in presa inseamna o cheltuiala de 87.000 lei, iar organizarea concertului din Piata Revolutiei, la care Orban si-a lansat campania, a costat 34.400 lei.

Majoritatea banilor provine din donatii de la membri de partid. Pentru campania lui Orban se mai adauga si cheltuiala suportata la nivelul central al partidului, respectiv contractul de consultanta cu firma lui Dan Andronic. In serviciile prestate de Andronic intra si realizarea singururlui clip electoral, adica cel in care dintr-o casca de constructor adunata cu un creier rezulta un Ludovic Orban primar.

Mai modest, liderul PIN, Cozmin Gusa, nu crede ca va cheltui mai mult de jumatate de milion de euro. "Eu am cheltuit pana acum circa 250.000 euro si o sa ajung probabil pana la 400.000 de euro", a sustinut Gusa.

Singurul candidat care nu a avansat nicio suma a fost Cristian Diaconescu. Intrebat cat estimeaza ca va costa campania sa, Diaconescu a raspuns ridicand din umeri: "Nu stiu. Chiar nu stiu si nici nu cred ca este treaba candidatului".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Horoscop zilnic. Marți, 23 aprilie. Zodia care se va confrunta cu o problemă de sănătate
Horoscop zilnic. Marți, 23 aprilie. Zodia care se va confrunta cu o problemă de sănătate
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Manifești un...
Ludovic Orban, despre rocada candidaţilor PSD şi PNL: „Se schimbă ca şosetele, dar, dacă nu se spală, tot pute”
Ludovic Orban, despre rocada candidaţilor PSD şi PNL: „Se schimbă ca şosetele, dar, dacă nu se spală, tot pute”
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat luni seară, 22 aprilie, la Ploieşti, referindu-se la rocada candidaţilor PSD şi PNL, că aceştia se schimbă precum...
#candidati, #bani, #campanie electorala , #stiri Traian Basescu