Ce au cautat, de fapt, partidele la Cotroceni?

Miercuri, 02 Iulie 2008, ora 11:38
2313 citiri
Ce au cautat, de fapt, partidele la Cotroceni?

Ajutoare de stat pentru caldura si energie, majorarea punctului de pensie, cresterea salariului minim pe economie la 575 de lei si alte compensatii directe a promis, marti, la Cotroceni PD-L. Comasarea terenurilor agricole pe modelul vechilor CAP-uri, a licitat si UDMR.

Modificarea cosului de gaze naturale si alocarea exclusiv catre populatie a productiei interne de gaze, modificarea cosului pentru energie electrica si alocarea imediata a sumelor de la buget pentru achizitionarea de combustibil pentru iarna, a marit potul PSD.

Instrumente pentru stapanirea inflatiei- au aruncat cu sec pe masa verde si liberalii. Cotat de sondaje drept "mana moarta" la alegerile viitoare, PRM n-a gasit alta solutie decat sa arunce miza in aer: strategii nationale pentru dezvoltarea agriculturii, anularea privatizarii Petrom, inlocuirea guvernului actual cu unul de uniune nationala si schimbarea guvernatorului Bancii Nationale.

De fapt, trebuie sa va anunt cu regret ca tocmai ati citit 133 de vorbe goale - atatea cuvinte contine paragraful despre promisiunile facute de partide la iesirea din Palat.

De ce goale? Pentru ca fiecare dintre cei pe care nu i-a durut gura sa vorbeasca despre acest "corn al abundentei saracului" are o problema: fie nu are acces la instrumentele de a infaptui ce promite (PSD, PD-L sau PRM), fie in cei patru ani petrecuti la Palatul Victoria nu s-a dovedit in stare sa puna in practica ceea ce predica (PNL si UDMR). Asta nu-i va opri, insa, nici de acum incolo sa arunce in programele electorale asi cu valoare de jokeri.

Campania de toamna fierbe, deocamdata, la foc mic, iar marti, scena politica romaneasca si-a mutat aragazul cu gaze din ce in ce mai scumpe la Cotroceni. Adica in locul in care, cu exceptia PD-L, nici un alt partid nu putea sa gaseasca un partener de consultari in adevaratul sens al cuvantului- ceea ce si presedintele Basescu stia cand a convocat intalnirea.

O reuniune sortita din start sa fie o remiza fara valoare reala, dar pe care fiecare dintre participanti a acceptat-o din motive care au prea putina legatura cu grija fata de oamenii pe care deja multi dintre ei ii vad doar ca pe niste purtatori de stampile de vot.

In primul rand, exista un motiv comun tuturor: expunerea media. O declaratie din fata usii catre saloanele Cotrocenilor face mai mult rating si da iluzia propriei importante mai mult decat o conferinta de presa de la pupitrul banal al partidului. Apoi, fiecare dintre cele patru formatiuni politice a avut si cate o miza proprie.

Liberalii au venit pentru a-i aminti presedintelui si celorlalte partide ca, pana una alta, ei au butoanele. Si parca aveau si motive sa le rada in nas, pentru ca au marit pensiile anul trecut, cand toata lumea in frunte cu Basescu le-a sarit in cap ca duc bugetul in sant si tradeaza principiile dreptei. Iata, insa, cum nici 12 luni au fost de ajuns pentru ca PD-L sa dea din revolta in amnezie si sa propuna, tot din postura de partid de dreapta, fix marirea punctului de pensie.

De fapt, PD-L a fost singurul partid care avea cat de cat un rost la usa Cotrocenilor. Daca Traian Basescu ii viziteaza la ceas de restriste electorala in Modrogan, ei cum sa nu-i intoarca vizita? Urmeaza, desigur, campania, iar speranta ca locomotiva Basescu ii va ajuta, (in loc mai mult sa-i incurce, cum s-a intamplat la locale), moare ultima. Se pare, insa, ca si de data asta, au vorbit impreuna cu Basescu, dar s-au inteles separat, pentru ca presedintele a cerut tocmai... stoparea pomenilor electorale.

Nehotarat inca daca a castigat sau a pierdut localele, PSD-ul a simtit nevoia sa mai respire si alt aer decat mirosul micilor care au sfarait la Mamaia in parastasul vessel inchinat filialelor ardelene. Tema intalnirii s-ar fi potrivit manusa social-democratilor, daca acestia n-ar fi pierdut startul: inca o data Basescu a venit primul cu ideea pe care lor le-ar fi stat atat de bine s-o initieze.

Cat despre PRM, care isi traieste, probabil, ultimele luni in Parlament, reuniunea de la Cotroceni par sa fi fost un fel de turneu de ramas bun al unui partid care in loc de consultari ar fi trebuit sa aleaga consultatii pentru propria insanatosire.

Sufocat intre meciurile interne si vantul suflat de Traian Basescu si ai sai in panzele lui George Becali, liderii peremisti au, insa, toate sansele ca din toamna incolo sa paseasca in Palat pe o alta poarta: cea a Muzeului. Pana atunci, insa, putin timp de antena n-a facut rau nimanui.

Oana Dobre

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Traian Basescu, #partide, #Cotroceni, #consultari, #populism , #stiri Traian Basescu