Ce carte va juca Traian Basescu?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 03 Octombrie 2008, ora 23:35
11717 citiri
Ce carte va juca Traian Basescu?

Calin Popescu Tariceanu isi traieste cosmarul cel mai negru. A ajuns la mana lui Traian Basescu, dupa ce, cu mana crispata a lui Varujan Vosganian, a aruncat prosopul.

Populismul desantat al ultimului an, culminand cu legea privind lefurile dascalilor, a aruncat economia romaneasca intr-un derapaj care ne poate proiecta direct in inflatie galopanta, curs de schimb incontrolabil, daca nu chiar in afara Uniunii Europene.

Singurul care mai poate opri aceasta nebunie este Traian Basescu. In mana lui sta promulgarea sau respingerea iresponsabilei legi adoptate in unanimitate in Camera Deputatilor.

O zi dupa vot, presedintele a spus, cu un ton din care nu se putea intelege daca e ironic sau hotarat, ca o va promulga. Intre timp au aparut calculele, ministrul Vosganian a iesit cu apelul disperat catre CSAT, CCR si oricine e dispus sa lacrimeze, iar presedintele a fost informat oficial ca economia Romaniei este in pericol. Probabil ca Traian Basescu exact asta si astepta.

In urma cu an, mana in mana, PNL si PSD incepeau marele dans electoral cu marirea spectaculoasa a pensiilor, masura care s-a lasat cu un puseu inflationist. Initial, Traian Basescu a refuzat sa promulge legea pensiilor pentru ca nu erau specificate sursele de fianatare. Ce i-au auzit atunci urechile? Numai de genocid nu a fost acuzat.

Anul acesta am vazut cum guvernul liberalo-pesedist a dat cam oricui ce a cerut, tot mai mult, dupa care premierul Taricanu ne-a prezentat un bilant idilic al mandatului sau si ne-a anuntat ca vom deveni a saptea putere economica a Europei.

In replica, presedintele a avertizat in Parlament ca nu totul e lapte si miere, ca economia este pandita de unele pericole, ca mai e mult pana departe. Un intreg cor liberal l-a acuzat ca e sumbru si n-are, domnule, viziune. N-a trecut o luna si Varujan Vosganian ne-a aratat viziunea sa necosmetizata. Apocalipsa dupa Basescu e parfum pe langa cea de-acum.

Ce va face Traian Basescu?

In afara declaratiei in doi peri de miercuri, presedintele n-a scos o vorba in privinta legii salarizarii dascalilor. E desigur o miscare tactica abila (de cand a invatat sa mai si taca, presedintele a reinceput sa urce in sondaje). Dar e probabil si o dilema.

Daca promulga legea, presedintele va asista cu raceala la neantizarea adversarului sau. Calin Popescu Tariceanu si guvernul sau au toate sansele sa intre in istorie drept demnitarii care au aruncat Romania in criza, daca nu cumva si in afara UE. Ar fi razbunarea suprema impotriva omului care, considera presedintele, l-a tradat. I-ar demonstra ca alaturi de el i-ar fi fost mai bine decat alaturi de PSD, ca anticipatele in 2005 ar fi fost mai bune decat guvernarea in genunchi la care a ajuns.

Atat doar ca pretul acestei razbunari l-ar plati intreaga Romanie, iar pana la urma Traian Basescu l-ar urma pe Calin Popescu Tariceanu in cosul de gunoi al istoriei, pentru ca alegerile prezidentiale de anul viitor ar fi marcate din plin de efectele crizei declansata acum.

Daca nu promulga legea, Traian Basescu isi va asuma o pierdere electorala - profesorii si familiile lor. Castigul ar fi insa mult mai mare. Mai mare chiar decat gustul dulce al razbunarii.

Traian Basescu are acum ocazia sa imbace mantia Salvatorului, sa apara ca omul care trage Romania de pe marginea prapastiei unde a aruncat-o coalitia 322. Dupa ce ati vrut sa scapti de mine, ati vrut sa distrugeti si tara!, le-ar putea spune parlamentarilor.

Probabil ca Traian Basescu nu va promulga legea. Insa va anunta decizia abia dupa ce va lasa un timp in care incompetenta guvernului si iresponsabilitatea parlamentarilor sa urle de pe toate ecranele, din toate ziarele, iar fiorii reci ai crizei economice sa-l bantuie pe fiecare roman. Asistam deja la picajul cursului de schimb, un adevarat dezastru pentru cei care au rate la banca. Vom vedea probabil scaderi ale ratingului si scumpiri pe rafturi.

Nota de plata va fi a liberalilor care vor intra in campanie electorala cu anatema celor care au scapat controlul. Toate pomenile electorale, in loc sa fie motive de lauda, se vor transforma in pietre de moara, acelea care erau cat pe ce sa duca Romania la fund. Si, desi le-a impus, cu siguranta, PSD nu-si va asuma o parte din vina si se va dezice de consecinte.

In aceste conditii, sa nu ne miram daca o parte dintre liberali vor refuza sa plateasca pretul in solidar cu Calin Popescu Tariceanu si vor schimba urgent macazul catre Cotroceni, punandu-i presedintelui pe tava majoritatea atat de problematica pana acum.

Si toate acestea fara ca Traian Basescu sa fi facut ceva in mod special. S-a ocupat Calin Popescu Tariceanu personal de toate.

Schimbare pe piața telefoanelor mobile. Parlamentul European obligă producătorii să le repare chiar și după ce a expirat garanția, la prețuri reduse
Schimbare pe piața telefoanelor mobile. Parlamentul European obligă producătorii să le repare chiar și după ce a expirat garanția, la prețuri reduse
Parlamentul European a adoptat o lege prin care încurajează consumatorii să prelungească viața produselor uzate, în loc să le înlocuiască. Conform observatorulph.ro, noile norme îi...
TikTok ar putea fi interzisă în SUA prin lege. 170 de milioane de americani riscă să rămână fără conturi
TikTok ar putea fi interzisă în SUA prin lege. 170 de milioane de americani riscă să rămână fără conturi
Camera Reprezentanților din Congresul american a adoptat sâmbătă, 20 aprilie, un proiect de lege care lansează un ultimatum către compania care deține rețeau socială TikTok. Proiectul...
#populism, #Tariceanu, #Basescu, #vosganian, #lege, #promulgare, #salarii, #profesori , #stiri Traian Basescu