Ce ofera Sorin Oprescu?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 12 Octombrie 2009, ora 19:32
4751 citiri
Ce ofera Sorin Oprescu?
Foto: Cotidianul

Sorin Oprescu pare a avea o strategie dezarmant de simplista sau, chiar mai rau, nicio strategie.

Nimic din ceea ce a facut sau a spus domnia sa pana acum nu creioneaza candidatul serios, puternic, asteptat ca o alternativa viabila pentru cei multi, dezamagiti de solutiile actuale.

Luni de zile, primarul general al Capitalei mai ca n-a jurat pe rosu si pe ochii lui ca nu intentioneaza sa candideze la presedintie, desi planurile erau destul de transparente inca de la castigarea localelor.

"Mi se pare ca as fi un mare mincinos cu un nas de Pinocchio daca m-as duce si le-as spune 'Fratilor, fac si eu la fel ca domnul Ciorbea!' De bine, de rau, domnul Basescu a stat patru ani! Asa ca, sincer sa va spun, candidez la Presedintie dupa 12 ani, trei mandate adica", spunea Sorin Oprescu cu doar cateva saptamani inainte de a-si anunta candidatura la presedintie.

Miza, probabil, pe atunci pe niste sondaje de opinie atat de incurajatoare incat "sa dea vina" pe ele pentru razgandeala. N-au venit si Sorin Oprescu s-a sucit pur si simplu, fara prea multe explicatii si chiar mai putine scrupule. In aceste conditii, ce alternativa reprezinta el?

Cei deranjati de "demisia de 5 minute a lui Traian Basescu" sau de elucubratiile retractate ale lui Mircea Geoana nu vad nimic nou si incurajator. Iar pentru cei care au o viziune mai... romaneasca despre cuvantul dat, nici macar nu era nevoie de alternativa.

Dar sa mergem mai departe. Cum, necum Sorin Oprescu s-a lansat. N-are insa niciun proiect, nici macar urma de vreun proiect coerent si viabil. Totul se reduce la carisma si retorica, adica armele deja destul de uzate de cam toti candidatii, prezenti si trecuti. Ce alternativa reprezinta in aceste conditii Sorin Oprescu?

Si chiar in privinta retoricii, Sorin Oprescu nu se contureaza catusi de putin ca o alternativa. Iata o mostra elocventa: "Multi cred ca functia asta (de premier n.r.) li se potriveste ca o manusa. Si ea este ca o palarie foarte mare care le cade peste ochi. Si in timpul asta, curea la pantaloni baietii n-au si le cad pantalonasii (...) si cand cad pantalonasii li se vede cocoselul".

Sigur, Sorin Oprescu mizeaza pe viteza de pentrare a unor astfel de formulari, pe remanenta bancurilor cu iz porcos si pe identificarea cu el a omului simplu, mai slobod la gura.

Asa ceva se retine mai usor si pentru mai mult timp decat un proiect serios, si-or zice strategii lui Sorin Oprescu. In plus, doctorul, ca orice doctor, este, nu-i asa, natural cand vorbeste porcos.

Rationamentul acesta ar fi fost valabil inainte de Traian Basescu. Actualul presedinte a confiscat limbajul colorat, ce-i drept, parca niciodata chiar atat de colorat. Cine nu s-a plictisit de abordarea ...neconventionala a functiei prezidentiale nu are motive sa-l tradeze pe Traian Basescu.

Cine vrea nitica eleganta, nu vede in Sorin Oprescu alternativa. Ba as spune ca romanilor le place un astfel de limbaj la o bere, dar instinctiv stie cat este el de nepotrivt pentru un om care ajunge sa-i reprezinte la cel mai inalt nivel.

Cat despre povestea cu doctorii care vorbesc porcos, s-o uitam. Vorbesc civilizat oamenii decenti si bine crescuti, indiferent de profesie, si vorbesc porcos grobienii, indiferent de profesie.

Dar, sa zicem ca arma secreta a lui Sorin Oprescu ramane independenta politica afirmata, care ar trebui sa actioneze ca un magnet pentru poporul satul de politica. Asa ar fi daca in spatele lui Sorin Oprescu nu ar sta o armata politica si inca una inspaimantatoare, alcatuita din cele mai retrograde si sinistre personaje ale ultimilor 20 de ani ai Romaniei, in frunte cu Octav Cozmanca.

Adica alternativa la Mircea Geoana cu baronii lui, la Traian Basescu cu tot cu Elena Udrea sau la Crin Antonescu cu tot cu Relu Fenechiu, este Sorin Oprescu din spatele caruia ranjeste activistul comunist Octav Cozmanca?

Oricum l-am lua, Sorin Oprescu nu este cu nimic mai bun decat restul candidatilor, iar din anumite puncte de vedere este chiar mai rau.

Ar fi fost de asteptat ca dupa o asemenea perioada de gestatie a candidaturii, domnia sa sa vina cu un proiect beton si exact conduita care sa-i arunce in derizoriu pe adversari. Ma tem insa ca n-a reusit decat sa cada el insusi in derizoriu tradat de propria superficialitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sorin Oprescu cocosel, #Sorin Oprescu candidatura, #Sorin Oprescu prezidentiale, #alegeri prezidentiale 2009 , #stiri Traian Basescu