Cei mai puternici dusmani ai lui Basescu

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 11 Octombrie 2009, ora 00:35
8773 citiri
Cei mai puternici dusmani ai lui Basescu
Foto: roxanaiordache.wordpress.com

Cu totii stim ca fiecare dintre noi in parte isi este siesi, dupa caz, cel mai bun prieten sau cel mai mare dusman. De mult timp se tot spune ca Traian Basescu a reusit sa isi devina siesi cel mai mare dusman, mult mai puternic si mai distrugator decat toti ceilalti.

La fel, i-au dat o mana de ajutor, intru autodistrugere, si apropiatii sai si chiar membrii propriei familii: Elena Udrea, Monica Iacob Ridzi, Roberta Anastase, Elena Udrea, Mircea Basescu sau, mai nou, Catalin Avramescu si Emil Boc. Mai sunt si altii, insa mai putin vizibili si mai subtili in atacurile, voluntare sau inconstiente, pe care le dau sefului si mentorului lor.

Cum a reusit presedintele sa ajunga la aceasta performanta, vizibila in ochii oricarui spectator al vietii politice, contrasteaza puternic fata de abilitatea si inteligenta de care a dat dovada omul politic Traian Basescu. Fiecare dintre cei care acum pun umarul serios la daramarea imaginii presedintelui au fost impinsi si promovati in functiile de unde isi distrug mitul de chiar Traian Basescu.

Mai exact, asistam de mai bine de un an de zile, la un fenomen destul de rar pe o scena politica de oriunde in lume. Persoanele pe care Traian Basescu le-a promovat si le-a impins in fata s-au transformat toate, aproape fara exceptie, in niste bumeranguri ce i s-au intors impotriva si i-au daramat constant si sigur increderea pe care inca o mai avea la inceputul anului.

Nu criza economica, nu lipsa de reactie in fata crizei a Executivului condus de Emil Boc, nu gafele presedintelui, nici macar haosul politic in care se scalda Romania de cinci ani incoace nu au macinat imaginea lui Basescu mai puternic decat au facut-o apropiatii sai.

Tupeul neinfranat si lipsa decentei din interventiile publice ale Elenei Udrea, din comisii si din Parlament, in calitate de ministru al Turismului, prabusirea Monicai Iacob Ridzi sub tirul acuzatiilor de coruptie venite din partea presei, balbele de clasa primara ale Elenei Basescu, pierderea controlului Camerei Deputatilor si referendumului de catre Roberta Anastase, aparitiile televizate isterizate ale lui Catalin Avramescu, afacerile fratelui si multe alte lovituri neasteptate au tot picat asupra lui Traian Basescu lasandu-l pe acesta fara aparare si fara cuvinte.

Pana la urma vorbele ilustrului Teodor Paleologu se pare ca si-au demonstrat veridicitatea cu varf si indesat - Traian Basescu a fost chiar mai mult decat o pleasca pentru toata aceasta fauna, din pacate pentru ei cu totii si-au batut joc de ea.

Ce nevoie l-a impins pe presedinte sa ii promoveze pe acesti oameni atat de mult in fata? Ce calcule ciudate a putut face Traian Basescu atunci cand a ingaduit ca toti acesti apropiati sa ocupe functii atat de importante in stat? Cat de mult trebuie sa isi fi pierdut luciditatea si simtul politic pragmatic Basescu astfel incat sa nu fi prevazut o astfel de turnura?

Atat timp cat i-a avut in coasta pe Tariceanu si guvernul liberal, Train Basescu nu a avut unde si cum sa isi impinga "echipa de soc". In consecinta, imaginea sa buna a avut putin de suferit. Ba poate chiar a adunat ceva capital de la electorat pe seama slabiciunii fostului premier. Odata insa cu aparitia noii faune totul s-a dus de rapa.

Oricat instinct politic ai avea, de oricata ingeniozitate si pricepere ai da dovada in fata adversarilor politici, oricat de spontan, natural si viu apari in fata camerelor de luat vederi si oricat de bine stapanesti tehnicile de manipulare a opiniei publice, atunci cand esti inconjurat de astfel de exemplare totul se duce pe apa sambatei.

Si mai grav este ca printre apropiatii lui Traian Basescu se simte acum un fior al disperarii, o nevoie exagerata de a convinge cu orice pret, de a ataca adversarul cu orice mijloace, in sfarsit, in randurile simpatizantilor si sustinatorilor presedintelui adie un aer de panica. Iar iesirile lor devin tot mai dezarticulate si necontrolate. Ceea ce pana acum era o trasatura a adversarilor politici ai lui Basescu s-a transformat mai nou in caracteristica proprie apropiatilor sai.

Din victime ale unor atacuri furibunde si irationale, Traian Basescu impreuna cu oamenii din jurul sau se tranforma in kamikaze ce se lanseaza in ofensive tot mai greu de castigat. Toate acestea in timp ce unii dintre adversarii lui Basescu incep sa isi dea seama ca e nevoie doar sa taci si sa astepti pentru a vedea cum apropiatii presedintelui isi demonteaza singuri stapanul.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Traian Basescu prezidentiale 2009, #Basescu candidat prezidentiale 2009, #Basescu dusmani , #stiri Traian Basescu