CNAS s-a "informatizat" in prezenta lui Basescu (Video)

Luni, 20 Decembrie 2010, ora 12:53
1798 citiri
CNAS s-a "informatizat" in prezenta lui Basescu (Video)
Foto: Antena 3

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a lansat luni, in prezenta presedintelui Traian Basescu, sistemul informatic unic integrat care asigura o mai mare transparenta in relatia cu furnizorii de medicamente, dar si cu medicii de familie si pacientii acestora.

"Prin implementarea acestui sistem electronic nu vor mai fi admise interpretari si eschive de la norme, iar plata se va face in mod corect. SIUI asigura o mai buna gestionare a contractelor si o reglementare a relatiei cu furnizorii de medicamente", a declarat presedintele CNAS, Nicolae Lucian Duta.

Informatizarea sistemului de la CNAS a adus listele de pacienti inscrisi la medicii de familiei la nivelul real reducand cheltuielile bugetare.

"In urma implementarii acestui sistem decontarile facute au scazut cu 9 milioane de euro anual. In 2009 CNAS a declansat procesul de control al costurilor al medicamentelor gratuite si compensate, dar reduce si abuzul si risipa. Implementarea versiunii centralizate reprezinta pasul decisiv pentru realizarea fisei electronice a pacientului si a prescriptiei electronice. Romania are nevoie de astfel de proiecte", a mai precizat Duta.

Basescu: Informatizarea este un pas spre modernizare

In timp ce SIUI era testat, presedintele Traian Basescu a cerut sa fie si el verificat sa sa vada daca este asigurat. Dupa asta, seful statului a tinut un discurs in care a precizat ca informatizarea are unul din rolurile majore in cadrul modernizarii.

"Astept cu nerabdare sa vedem eficienta acestui sistem. Din ce ni s-a prezentat am inteles ca evidentiaza cheltuielile pe medici de familie, farmacii si spitale. Eu astept cu nerabdare finalizarea sistemului si cred ca vom constata atunci ca sistemul de sanatate in afara de medici are nevoie si de informaticieni. Si ca tot vorbim de Sanatate poate ar trebui sa introducem standardele de cost, deoarece a trecut vremea in care fiecare putea sa bage mana in banii publici. Trebuie ca prin aceste sisteme sa le dam informatie si calitate, ca nu pot sa cred ca la un spital din Iasi o proteza sa coste de zece ori mai putin decat la orice spital", a mentionat seful statului.

Traian Basescu a subliniat ideea ca sistemele informatice sunt de natura "sa ne fie noua si cetatenilor un partener de buna calitate, cu conditia sa vrem noi".

"Obiectivul major al anului viitor este, in afara de informatizare si restructurarea sistemului de sanatate, sa introducem si celelalte elemente din sistemul informatic. Nu mai putem functiona cu un numar de spitale asa mare din care numai 200 depasesc rangul de tratament al unui dispensar", a mai precizat presedintele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#introducere sistem informatizat CNAS, #SIUI sistem informatizat , #stiri Traian Basescu