Codul apocalipsei in justitie (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 03 Februarie 2014, ora 07:12
5211 citiri
Codul apocalipsei in justitie (Opinii)

Cine are rabdarea sa citeasca istoria celor doua noi coduri - penal si de procedura penala - care au intrat in vigoare de la 1 februarie, dupa ce va fi aflat ca au fost adoptate in urma cu cinci ani, are toate sansele sa nu mai inteleaga chiar nimic din dezbaterea sangeroasa care se poarta de cateva zile in jurul efectelor pe care acestea le vor produce in sistemul juridic.

Pe cine sa crezi pana la urma? Pe cei care au avut o revelatie ciudata in frunte cu presedintele Traian Basescu, care dupa cinci ani de laude si cu 48 de ore inainte de a intra in vigoare striga ca in forma actuala ele vor fi scut si pavaza pentru coruptii din politica?

Sau pe reprezentantii celeilalte tabere care, desi nu poarta responsabilitatea initierii si adoptarii lor, spun ca noile coduri reprezinta un mare pas inainte si o armonizare fata de normele juridice europene?

Grea decizie daca nu sunteti un expert in drept penal sau macar un absolvent de drept. Imposibil de transat si daca aveti cunostinte in domeniu, dar nu ati reusit sa tineti pasul cu toate modificarile si adaugirile care au insotit cele doua coduri din momentul trecerii lor in Parlament de catre majoritatea PDL - PSD, in 2009, prin asumarea raspunderii de catre Guvernul Boc.

Nu va fi usor de dibuit adevarul nici daca sunteti angajat in sistem, asa cum am vazut opinii si aprecieri contradictorii chiar din partea unor magistrati.

Exista intr-adevar articole si paragrafe, asa cum este in cazul interceptarilor de orice natura, a caror interpretare lasa deschise prea multe sensuri si posibilitati, o trasatura nu tocmai ideala pentru un sistem care se presupune a lucra in primul rand dupa texte si legi clare, care sa transforme datele si informatiile in concluzii si sentinte rationale dincolo de orice dubiu sau intrebare.

Avand la baza ca punct de pornire o fundatie incerta si interpretabila, e usor de anticipat cum vor fi si rezultatele finale.

Asadar, putem sa ne prefacem a fi ingeri si sa-l credem pe Traian Basescu in brusca revelatie pe care a avut-o cu doua zile inainte de intrarea in vigoare a codurilor - pe ideea ca, neavand consilieri specialisti in penal, nu a avut de unde sa stie ce capcane se ascund in cele doua coduri penale.

Sau ii putem credita cu bune intentii si pe noii aparatori ai celor doua coduri, mai ales ca Ministerul Justitiei tocmai a lansat un proiect de ordonanta de urgenta care se presupune a clarifica exact ambiguitatile generate de atat de comentatul articol care se refera la interceptari.

Am credinta, totusi, ca odata lamurit si clarificat capitolul interceptarilor, noile coduri nu vor impiedica justitia sa isi continue drumul pe care a pasit in ultimii ani. In ciuda reactiilor haotice si anacronice ale clasei politice fata de introducerea codurilor, lucru care tradeaza mai degraba dezinteresul fata de modernizarea sistemului juridic, noile legi nu au cum sa opreasca procurorii si magistratii sa isi faca treaba, daca stiu si vor cu adevarat sa o faca. Singura intrebare este cat de mult isi doresc ei asta.

Iar daca rezultatele din ultimii ani vorbesc in favoarea lor, numarul tot mai mare de ministri, parlamentari si primari condamnati sau cercetati fiind dovada cea mai buna, atunci noile coduri nu ar trebui sa schimbe prea mult sensul pe care ei l-au dat justitiei, chiar daca ele ar tine ascunse diferite ambiguitati si piedici special strecurate acolo de clasa politica.

Justitia nu are cum sa se bazeze doar pe interceptari, oricat de relevante si importante ar fi ele in faza cercetarii.

Dorinta de a face dreptate si ingeniozitatea procurorilor ar trebui sa fie arme cel putin la fel de eficiente ca si o baza intreaga de ascultari si interceptari. Daca presupunem ca toti procurorii nu actioneaza decat dupa indemnul propriei constiinte. In cazul asta, nu le mai ramane decat o singura intrebare la care sa raspunda: urmaresc dreptatea de dragul dreptatii sau pentru a raspunde unor norme si cerinte ale societatii din care fac parte?

Daca exista vreo apocalipsa de care politicul se teme, atunci ea trebuie sa aiba legatura cu raspunsul pe care il vor primi.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#noul Cod Penal, #modificari Cod penal, #Cod Procedura Penala , #cod penal