Banul public, tema campaniei electorale

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 30 Octombrie 2008, ora 12:28
5287 citiri
Banul public, tema campaniei electorale
Sursa: CartoonPress.ro

Traian Basescu a reusit din nou sa stabileasca principala tema de campanie electorala. Dupa anticoruptia din 2004 ("Ne vedem la tepe, baieti, in Piata Victoriei") si blaturile de la locale, ajungem acum la banul public.

Inspirata alegere. In primul rand este un subiect perfect legitim si, inca, prea putin discutat la noi. In celelalte tari UE, ca sa nu vorbim despre SUA, cu cat sistemul e mai bine pus la punct, cu atat e mai mai mare grija pentru felul in care este gestionat fiecare banut public.

La noi, trai nineaca pe banii bugetului. Fiecare putere s-a infruptat cat a putut, la limita legii sau dincolo de ea. De la furtul propriu-zis, la servirea clientelei politice prin contracte halucinante, pana la distribuirea discretionara a fondurilor catre bugetele locale in functie de culoarea politica a primarului, toate s-au perpetuat si s-au perfectionat.

Campionii absoluti au fost social-democratii, daca e sa ne gandim numai la privatizarile dubioase si la faptul ca bani primeau exclusiv primarii PSD. Tot ei au perfectionat sistemul pomenilor electorale, domolite putin doar in 2004 de Adrian Nastase sub presiunea aderarii la UE, dar, mai ales, a certitudinii ca va reveni la putere si ar fi bine sa nu gaseasca visteria goala.

Liberalii au avut asadar profesori buni sub presiunea carora au facut cam la fel. In prag de campanie, banii de la buget au fost impartiti intre clientelele politice ale PNL si PSD, intre primarii PSD si PNL si pentru mituirea electoratului. Pana s-a golit punga.

In aceste conditii, Traian Basescu poate apasa la podea pedala temei care avantajeaza de minune PD-L, exclus de la masa bogatilor, chiar daca doi ani acolo a fost (Vasile Blaga a avut si el Loganurile lui). Sigur, sub tunuri e PNL, dar tema fraudarii banului public nu este exact cea mai draga PSD, care numai el stie cate muste are pe caciula.

Pe Calin Popescu Tariceanu aceasta tema de campanie il prinde cu pantalonii in vine. Traian Basescu a adunat un intreg dosar cu pomeni electorale si praduiri ale banului public pe care i le pune una cate una pe tapet, tocmai atunci cand se da mai responsabil si mai de dreapta. Cu siguranta, dezvaluirile sunt de-abia la inceput si se vor agrava pe masura ce data alegerilor se va apropia.

Situatia in care a ajuns demonstreaza ca premierul nu este doar un prost administrator al banului public, ca sa nu spunem chiar un praduitor al acestuia, ci si faptul ca nu este nici prea inteligent din punct de vedere politic.

Chiar si-a imaginat ca Traian Basescu o sa-i ierte tradarile, inclusiv cea de la promulgarea legii pensiilor care i s-a intors acum exact peste ochi? Credea ca presedintele a abonadonat, s-a resemnat? Ar fi trebuit sa simta ca tacerea, atipica pentru Traian Basescu, este chiar mai periculoasa decat hartuiala continua.

Nu e de neglijat nici faptul ca Traian Basescu ataca pe o tema de interes national, de competenta presedintelui, tema care, legal, nu-i poate fi imputata ca implicare in campania electorala. El nu il paleste pe premier, ci atrage atentia asupra folosii banului public, el nu se comporta populist si iresponabil in privinta lefurilor profesorilor, ci respecta o prioritate nationala, el nu instiga medicii si functionarii la revendicari salariale, el dialogheaza cu diferitele categorii de bugetari, este mediator si parinte. Abil, nu-i asa?

Trecand peste trucurile de campanie, macar de ar ramane tema banului public o permanenta prioritate pentru dezbaterea publica. Ar fi foarte bine. Din pacate insa tepele putrezesc nefolosite, iar blaturile de la locale sunt mici copii pe langa cele puse la cale prin colegiile uninominale.

Ratarile acestea nu-i pot fi imputate, desigur, doar presedintelui, cel putin in privinta anticoruptiei. Problema este ca viitoarea putere, chiar daca vorbim despre PD-L ar putea fi mult mai interesata de borcanul de miere decat de principii, transparenta si onestitate in privinta banului public, iar presa, va gasi, cu siguranta, subiecte mai lejere si mai comod de abordat, fara atata investigatie si documentare, iar publicul va vrea ceva nou.

Sa speram asadar ca folosirea banul public, atat de mediatizata in aceste zile, nu va ramane doar o tema de campanie inspirat aleasa, dar demonetizata dupa un timp din lipsa de rezultate, la fel ca anticoruptia.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Traian Basescu, #tema, #campanie, #banul public , #stiri Traian Basescu