Blestemul alegerii intre doua rele

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 09 August 2009, ora 14:32
6269 citiri
Blestemul alegerii intre doua rele

Se pare ca ultimatumul primit de PD-L de la Traian Basescu, dar si imperativele FMI incep sa produca efecte.

Cu doua cutite la os, premierul Emil Boc a adaugat doua proiecte esentiale pe lista actelor normative ce ar urma sa fie adoptate prin asumarea raspunderii Guvernului.

Asadar, ar urma sa intre in aceasta procedura speciala, pe langa legile educatiei, cea a salarizarii unice a bugetarilor si cea a reformarii sistemului de pensii.

Daca in privinta FMI exista mereu speranta ca pacaleala o sa mai mearga o data, premierul si PD-L par sa fi fost cu adevarat frisonati de perspectiva ramanerii fara prezidentiabil si, implicit, a plecarii de la putere.

"Vom vedea daca mai exista vointa politica la nivelul Coalitiei si majoritate in Parlament pentru realizarea acestor reforme, pe care niciun Guvern nu a avut curajul sa le faca in ultimii 20 de ani", a aruncat Emil Boc manusa celor trei legi fierbinti pe masa parlamentarilor si baronilor social democrati.

Dilema PSD

Socoteala e simpla: PSD ori inghite galusca si accepta legile reformiste care, mai ales dupa aceasta declaratie ultimativa a lui Emil Boc, vor fi trecute in contul PD-L si al lui Traian Basescu, ori depune motiune de cenzura dupa asumarea raspunderii si pleaca de la guvernare. Adica pleaca de la putere si de la resurse, exact ceea ce baronii PSD nu se indura sa faca.

In plus, PSD ar risca enorm cu o motiune de cenzura impotriva unor legi reformiste de a caror necesitate nu se indoieste nimeni, dar care strica foarte multe ploi ale clientelei sale politice.

I-ar face astfel un cadou minunat lui Traian Basescu, care ar primi argumentul perfect pentru toate esecurile actualului Cabinet. PSD ar pleca in opozitie cu factura esecurilor in brate, in vreme ce PD-L ar ramane sa organizeze alegerile, victimizat si exonerat de culpe.

Cu siguranta ca PSD, dar si mare parte din PD-L ar fi preferat intrarea celor trei reglementari intr-o procedura parlamentara infinita, care sa se impiedice la fiecare pas in cvorumuri si avize, astfel incat sa fie numai bune de plimbat, din timp in timp, pe sub nasul poporului, ca moastele unor bune intentii, dar sa nu devina inca multa vreme fapt implinit.

Daca aceste legi au o sansa sa fie adoptate, ea este legata de asumarea raspunderii. In pofida dubiilor retorice ale lui Emil Boc, este limpede ca nu exista nici majoritate parlamentara autentica, nici vointa politica, ci doar interese electorale si de imagine, singurele care pot fi acum exploatate.

Dar sa nu ne bucuram prea tare. Procedura exceptionala a asumarii raspunderii are capcanele ei foarte periculoase.

Cine sa faca proiectele?

De la intentia, chiar decizia premierului la faptul implinit al asumarii raspunderii e cale lunga. Nu sunt gata nici macar proiectele legilor in discutie, adica insusi obiectul asumarii.

Legea salarizarii unice este inca in proces de negociere cu partenerii sociali, iar sindicatele, oricum antireformiste, sunt deja furibunde dupa ce limitele initiale ale grilei de salarizare au fost trase substantial in jos.

Reformarea pensiilor presupune eliminarea celor de lux, poate chiar a celor deja in plata. Categoriile vizate, in special fostii securisti recuperati in serviciile speciale si ajunsi acum pensionari sau in pragul pensiei, se vor lupta feroce, cu toate mijloacele din dotare, pentru mentinerea privilegiilor. Mare minune ar fi ca acest razboi cumplit sa se termine in cateva saptamani.

Premierul doreste ca legile educatiei sa fie elaborate pe scheletul proiectului Miclea, cu adevarat reformator si modern, insa letal pentru interesele baronilor din sindicate, ale parlamentarilor cu cate 7 norme de profesori universitari, ale clanurilor extrem de puternice din universitati. Unde mai pui ca nici Ecaterina Andronescu nu agreeaza catusi de putin proiectul Miclea.

Sa nu uitam apoi ca toate cele trei legi tin de competenta unor ministri PSD si, desi social-democratii din Guvern sunt cei mai cooperanti dintre reprezentatii partidului, le va fi greu sa refuze ordinele de tergiversare si obstructionare primite de la sefii lor din Soseaua Kiseleff.

De altfel, termenele sunt atat de stranse incat trebuie o mobilizare exemplara pentru ca cele trei legi sa fie gata in timp util pentru asumarea raspunderii pana la alegerile prezidentiale.

Legi vitale, pe repede inainte

Cel mai tare ar trebui sa ne temem insa de continutul acestor legi vitale elaborate in viteza a sasea, fara simulari, fara evaluari de impact, cu hibele ascunse ce vor fi descoperite abia dupa ce produc efecte.

Codurile Penal si Civil au fost elaborate si adoptate la fel, iar continutul lor este ca o bomba cu ceas. Chiar raportul de monitorizare pe Justitie reproseaza voalat, de exemplu, reducerea pedepselor pentru faptele de coruptie si recomanda dezbateri publice in cazul Codurilor de procedura civila.

Vorbim totusi despre trei legi de importanta capitala care ar presupune ceva mai multa cumpanire decat permite elaborarea aceasta pe genunchi, contra cronometru.

Dintre raul absentei lor si raul pompierismului superficial, ce alegem?

Suntem din nou sub blestemul tipic romanesc al alegerii intre deloc si prost facut, aruncat asupra noastra de tergiversarea nepermisa a reformelor vitale. Cum am ajuns la marginea prapastiei, probabil ca deblocarea unei reforme chiar imperfecte ar fi totusi raul cel mic. Daca va fi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#asumare legi educatie, #asumare raspundere Guver, #asumare lege pensii , #stiri Traian Basescu