Cabinetul Croitoru, un amestec neconvingator

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 24 Octombrie 2009, ora 12:02
3768 citiri
Cabinetul Croitoru, un amestec neconvingator

Cabinetul Croitoru este o combinatie, neconvingatoare in ansamblu, de lumini si umbre. O lumina, chiar stralucitoare, este, cu siguranta, Bogdan Aurescu, propus pentru Externe, un eminent diplomat, artizanul victoriei Romaniei la Haga in litigiul cu Ucraina.

Foarte bun este si Cristian Vladescu, seful comisiei prezidentiale privind starea sistemului sanitar si specialist in management sanitar, dar si Mihai Seitan, un specialist unanim recunoscut in materie de pensii.

Adrian Radulescu fost sef de cabinet al lui Dacian Ciolos, este una dintre putinele competente in materie de agricultura ale Romaniei, dupa cum competenta domnului Funeriu, unul dintre autorii reformei Educatiei, este larg recunoscuta.

De partea cealalta este jalnic sa-l vezi din nou propus pentru Finante, minister cheie, pe Gheorghe Pogea, mai ales dupa ce insusi premierul desemnat a criticat de nenumarate ori deciziile acestuia si dupa ce acelasi Lucian Croitoru a zugravit, la intalnirea cu partidele, un tablou aproape apocaliptic al starii financiare si economice a Romaniei.

Pai, ori starea e grava si atunci domnii Pogea si Videanu tocmai si-au dovedit incompetenta, ori nu e asa de grava, dupa cum a si incercat Lucian Croitoru s-o dreaga la anuntarea listei, si atunci de ce a trebuit sa mai intram in fibrilatiile din ultimele zile?

Domnul Emerich Florin Saghi, propus pentru sensibilele Interne, este un anonim pentru cei mai multi dintre romani. Pare un om capabil care a lucrat multa vreme la Bruxelles, pe post de consilier diplomatic, o pozitie care poate ascunde multe date biografice interesante.

In acelasi timp, observam ca nucleul dur al PD-L, Vasile Blaga, Radu Berceanu si Adriean Videanu, ramane pe pozitii, lucru previzibil in conditii electorale dure. Bine ca macar Elena Udrea a disparut din schema, un castig la fel de cert ca reducerea numarului de ministere.

Este acest cabinet un succes pentru Lucian Croitoru sau pentru Traian Basescu? Nu.

Numele valoroase din acest cabinet, cu exceptia lui Bogdan Aurescu, sunt destul de putin cunoscute si eclipsate de punctele slabe, care sunt notorii. Adica o combinatie nefericita pentru parintii actualei formule. O parte dintre oamenii de pe aceasta lista ar merita cu varf si indesat sa ajunga ministri si i-am amintit deja, insa conducerea ministerelor esentiale in perioada de criza, atat de des invocata, este total compromisa.

Este clar ca Lucian Croitoru nu a reusit sa atraga in Executiv acele nume importante, cu mare greutate, care sa cucereasca opinia publica. Ma tem ca nici Klaus Iohannis n-ar fi reusit, pentru ca tehnocratii grei nu renunta la proiectele importante in derulare pentru a se baga carne de tun pentru cateva luni, intr-un guvern de sacrificiu, in criza economica si campanie electorala.

Am spus de la prima invocare a tehnocratilor ca nu cred sa existe multi sinucigasi in aceasta tara. "Pot sa va spun ca a fost o munca foarte dificila. Va dati seama ca nu e usor sa inchegi o echipa in conditiile in care am fost nevoit sa lucrez", a recunoscut insusi Lucian Croitoru.

Cu siguranta, si domnia sa, si garda noua din PD-L si-ar fi dorit un guvern de tehnocrati sau cu foarte multi tehnocrati, daca tot n-a iesit unul de uniune nationala, iar declaratia de vineri dimineata a lui Liviu Negoita arata clar acest lucru.

"Sa fiti convinsi ca dl Croitoru, primul-ministru desemnat de Traian Basescu, un om de probitate extrema, va veni in Parlament saptamana viitoare cu o echipa de specialisti fara niciun om politic. Sa-i vad atunci pe cei din coalitia PSD-PNL-UDMR ce motiv vor mai avea sa nu voteze acest Guvern care sa poata discuta cu FMI si CE".

Si e logic de ce ar fi preferat un guvern cu cat mai multe nume grele. Aceste nume ar fi facut dintr-un vot de respingere in Parlament, un vot cu mari costuri electorale pentru adversari. Acest Cabinet, asa cum arata el, poate fi respins fara costuri electorale majore.

Lucian Croitoru avea o singura sansa: o lista beton care sa puna Parlamentul in situatia imposibila de a alege intre smulgerea unei sustineri imposibil pe refuzat pe argumente si o respingere aducatoare de puncte electorale pentru Traian Basescu.

In acest moment, singurul lucru care poate aduce un improbabil vot de sustinere pentru Cabinetul Croitoru ar putea fi teama de anticipate. Dar daca ea nu va functiona, este foarte posibil ca majoritatea costurilor electorale ale respingerii sa fie achitata de Traian Basescu.

E drept ca presedintele are toate sansele sa pastreze Guvernul Boc, pe perfuzii, pana la alegeri, varianta care l-ar fi avantajat cel mai tare doar cu conditia sa nu-i fie imputabila. Adica, cum spuneam, cu conditia unui Guvern Croitoru de nerefuzat.

Dar si partidele raman cu o intrebare grea: de ce au refuzat sa intre in guvernul de uniune nationala in numele interesului national, daca tot stau cu tarisoara in gura de dimineata pana seara? Nici raspunsul la aceasta intrebare nu este onorabil, catusi de putin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ministri Guvern, #Croitoru ministri, #Guvern Croitoru, #Cabinetul Croitoru , #stiri Traian Basescu