Presa de azi: Cat adevar si cata minciuna este in razboiul Basescu - Boc

Marti, 13 Iulie 2010, ora 07:08
1874 citiri
Presa de azi: Cat adevar si cata minciuna este in razboiul Basescu - Boc
Foto: Puterea

Intr-un context economic nesigur, instabilitatea politica este cea care ridica si mai multe semne de intrebare romanilor si ziarelor centrale de marti. De aceea, jurnalistii de la Puterea incearca sa afle "cat adevar si cata minciuna este in razboiul Basescu - Boc", iar cei de la Romania Libera vor sa rapunda la intrebarea "de ce refuza PSD alianta cu PNL?".

Gandul: Pedelistii, dupa ce au primit planul B de la Basescu: "Ce e razboiul asta intre Palate?" Boc: "Nu trebuie sa ne framante conflictul cu presedintele"

Liderii PD-L nu s-au inghesuit, in sedinta de luni, sa dea curs cererii presedintelui de revenire la cota veche a TVA si de impozitare a pensiilor mici.

La reuniunea Biroului Permanent National, singurul care a deschis problema conflictului cu Traian Basescu a fost vicepresedintele Ioan Oltean, spun surse din PD-L. "Ce e conflictul asta intre palate, asa cum ii zice presa?", l-a intrebat el pe Emil Boc, potrivit Gandul.

Sigur pe el, seful Guvernului a explicat ca nu este vorba de asa ceva. "Au fost mai multe puncte de vedere. Am avut niste variante, inclusiv impozitarea pensiilor si cresterea TVA. Nu trebuie sa ne framante pe noi chestiunea asta (conflictul cu Basescu de care vorbeste presa - n.red.). Nu e un razboi. Comunicam in continuare cu presedintele", ar fi raspuns Boc.

N-au fost prea multi doritori sa continue subiectul divergentei de opinii intre Boc si Basescu pe tema impozitarii pensiilor, pentru ca majoritatea membrilor BPN resping, de fapt, ideea presedintelui, pe motiv ca atrage costuri electorale mari si ca exista riscul ca si ea sa fie declarata neconstitutionala, asa cum s-a intamplat cu taierea pensiilor.

Singurul care a sustinut ideea lui Basescu a fost vicele Cristian Boureanu, care a propus ca masura sa fie introdusa de la 1 septembrie. In schimb, el i-a cerut premierului sa renunte la cresterea impozitului si introducerea CAS pentru drepturile de autor, pe motiv ca nu va aduce venituri substantiale la buget: "Nu crestem incasarile de la 15 ziaristi si trei soferi angajati la ziare".

Puterea: Cat adevar si cata minciuna este in razboiul Basescu - Boc

In ciuda acestor neintelgeri, reprezentantii PD-L sustin la unison ca nu au simtit nici urma de conflict intre presedinte si premier, ci doar un schimb de opinii pe o chestiune.

"Premierul raporteaza, discuta cu institutia prezidentiala si cu presedintele, permanent", a spus presedintele Organizatiei de femei a PD-L, Sulfina Barbu. Ea a mai spus ca presedintele are dreptul sa-si exprime opinia si asta a facut in legatura cu marirea TVA, dar asta nu inseamna ca ar fi creat un conflict, informeaza Puterea.

"Domnul presedinte este constant in declaratii, el a spus tot timpul ca este impotriva maririi TVA. Hotararea pe care noi am luat-o la partid, la Guvern si in Coalitie a fost obligatorie pentru ca trebuia sa gasim alternativa la decizia Curtii Constitutionale care a infirmat prima solutie gasita de noi, accea de a reduce pensiile cu 15%.

S-au discutat celelalte variante, dar, sub presiunea timpului si a intalnirii boardului FMI, a trebuit sa recurgem la asta Nu este cea mai buna solutie, dar a fost agreata de FMI. Acum ne preocupa ca ea sa fie temporara, adica doar pana la sfarsitul anului 2010", a mai precizat ea.

"Nu e nici un conflict, de unde l-ati scos?", a intrebat liderul deputatilor PD-L, Mircea Toader. El pretinde, ca si colega sa, ca premierul si presedintele nu au nimic de impartit. "Presedintele si-a exprimat doar o opinie. Am fost obligati sa gasim o alta solutie dupa decizia Curtii. Au fost luate in calcul foarte multe posibilitati, inclusiv impozitarea pensiilor, masura pe care si eu am sustinut-o, si s-a ajuns la concluzia maririi TVA", a mai aratat Toader.

Si ca sa dovedeasca faptul ca "nu avem nici o treaba cu vreun conflict intre Basescu si reprezentantii PD-L", Toader a spus ca atunci "cand sunt probleme" el le discuta mereu cu seful statului. Pedelistul a negat si faptul ca ar putea fi o strategie pusa la cale intre premier si presedinte.

Adevarul: Videanu, pus pe tusa de conducerea PD-L

In timp ce probleme precum cota unica, TVA si neintelegerile dintre Boc si Basescu dau batai de cap romanilor, democrat-liberalii au alte preocupari si fac deja liste cu posibilii ocupanti ai celor trei-cinci posturi de prim-vicepresedinti care ar urma sa fie batute in cuie la Colegiul Director, convocat la inceputul lunii viitoare.

Potrivit unor surse, actualului prim-vicepresedinte al PD-L, Theodor Stolojan, i s-a rezervat sefia sectorului economic in partid. Adriean Videanu, cel de-al doilea prim-vicepresedinte, este singurul care lipseste din noua schema de conducere pregatita de democrat-liberali, scrie Adevarul.

Potrivit deputatului PD-L Sulfina Barbu, la Colegiul Director vor fi stabilite anumite domenii prioritare pentru partid si numiti responsabili pentru fiecare dintre acestea. "Nu stim inca daca vor fi prim-vicepresedinti sau responsabili de proiecte.

"Deocamdata, discutam. Comunicarea externa -cu mass-media si cu cetatenii-, comunicarea interna, organizarea si pregatitea pentru alegeri, relatiile internationale si zona economica constituie domenii prioritare. Inca nu am discutat nume", a declarat sefa femeilor democrat-liberale.

Romania Libera: De ce refuza PSD alianta cu PNL

Problemele din politica romaneasca nu tin doar de conflictul Basescu- Boc. PSD nu vrea sa guverneze cu PNL, ci sa fie organizate anticipate pentru ca electoratul sa aleaga intre dreapta si stanga. Ca sa ajunga insa la anticipate, social-democratii si liberalii sunt obligati sa colaboreze.

Conducerea social-democrata a respins luni posibilitatea repetarii episodului Klaus Iohannis (adica, un proiect comun de guvernare PSD-PNL-UDMR). Cu alte cuvinte, au refuzat oferta lui Crin Antonescu pentru un guvern cu PNL, titreaza Romania Libera.

Liderii PSD au reiterat luni ideea intrarii la guvernare doar dupa alegeri, de preferinta anticipate, in primavara lui 2011. Pana atunci, social-democratii isi vor creiona propria oferta de guvernare, pe care o vor prezenta pe 16 octombrie.

"Nu vad posibila o guvernare comuna cu PNL. Am toata convingerea ca PNL este singurul partid adevarat de dreapta si are solutii de dreapta. (...) Dupa alegeri, noi vrem sa guvernam cu masuri si solutii de stanga, ei vor cu masuri si solutii de dreapta, dar asta numai oamenii pot sa decida, nu o intelegere intre mine si Antonescu", a explicat viziunea PSD presedintele Ponta.

Pentru anticipate, social-democratii sunt obligati insa sa colaboreze in plan parlamentar cu liberalii. In primul rand, la depunerea unei noi motiuni de cenzura, anuntata pentru sesiunea din toamna, dar numai dupa ce opozitia va reusi sa atraga de partea sa numarul minim necesar de voturi (inca opt voturi ar mai fi necesare, potrivit lui Adrian Nastase). Apoi, odata adoptata motiunea de cenzura, se intra in procedura obisnuita de investire a unui nou guvern. Adica, presedintele desemneaza un premier - aceeasi persoana sau nu -, iar acesta are zece zile la dispozitie pentru a cere Parlamentului votul de incredere asupra programului si echipei sale.

Daca Legislativul nu acorda votul de incredere in termen de 60 de zile de la solicitare si daca sunt respinse doua solicitari de investitura, presedintele poate dizolva Parlamentul, dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare. Scenariu pe care mizeaza si PSD pentru anticipate in 2011.

A.B.

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#razboi Basescu Boc, #plan Basescu, #impozitare Basescu , #stiri Traian Basescu