Sansele lui Liviu Negoita

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 09 Noiembrie 2009, ora 12:40
5855 citiri
Sansele lui Liviu Negoita

Liviu Negoita urmeaza sa depuna in Parlament lista cabinetului sau si programul de guvernare, despre care a anuntat deja ca este cel intocmit de Lucian Croitoru, adica programul FMI.

In privinta listei, un lucru e cert: ea nu poate contine decat democrat liberali si independenti, avand in vedere ca niciun alt partid nu a acceptat invitatia premierului desemnat de a participa la un guvern de uniune nationala. Nu m-as mira insa ca aceasta lista sa contina surprize importante, in privinta unor nume grele social-democrate. Este, asadar, posibil ca guvernul Negoita sa fie greu de digerat pentru baronii PD-L, care nu au avut niciodata la inima stilul lui ferm si antisistem, dar si mai greu de respins fara pagube mari de imagine pentru actuala majoritate.

Oricum, cabinetul Negoita este o veste proasta pentru actuala majoritate din mai multe motive, iar sansele sale de a primi votul de investitura sunt, de fapt, mai mari decat ale echipei Croitoru.

Intre strategii si grenade electorale

Din start, prin refuzul de a participa la discutii, PNL si PSD au abordat chestiunea cu maxima inflexibilitate refuzand pana si discutiile. Nu stiu cat de democratic este sa ignori un premier a carui desemnare nu ai atacat-o la Curtea Constitutionala. Dar, desigur, partidele au strategia lor: sa-l planteze pe Klaus Iohannis in Palatul Victoria, preventiv, pentru o eventuala reconfirmare a lui Traian Basescu, si sa dovedeasca cat de izolat este presedintele si cat de lipsit de sanse sa alcatuiasca o majoritate si sa aduca liniste in tara. O strategie 100% electorala, dar riscanta cat timp nu ai in fata un tehnocrat cam timid si fara experienta in arena leilor, ci un politician de mare anvergura.

"Refuzul acesta nu este imi este adresat personal, ci guvernarii Romaniei. Dar in Parlament cele doua partide vor avea din nou ocazia sa arate daca Romania are sau nu nevoie de o guvernare stabila si cu puteri depline in aceasta situatie. Si daca pe mine refuza sa ma asculte, sper sa-i asculte pe alegatorii lor din colegii, la care fac apel sa-i convinga".

In vorbele lui Liviu Negoita au stat cam tot atatea bombe cu fragmentatie aruncate in tabara adversa. Si acesta este doar inceputul. Cu cat procesul de investitura va dura mai mult, cu atat vor fi ele mai multe. Si este posibil sa fie foarte lung, adica pana in 24 noiembrie, data limita potrivit legii.

Pe de alta parte, si Mircea Geoana si Crin Antonescu stiu ca daca se ajunge la votul de investitura inainte de primul tur de scrutin, adica intr-un moment in care niciun parlamentar nu poate baga mana in foc ca actualul presedinte va pleca acasa, exista un risc imens de dezertare la vot din cauza fricii de anticipate. Minoritatile au venit la doua runde de discutii cu premierul desemnat si au anuntat ca nu pot renunta la Klaus Iohannis, pentru ca e de-al lor, dar l-ar fi acceptat cu placere pe Liviu Negoita, ceea ce, in subtext, lasa deschisa varianta unui vot secret favorabil. Ar mai lipsi cateva voturi doar, adica doar cativa parlamentari care sa tina mai mult la securitatea propriului mandat decat la strategia electorala a liderilor. Sa observam ca UDMR a spart blocada majoritatii si a venit la discutii cu Liviu Negoita, ceea ce, din nou, lasa loc de manevra la vot.

O amanare riscanta

Tocmai de aceea, cel mai probabil, liderii PSD si PNL nu vor risca un vot inainte de primul tur al prezidentialelor. Desi explicatia oficiala va tine, cu siguranta, de interesul national, nu-i asa, aceasta tergiversare ii va da potop de apa la moara lui Traian Basescu. ,,N-avem buget? Transa a doua de la FMI intarzie? Intram in tot felul de blocaje pentru ca nu avem guvernare stabila? Uite cine e de vina, parlamentarii care nici macar nu se intrunesc ca sa dea votul pozitiv sau negativ. De ce? Pentru ca sunt lasi si se tem de anticipate, tin de scaun, deci haideti la referendum!", e un discurs previzibil.

In plus, Traian Basescu va putea defila tot finalul de campanie cu premierul desemnat Liviu Negoita, aducator de popularitate, mai ales in sensibila Capitala. Cu siguranta, Traian Basescu prefera sa intre in alegeri organizate de guvernul Boc, intr-o situatie de incertitudine pe care s-o poata imputa adversarilor, decat cu inca o infrangere la activ.

Pe 24 noiembrie, cert cu adevarat nu va fi decat adversarul lui Traian Basescu in finala, nu si scorul final, pentru ca e o prostie sa crezi ca alegatorii eliminatilor voteaza in bloc cum le zice candidatul preferat de ei in primul tur. Electoral, 1+1 din primul tur nu dau neaparat 2 in finala, iar politicienii stiu asta.

Asadar, un vot pe 24 noiembrie nu ar veni pe o situatie clarificata cu adevarat decat daca Traian Basescu ar castiga din primul tur sau n-ar mai intra in finala, ipoteze la fel de improbabile. Asa ca teama de anticipate va ramane, cel mai probabil, la fel de mare si l-ar putea propulsa pe Liviu Negoita la Palatul Victoria, mai ales de daca scorul din primul tur al presedintelui va fi peste cel din sondajele de opinie de acum.

Iar daca Traian Basescu va castiga, in final, alegerile, iar dl. Negoita va fi ajunge sa guverneze este foarte posibil sa asistam la inceputul unei ascensiuni politice ce s-ar putea incheia peste 5 ani la Palatul Cotroceni. De fapt, de asta ar trebui sa se teama cel mai tare si PSD si PNL: PD-L s-ar putea lege, impotriva vointei lui chiar, cu un prezidentiabil foarte puternic, de buna calitate. Si atunci, ma intreb, desemnarea lui Liviu Negoita o fi doar solutie de avarie a lui Traian Basescu sau o prima etapa a unui plan secret, pe termen lung, devansat insa din cauza circumstantelor speciale.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Liviu Negoita premier, #negocieri Liviu Negoita, #consultari Negoita , #stiri Traian Basescu