Cum se pregateste Romania pentru razboi (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 26 Aprilie 2014, ora 12:05
18442 citiri
Cum se pregateste Romania pentru razboi (Opinii)

Razboiul civil care sta sa explodeze in Ucraina si amenintarea tot mai concreta a Rusiei lui Putin au mobilizat nu doar tot mai multe forte NATO pe granita fostului imperiu sovietic, dar i-au obligat si pe liderii romani sa isi muleze discursul pe tema cea mai importanta a momentului.

Protestele si violentele separatistilor pro-rusi din orasele mari din estul Ucrainei, declaratiile tot mai belicoase ale lui Putin la adresa Occidentului i-au facut pe unii sa vorbeasca despre probabilitatea declansarii unui nou razboi la scara mondiala.

Presedintele Traian Basescu a dat asigurari ca Romania nu este expusa unui risc al unui posibil atac din partea Rusiei. Totusi, a mentionat ca exista motive de ingrijorare intrucat am avea nevoie de rezervisti pentru a suplini Armata, dar nu avem de unde sa-i luam intrucat cei mai multi dintre ei se afla la munca in diferite tari din Europa.

Prin urmare, ceea ce avem de facut, potrivit lui T. Basescu, ar fi sa-i identificam si sa-i aducem inapoi in tara pe viitorii militari, de oriunde s-ar afla si orice ar face.

De ca si cum nu ar fi fost suficient ca s-a gandit la un astfel de scenariu, presedintele a spus ca ideea repatrierii rezervistilor din exil va fi discutata in urmatoarea sedinta a CSAT.

Pana atunci, afirmatia in sine e cat se poate de grava, in contextul razboiului de la granita, intrucat trimite gandul automat la un singur lucru: Romania este la un pas de razboi si are nevoie de toate fortele de care dispune, din tara sau diaspora, pentru a face fata amenintarilor externe.

Cum va reusi statul sa aduca fie si o duzina de rezervisti in tara, cand nu a stiut niciodata cati cetateni a trimis la export, ramane sa aflam din viitoare sedinta CSAT.

In ciuda diferitelor interpretari care s-au dat "scaparii" cu rezervistii, o alta varianta ar fi ca "gafa" cu rezervistii e rezultatul remuscarilor pe care le are azi Traian Basescu pentru faptul ca in urma cu trei ani trimitea afara din tara medicii si profesorii nemultumiti de venituri si care si-ar fi dorit o viata mai buna.

La fel de bine poate sa fie o simpla strategie electorala de a atrage atentia asupra situatiei romanilor plecati la munca in strainatate pentru a-si intretine familiile ramase acasa.

Oricum ar fi, cinica metoda de a atrage atentia asupra romanilor plecati si uitati in pribegie pentru a supravietui si pentru ca tara nu-i mai putea oferi nimic.

Si in loc sa plece de la acest adevar simplu si elementar, Victor Ponta a insistat sa-i raspunda ca si cum ar fi rupt de realitate si ar vorbi dintr-o lume paralela.

Premierul recunoaste ca nu are nevoie sa aduca rezervistii de la munca din strainatate, pentru ca razboiul pentru care ne pregatim este unul care tine de nivelul tehnologic al dotarilor Armatei si nu de numarul de soldati insirati la apel.

Aceeasi campanie electorala si pentru Victor Ponta, care s-a laudat singur cu intuitia pe care a avut-o de a achizitiona (si pilota) avioane americane F-16. Adevarul e ca, in timp ce la Bucuresti se numara rezervistii si avioanele second-hand achizitionate in rate, vecinii nostri negociaza si isi impun interesele direct in fata celor care decid in situatia extrem de incordata dintre Ucraina si Rusia.

La noi ministrul de Externe pare mai preocupat de campania electorala si sa se certe cu presedintele decat sa prezinte ultimele rezultate ale negocierilor pe care le-a purtat cu liderii din zona.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Basescu Ponta Ucraina razboi, #Basescu rezervisti Ucraina, #Ponta razboi Ucraina tehnologie , #stiri Traian Basescu