Dancu: Prin faptul ca a sarbatorit duminica seara, PSD a prevalidat alegerile

Marti, 08 Decembrie 2009, ora 17:38
1551 citiri
Dancu: Prin faptul ca a sarbatorit duminica seara, PSD a prevalidat alegerile
Foto: Arhiva

Social-democratul Vasile Dancu a declarat marti ca gestul liderilor PSD de a sarbatori victoria in alegeri duminica seara, la aflarea exit poll-urilor, poate fi interpretat ca o "prevalidare" a scrutinului, dar ca e greu de apreciat daca va avea castig de cauza prin contestatia depusa la CCR.

"Suntem pe taramul tuturor posibilitatilor. Judecand dupa faptul ca PSD, prin faptul ca a sarbatorit duminica seara, a prevalidat alegerile, judecand dupa raportul OSCE care nu a constatat nereguli mari in desfasurarea alegerilor, mi se pare ca nu ar avea mari sanse", a declarat Vasile Dancu pentru NewsIn.

El a precizat totusi ca depinde ce dovezi aduce PSD. "Daca sunt dovezi solide sunt sanse ca CCR sa fie sensibila, daca e vorba mai degraba de a trage de timp vis-a -vis de dezbaterea care va exista in partid asupra vinovatiilor pentru piederea alegerilor, acest demers ar putea aduce semne de intrebare. Sunt speculatii din partea mea, s-ar putea sa fie vorba de o alta strategie a PSD", a spus Dancu.

Social-democratul a apreciat ca dreptul de a contesta alegerile trebuie folosit cu responsabilitate, pentru ca Romania este un stat membru al Uniunii Europene.

Legat de dezbaterea din partid care survine dupa momentul electoral, Vasile Dancu a apreciat ca Mircea Geoana are suficiente argumente pentru a ramane presedintele partidului, reusind sa coaguleze o coalitie si sa mobilizeze peste 5 milioane de romani la vot, dar ca, pe de alta parte, pot fi aduse si contraargumente. Personal, Dancu a spus ca nu este adeptul ideii ca un esec electoral implica neaparat si schimbarea conducerii unui partid.

"Cred ca este nevoie mai degraba de o analiza mult mai serioasa legata de cum s-a dezvoltat partidul in ultimii ani, de sansele partidului, acestea sunt lucruri mai importante decat simplele dezbateri ale momentului", a spus Dancu.

In ceea ce priveste rezultatele exit-pollurilor, Vasile Dancu, care a contribuit prin Institutul pe care il conduce la realizarea unui astfel de sondaj pentru postul de televiziune B1 Tv, a spus ca, daca liderul PSD l-ar fi intrebat in ziua alegerilor despre scorul pe care l-ar obtine, "ar fi facut o exceptie" si i-ar fi comunicat "prezumtia legata de pierderea alegerilor".

"Desi nu era un sondaj care sa aiba legatura cu partidul, era un contract platit cu o televiziune, avand in vedere ca, de exemplu, eu am atatea legaturi politice, daca Mircea Geoana m-ar fi sunat, pentru ca era un personaj important, faceam o exceptie si i-as fi comunicat prezumtia mea legata de pierderea alegerilor", a precizat marti Vasile Dancu, care a realizat, cu IRES si CSOP, un sondaj de opinie. Exit-pollul dat publicitatii la ora 21.00 de CSOP-IRES, si care reflecta situatia de la urne pana la ora 19.00, i-a plasat pe cei doi candidati la Presedintie la egalitate, iar exit-pollul cu datele de la ora 21.00 il prezenta pe Basescu drept castigator.

"Am vorbit cu unii social-democrati, dar nu am vorbit mult in timpul exit-pollurilor, ne-am inchis toti telefoanele in cea mai mare parte a timpului pentru a putea lucra. Mircea Geoana ar fi stiut cum sa ma gaseasca, probabil ca s-a consultat cu celelalte institute de sondare si probabil nu a avut incredere in sondajul nostru", a mai spus Dancu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dancu alegeri prezidentiale, #Dancu PSD alegeri, #Vasile Dancu PSD , #stiri Traian Basescu