Editorial: Care e planul lui Basescu?

Luni, 13 Iulie 2009, ora 08:19
3004 citiri
Editorial: Care e planul lui Basescu?

Dezamagitoare tacerea lui Traian Basescu in Afacerea Ridzi, pentru cei care si-l amintesc izbind peretii cu ministrii lui Calin Popescu Tariceanu.

Desigur, are Constitutia de partea sa. Un ministru poate fi suspendat doar daca se cere inceperea urmaririi penale, iar Camera Deputatilor, una dintre institutiile care o pot face, mai are drum lung pana sa iscaleasca formularul. Iar daca ne gandim ca la votul plenului pot interveni negocieri, ca are si PSD niscai scheleti, s-ar putea sa nu fim contemporani cu evenimentul.

Doar ca in Romania, legea e ca America. O invocam ca argument daca ne foloseste ca sa aratam ca mecanismele statului functioneaza, si o catalogam drept perfectibila sau de-a dreptul cretina, daca vrem sa demonstram contrariul. Ambele situatii sunt valabile, fireste.

Comportamentul presedintelui din ultima perioada a iesit, insa, din tiparul cu care ne-am obisnuit. Pastreaza in bagajul gesturilor sectiunile cu bai de multime, si e normal, pentru un sef de stat. Are nevoie sa simta pulsul colectiv, pentru a se raporta la el.

Dar exista riscul ca pulsul atat de drag sa-i confere false perceptii, care-i pot schimba atitudinea. Eu nu m-as baza pe faptul ca romanii care si-l amintesc infierand grupurile de interese din jurul lui Tariceanu gandesc ca oamenii pe care i-a girat, pusi in situatii compromitatoare, nu-i pot afecta capitalul electoral, deoarece sursa, presa, nu este credibila.

In fond, Romania nu se reduce la cei care participa la sarbatori campenesti. Mai exista o parte a electoratului presedintelui care aude ca Monica Iacob-Ridzi nu justifica circuitul bizar al banilor ministerului decat prin "n-am fost un bun comunicator", cand nu afirma ca nu o intereseaza destinatia lor, ci bucuria tinerilor.

Acelasi electorat aude numai demonstratia faptului ca ministrul nu a gestionat bine banii lui si replicile colegilor de la PD-L ori sunt injurii in comisia de ancheta, ori acuzatii de teleghidare politica a anchetei. Nimic pe fond.

Fireste, justitia nu se face la televizor. Mai nou. Mai vechi, din Cabinetul Tariceanu zburau patru ministri, pentru ca, atunci, institutiile statului au fost spirt. Pe oamenii fostului premier, Traian Basescu gasea ragaz sa-i califice drept incompetenti si corupti. Atunci n-a raspuns presei, ca acum, ca sunt "subiecte minore".

Logica spune ca Traian Basescu nu-si permite sa piarda electorat, deci are un plan. Unul complicat, care ne depaseste puterea de intelegere. Daca ne bazam pe istoria recenta, seful statului va reusi sa intoarca lucrurile in favoarea sa. Asa ne-a obisnuit.

De data aceasta este vorba despre a demonstra nevinovatia ministrului Tineretului si a devoala, cu subiect si predicat, existenta unei conspiratii. Persoane onorabile din PD-L au indoieli ca lovitura de teatru este posibila, altfel n-ar fi spus, pe sleau sau indirect, ca ministrul trebuie sa plece.

Ce ne scapa in toata tarasenia?

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Basescu Ridzi scandal, #Basescu strategie prezidentiale , #stiri Traian Basescu