Editorial: Guvernul Boc 2A

Miercuri, 14 Octombrie 2009, ora 08:30
3622 citiri
Editorial: Guvernul Boc 2A

Intr-un moment in care gandul romanilor s-a speriat teribil si s-a varat sub pat, convins fiind ca o nenorocire mai bine o eviti, decat sa stai fata in fata cu ea rupt in fund, ca te trage curentul si maine e o zi urmatoare, deci mai bine viu decat naluca, marea intrebare e cum sa-l scoti de-acolo.

Si dupa ce-l scoti, ce construiesti cu el? O tara nu, nici un viitor, deci niste impresii.

E greu sa inlocuiesti senzatiile tari produse de burta nefericita a natiunii cu uite-asa o speranta. Omul e chinuit sa nu-l dea maine afara. Evident, daca lucreaza la privat. Si mai putin la agentiile straine care vad in Bucuresti taramul unde in loc sa traga toti sa atenueze efectele crizei, trag mata de coada, ca s-o transforme in vehicul prezidential.

Deci daca nu poti sa muti Romania in Ibiza, unde nu "patrie" se afla in gandul tuturor, ci alt cuvant, tot cu "p", lucrezi cu materialul clientului. Ai berechet: o spaima teribila. Apare la tanc, e sentimentul cel mai bun de manipulat. Desigur, vorbim de tari bananiere, dar daca privim in jur, suntem prin copaci, cautand margele colorate.

De aceasta data, Traian Basescu va trebui sa puna in echilibru nevoia de-a se infatisa natiunii drept parinte impaciuitor, satul de partide sfasiinde, sef peste un sfat al inteleptilor si aducator de pace intr-un trib de analfabeti violenti, si necesitatea de-a-l face pe Mircea Geoana sa para omul care destabilizeaza, pune locurile de munca in pericol, seamana vant si va culege furtuna.

Daca reuseste sa le stimuleze frica, si pana acum a demonstrat ca stapaneste perfect jongleria cu naturelul popular, romanii il vor prefera. Fireste, mai trebuie sa-i convinga sa privesca la televizor, ceea ce mi se pare mai greu decat de trimis de la litughie direct la urna.

Mai trebuie, fireste, sa se transforme din nou in victima. Pentru ca daca asezi pe masa o spaima, alternativa e obligatorie. Si cum se induioseaza mai iute romanul decat privind la unul si mai necajit? Ca pe de-o parte ii creste inima, de cealalta e duios, si-i unge o pita.

Pana acum, presedintele Romaniei a apasat magistral aceste butoane. Chiar si in conditiile in care lupta se duce la baioneta, fortele sunt egale, si-i este favorabila postura, abil construita, de singur impotriva tuturor (ca asta-i alta cheie a inimii electoratului), nu e foarte usor sa induci unei natiuni uluite convingerea ca tu esti solutia tuturor necazurilor.

De aceea, are in continuare nevoie de parghii. Ele se afla la putere. In opozitie poti sa tragi cu tunul (de aceea nu-si asuma PSD un guvern politic, in actualele conditii economice, pur si simplu ii este frica), dar trebuie sa te faci ca nu stii cine a condus tara in ultimele noua luni. E riscant.

Prin urmare sunt convins ca solutia, pentru Traian Basescu, e o formula guvernamentala condusa tot de Emil Boc, care poate ameti electoratul cu teza ca nu abandoneaza reforma, pensiile drepte, privilegiile taiate (ar fi o ipocrizie fara margini sa renunte la jocul de-a consecventa), sau un Emil Boc cosmetizat, cu numele din buletin al altei persoane.

Parlamentul are la dispozitie un numar limitat de incercari sa voteze un nou cabinet. Dupa ce-l epuizeaza piere, urmeaza alegeri. Si greu imi voi abandona convingerea ca niste oameni care au obtinut atat de greu privilegiul de-a castiga bine fara sa miste un deget sunt in stare sa-l riste pentru a ajunge Mircea Geoana presedinte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#a cazut guvernul, #Guvernul Boc cazut, #caderea Guvernului Boc, #premier Boc Basescu Guvern , #stiri Traian Basescu