Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

El Pais: Cele doua chipuri ale Romaniei

Luni, 06 Octombrie 2008, ora 14:25
3093 citiri
El Pais: Cele doua chipuri ale Romaniei

Diaspora romana si-a spus problemele cu care se confrunta in fata presedintelui Traian Basescu, venit in vizita la Madrid, in Alcala de Henares, se arata in reportajul El Pais intitulat "Cele doua fete ale Romaniei".

Alexandra este o romanca de doar 20 de ani, care traieste de 11 in Alcala de Henares. A ajuns in Spania impreuna cu parintii sai, a obtinut permisul de rezidenta aici, a invatat si a luat Bacalaureatul, iar acum isi doreste un loc de munca. Din nefericire nu se poate angaja legal din cauza moratoriului. Alexandra, ca si multi alti romani, castiga bani la negru, arata cotidianul spaniol.

Pentru ca a aflat de prezenta presedintelui Traian Basescu la forumul romanilor din diaspora, Alexandra a dorit sa primeasca raspunsuri de la acesta.

Sambata, timp de doua ore, presedintele a raspuns intrebarilor imigrantilor. Cei mai multi erau preocupati de problema moratoriului. In cazul romanilor, moratoriul ar trebui sa fie ridicat in luna decembrie a acestui an, desi exista reticente din partea Guvernului spaniol.

Pentru Basescu, insa, moratoriul este doar o parghie pentru a detine o serie de cifre asupra numarului de persoane care muncesc in Spania, comenteaza El Pais.

Mihaela este o alta romanca, de 42 de ani, care a ajuns in Spania in urma cu 12 ani, si lucreaza legal doar de 5 ani.

Din ceea ce castiga, trimite bani fiului sau aflat in Romania. In 2007, romanii din Spania au virat in conturile din tara peste 300 de milioane de euro.

Problema rromilor

Rromii de origine romana, aflati in numar de 20.000 in Spania, se confrunta nu numai cu prejudecatile spaniolilor, ci si cu cele ale romanilor, comenteaza cotidianul spaniol.

"Sunt delicventi. Fac rau si defaimeaza imaginea Romaniei", spune Veronica Pintea, o romanca stabilita la Madrid de 15 ani.

In acelasi timp, asociatiile care apara drepturile rromilor sustin ca exista hoti romani care nu au aceasta etnie, precum cei implicati in organizatii care cloneaza carduri sau in retele de prostitutie.

Prezent in Spania, Traian Basescu a sustinut insa ca rromii s-au integrat bine in Irlanda si Spania. Peste 77.000 de romani din cei 200.000 aflati pe teritoriul spaniol au asigurari sociale, iar dintre acestia 20% sunt pe cont propriu.

"Din cauza moratoriului, multi isi deschid propriile afaceri pentru ca e singura cale de a lucra legal in Spania", a explica Gheorghe Gainar, presedintele asociatiei romanilor din Alcala de Henares.

Gainar a declarat ca vizita lui Traian Basescu in Spania este una electorala, pentru ca pe 30 noiembrie au loc alegeri, dar ca romanii din diaspora sunt multumiti de gestul presedintelui.

"I-am cerut presedintelui marirea numarului de consulate pentru a imbunatati relatia dintre autoritati si imigranti. Trimitem foarte multi bani in Romania si ne asteptam ca Guvernul sa compenseze cumva acest lucru", a mai spus Gainar.

"Răzgândescu" din Spania: decizia anunțată de Xavi, antrenorul Barcelonei
"Răzgândescu" din Spania: decizia anunțată de Xavi, antrenorul Barcelonei
Antrenorul Barcelonei, Xavi, va rămâne la club cel puţin până la finalul contractului său, în iunie 2025, după ce s-a răzgândit că acesta va fi ultimul său sezon, relatează BBC....
Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda...
#romani, #Spania, #diaspora, #Traian Basescu, #El Pais, #rromi, #consulate , #stiri Traian Basescu