Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Tot Basescu e de vina?

Sambata, 19 Ianuarie 2013, ora 17:11
5696 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Tot Basescu e de vina?

"Ajustarile macroeconomice din perioada 2008-2012 au fost fara indoiala necesare, deoarece Romania nu mai era imprumutata la costuri acceptabile". Hopa! Afirmatia aceasta a trecut aproape neobservata.

Stiti cine a spus acest mare adevar? Victor Ponta, cu ocazia prezentarii Starii Natiunii, acum o saptamana. O fi devenit basist?

Pai nu Basescu a taiat salarii si pensii, fara sa fie necesar, nu Basescu s-a substituit executivului, a crescut TVA la 24%, temele predilecte ale campaniei electorale? (Pentru adevarul istoric, Basescu s-a opus cresterii TVA la 24%, dar in campanie este ca la Radio Erevan)

Ce ne spune Victor Ponta? Ca daca era el la conducere, proceda a fel. Facea si el ajustari macroeconomice, ca nu avea incotro. Si atunci de ce tot circul cu suspendarea lui Basescu?

USL este de 8 luni la putere. Rezultate economice: mariri de taxe si impozite locale cu 16%, e adevarat ca prin efectul legii, dar necompensate in planul veniturilor populatiei, cresteri de preturi le energia electrica si gaze cu 10%, la accize pentru combustibili, efectul inflatiei, nici acestea compensate in vreun fel de statul USL. Ca n-are bani. Ca si regimul Basescu-Boc.

Pensiile ar trebui sa creasca, daca vor mai creste, cu 4%, nu cu 6% cat spune legea pensiilor, ca nu sunt bani. Ca si in regimul Basescu-Boc.

Nu se maresc salariile si pensiile in 2013, cel putin pentru acoperirea inflatiei, ca nu sunt bani.

Atunci, cu ce e mai breaz regimul Ponta-Antonescu-USL? Cu nimic.

Mai grav. Relatia cu FMI care tocmai ne auditeaza este cat se poate de proasta. In loc sa se achite de obligatiile din prezentul acord, regimul USL s-a tinut toata vara de suspendare lui Basescu.

Fripta si cu alte guverne care ascund gunoiul economic sub pres, troica creditoare nici nu vrea sa auda de un nou acord. Mai ales dupa ultimele evenimente din sfera justitiei, pentru care Mona Pivniceru a fost pusa la zid la Bruxelles de catre secretarul general al CE, Catherine Day. Iar MCV de la sfarsitul lui ianuarie se nunta devastator.

Voci anteniste intreaba autoritare, dar ce nevoie avem noi de FMI? Le raspunde Liviu Dragnea: fara FMI, adio credibilitate, adio bani ieftini, adio credite la costuri rezonabile pentru pensii si salarii bugetare.

Victor Ponta se face de ras cand repeta papagaliceste ce-i spune Ecaterina Andronescu, referitor la clasa pregatitoare si trimiterea invatatorilor la facultate, chipurile de legea Funeriu. Cand, de fapt, era un cadou facut fabricilor de diplome prin OUG 92/2012, semnat cu manuta sa de catre Victor Ponta.

Adaugam aici si iesirile aiuristice ale ministrilor sai, privind impozitul forfetar, finantarea medicinii private, asa incat de doua zile Victor Ponta n-a mai scos capul in lume, probabil de rusine. Tot Basescu e de vina?

In justitie lucrurile se incurca pe zi ce trece. Un motiv in plus sa ne felicitam pentru intrarea in UE, care ne obliga economic, juridic, social, politic, la respectarea legilor, normelor si cutumelor la care ne-am obligat singuri si nesiliti de nimeni.

Supra imunitatea parlamentarilor, a celor 23 deja penali, dar si a celor nu se stie cati care se simt cu musca pe caciula, a dat foc presei si opiniei publice romanesti, de nu stiu cum s-o mai dreaga. Inclusiv la Bruxelles masura cade cum nu se poate mai prost, dupa votul in apararea penalului Ion Stan.

Bombonica lui Dragnea, ditamai vicepremierul Romaniei, este datoare la stat cu 7,5 mil. euro, decizie inca nedefinitivata, dar confirmata de Curtea de Apel Bucuresti. Adica, lupta cu evaziunea fiscala este pentru catei, nu pentru dulaii baroni USL.

Dan Voiculescu ba demisioneaza din Senat, ba nu depune juramantul de nou senator, ba o sa-l depuna, dar in aprilie probabil demisioneaza iarasi din Senat. Si toate astea, ca sa nu se judece pentru afaceri penale in privatizarea ICA, Institutul de Cercetari Alimentare.

Sorin Rosca Staneascu face turul inchisorilor pentru un inventar al puscariasilor de lux ce ar trebui eliberati, incepand cu Nastase si Vantu, pentru ca au fost inchisi de justitia lui Basescu. El insusi are un proces penal pe rol.

Justitia lui Basescu

Pentru anihilarea justitiei, care iata, le sta in gat baronilor USL, ca nu-si pot definitiva actiunea de spoliere a statului roman, cel mai potrivit pretext a fost gasit in subordonarea acesteia lui Basescu. Iar multi au muscat momeala, fara o minima analiza.

Ce puteri supranaturale i-ar trebui unui om, fie el si Basescu, pentru a teleghida mii de judecatori si mii de procurori? Ce instrumente are?

Nu le stabileste salariile, ele sunt stabilite de guvern. Nu-i avanseaza in functii, nu are aceasta prerogativa. Nu le cerea anumite solutii in dosare, n-ar fi ramas secret acest amestec.

In mai putin de doi an, Basescu pleaca din functie si nu mai reprezinta nimic in politica, de ce le-ar fi frica magistratilor de Basescu?

Dar vorbele lui Ponta: avem guvernare (si legislativul), dar n-avem toata puterea. Adica si justitia.

Dar documentul semnat de Ponta si Antonescu cu Dogaru, in care sunt de acord cu desfiintarea DNA, DIICOT, CSM, CNSAS, CCR, adica a institutiilor importante ramase independente?

Dar declaratia lui Ponta, conform careia USL trebuie sa obtina controlul politic asupra DNA?

Toate acestea si analiza Comisiei de la Venetia asupra evenimentelor de asta vara demonstreaza clar cursul antieuropeanal actualei puteri: subordonarea justitiei, ce devenise independenta sub regimul Boc-Basescu.

Chiar si Antonescu a ajuns la concluzia corecta, in emisiunea de aseara:

"Nu va mai fie frica de Basescu, fie-va frica de noi, in sensul in care sa nu va dezamagim, nu e vorba de o amenintare".

Si atunci, ce vina a avut Basescu? Doar aceea de a juca rol de tap ispasitor, rol conferit de antene, pentru neajunsurile guvernarilor succesive, pentru neimplinirile personale ale celor 7 milioane care au votat pentru suspendarea sa. E drept, la alegerile din decembrie ramasesera doar 4,5 milioane.

Acum, dupa opt luni de guvernare USL, cati or mai fi?

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#guvernare USL bilant, #raport MCV Romania, #raport justitie Romania, #Ponta guvern USL , #stiri Traian Basescu