Linistea din jurul butoiului cu pulbere (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 23:59
6035 citiri
Linistea din jurul butoiului cu pulbere (Opinii)

O liniste grea si asurzitoare apasa peste tot si toate in Romania. De la nemultumirile din interiorul Guvernului si pana la neintelegerile din randul grupurilor de indignati care protesteaza o data pe saptamana, toata lumea abia isi controleaza furia.

In interiorul USL razboiul a luat pauza doar ca sa poata reporni cu forte proaspete, pana la capat, peste cateva saptamani sau luni. Iar generatiile diferite din cadrul serviciilor sau din preajma justitiei, care se intrec in a ghici mostenitorul puterii, abia mai reusesc sa pastreze aparentele unei convietuiri pasnice.

Pana si razboiul dintre marii moguli de presa, Voiculescu si Ghita, pare sa fi luat o pauza. Pana la votul din Parlament asupra proiectului de la Rosia Montana "societatea civila" a intrat si ea in modul de asteptare.

Nelinistea din USL se exprima in luptele subterane care se dau in Parlament pentru o noua majoritate, alta decat cea a USL. Si pentru ca este vorba despre negocieri ce au la baza relatii economice, linistea si discretia sunt necesare pentru succesul operatiunii.

Altfel, furia si nemultumirile existente in Uniunea Social Liberala acum vor capata glas dupa incheierea afacerilor care sa regleze viitoarea majoritate. Exista tot mai multe voci care declara fara perdea ca, in functie de asezarea taberelor din justitie si servicii, vom cunoaste cel mai probabil si viitorul presedinte al Romaniei.

Desi e greu de spus cata manipulare si cat adevar intra in aceasta propozitie, oricare ar fi realitatea "din teren", rezultatul final include un numar mai mare factori necunoscuti care pot intoarce soarta partidei.

Indiferent insa de aliantele care se vor face la cel mai inalt nivel intre principalii candidati la castigarea puterii - Victor Ponta si Crin Antonescu - si indiferent de cum isi va juca Traian Basescu asii din maneca, in cazul in care ii mai controleaza, cert este ca un razboi intre PSD si PNL este inevitabil.

Ramane inca sa aflam daca PNL va fi imbratisat dupa ruptura USL de catre PDL si celelalte partide mai mici, ca singura a dreptei de a se opune cu sanse reale ascensiunii totale a social democratilor.

O reasezare a scenei partidelor in care este posibil ca Traian Basescu sa isi spuna cu adevarat ultimul cuvant in politica. Iar greutatea lui, oricat de mica in comparatie cu ceea ce era odata, ar putea sa fie exact masura care sa incline definitiv balanta.

Din pacate, oricat de balcanica pare toata aceasta increngatura de relatii, calcule, umori si intrigi nesfarsite, ele nu sunt decat varful ghetarului. Si mai infricosatoare este abia partea nevazuta a realitatii care se va dezlantui in Romania inaintea alegerilor de anul viitor.

Si mai adevarat este ca astfel de jocuri vor influenta mai mult scena politica si viitorul tarii decat alegerile din 2014, indiferent cat de libere sau reprezentative mai sunt ele in Romania. La fel de adevarat este ca, indiferent de rezultat, jocurile de culise nu se vor sfarsi odata cu alegerile.

Circul se va relua ca si cum nimic nu se va fi schimbat. Si asta pana cand institutiile vor deveni ceea ce sunt in orice stat civilizat.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#USL razaboi, #razboi moguli presa , #stiri Traian Basescu