Mitul dictaturii lui Basescu

Duminica, 14 Martie 2010, ora 23:20
8239 citiri
Mitul dictaturii lui Basescu

Dictatura personala, spun unii. Lider autoritar, zic altii. Unul dintre colegii mei comentatori, altfel un om pe care il citesc mereu, vorbea chiar despre "marele regim al lui Traian Basescu". Chiar asa sa fie? Traim noi intr-o dictatura si Basescu e noul Ceausescu, varianta 2010? Sa le luam pe rand.

Asta e dictatura?

Mare valva mare s-a facut de cand PD-L incearca sa-l schimbe pe Geoana din fruntea Senatului. O nu, Basescu e presedinte, controleaza Guvernul, are majoritate in Parlament si acum vrea sa cucereasca si ultimul bastion pentru controlul Legislativului - sefia Senatului. Unde s-a mai vazut asta? Ei bine, prin SUA, Marea Britanie, Franta si in cvasitotalitatea statelor lumii. Inseamna asta dictatura?

S-a vorbit chiar de asemanarea Basescu-Putin din aceasta cauza. De fapt, singurele asemanari vin din faptul ca ambii isi cresc doua partide, au putine scrupule si spun lucruri grosolane in public. In rest, de ce ar fi anormal ca majoritatea parlamentara sa dea presedintele Senatului? Nu asa se intampla peste tot in lume? E Franta dictatura fiindca Sarkozy controleaza chiar mai mult decat controleaza Basescu?

Sa tot fie dictaturi din astea!

Ca sa vedem cata dictatura avem in Romania, trebuie doar sa ne rezumam la fapte. Faptele intamplate de cand se tot vorbeste de dictatorul Basescu, adica de prin 2005. Ca sa vezi ce dictatura ciudata am tot avut! Am avut dictatura in care dictatorul era injurat de 90% din ziarele tarii si era practic cenzurat la TV chiar in timpul alegerilor prezidentiale.

Am tot avut dictatura in care nici macar unul dintre dusmanii politici de moarte ai lui Basescu nu a facut puscarie.

Am avut dictatura in care dictatorul a stat in opozitie fata de guvern, intre 2007 si 2008.

Am avut dictatura in care toate partidele parlamentare au guvernat cu dictatorul.

De ce nu e si nu va fi dictatura?

Sa admitem ipoteza ca Basescu ar manevra dosarele de la DNA. Daca o face, poate nu ar fi rau sa o faca pana la capat si sa vedem vreun rechin in puscarie. Asta ne-ar consola cu gandul ca macar cineva plateste pentru ceva in tara asta, nu conteaza cum.

Sa admitem si ipoteza ca isi urmareste adversarii politici cu ajutorul serviciilor secrete sau pe alte cai. Stiti unde s-a mai intamplat asta? In America. Iar numele Nixon ar putea sa le sune familiar unora. A fost America vreodata dictatura?

Fie ca Basescu se foloseste sau nu de armele astea, nu e vorba de dictatura. Cei care vorbesc de asa ceva la noi nu stiu ce inseamna sau l-au uitat pe Ceausescu. Ba chiar si pe Iliescu din primii sai ani. Sa se uite peste hotare.

Inseamna doar ca Basescu loveste sub centura, dar nu poate sa schimbe regulile jocului. Ci doar sa-l joace dur, cu tupeu si smecherie.

Ce nu-si dau ei seama e ca si de-ar fi Basescu dictator in sufletul lui, tot stie ca nu are nicio sansa sa devina dictator. Asta pentru ca, asa cum e Romania, tot e o democratie care nu se va mai intoarce in veci la dictatura. Ne-am maturizat si ne-am invatat lectiile.

Cum sa fie dictatura cand, cu toate defectele, avem alegeri libere? Pai nu ii dam jos pe dictatori la vot? Nu putem sa ii suspendam? Unde mai pui si ca stalpii Uniunii Europene s-ar fi sesizat demult daca era cazul de derive autoritare.

Putem sa dam cat vrem in jocurile politice ale lui Basescu, dar sa vorbim de dictatura inseamna sa subestimam grav nivelul la care societatea romaneasca a ajuns. Cu chiu cu vai.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Basescu dictatura, #Basescu Geoana revocare , #stiri Traian Basescu