Monica Iacob Ridzi si-a dat demisia

Marti, 14 Iulie 2009, ora 17:31
6637 citiri
Monica Iacob Ridzi si-a dat demisia

Monica Iacob Ridzi, ministrul Tineretului si Sportului, si-a dat demisia marti, la mai bine de o luna de la izbucnirea scandalului privind organizarea Zilei Tineretului, in centrul caruia s-a aflat.

"Imi asum responsabilitatea politica pentru ca am girat toti oamenii din minister. Pentru a nu prelungi total nejustificat situatia, imi prezint demisia din functia de ministru al Tineretului si Sportului", au fost cuvintele rostite de Monica Iacob Ridzi, in momentul in care si-a anuntat demisia.

"De la inceputul discutiilor cu privire la fondurile cheltuite, am spus ca ma consider nevinovata si am actionat conform legii. Odata cu inceputul anchetei parlamentare, m-am prezentat in fata comisiei de ancheta si am raspuns la toate solicitarile DNA pentru ca nu am nimic de ascuns.

Reactii la demisia Monicai Iacob Ridzi

Am vazut decizia de ieri (luni - n.r.) a Camerei Deputatilor. Am sperat ca Parlamentul vrea sa ia o decizie rapida pentru solutionarea acestui caz, dar cred ca PSD si PNL nu doresc transarea situatiei, ci prelungirea dezbaterilor pe acest subiect. Familia mea nu mai poate suporta prelungirea acestei situatii, mama mea este foarte bolnava", a spus Ridzi.

PNL: Demisia lui Ridzi este un gest tardiv dar necesar

Fostul ministrul al Tineretului si Sportului a tinut sa sublinieze ca nu a avut parte de buna credinta in timpul cat a condus aceasta institutie.

"Cand am venit sa conduc ministerul Tineretului si Sportului am pornit cu toata credinta, dar nu am beneficiat de aceeasi buna credinta. Pot constata asta din raportul de audit care este aproape finalizat.

Imi asum responsabilitatea politica pentru ca am girat toti oamenii din minister. Pentru a nu prelungi nejustificat aceasta situatie si pentru a nu strica imaginea Guvernului imi prezint demisia. Am depus-o deja la Guvern", a declarat aceasta.

Monica Iacob Ridzi s-a intalnit cu premierul Emil Boc

Monica Iacob Ridzi nu a uitat sa le multumeasca celor care au crezut in ea.

"Le multumesc celor care au crezut in mine si mi-au fost aproape. Le multumesc tuturor celor din Hunedoara si Valea Jiului si le transmit ca nu s-au inselat in privinta mea. Ii urez succes viitorului ministru si ii transmit ca se va bucura de tot sprijinul si sustinerea mea. Voi continua din Parlament sa sprijin politicile de tineret", a mai declarat fostul ministru.

Surse: Ridzi a aflat cu doua ore inainte de anunt ca va demisiona

Imediat dupa anuntarea demisiei ministrului Tineretului, primul ministru Emil Boc s-a intalnit cu ministrul Dezvoltarii Regionale, Vasile Blaga, si cu ministrul Economiei, Adriean Videanu.

La mai putin de o ora de la anuntarea demisiei, presedintele Traian Basescu a luat act de demisia Monicai Ridzi, semnand decretul pentru constatarea vacantei unui post de membru al Guvernului. Astfel, se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale, s-a luat act de demisia doamnei Monica Maria Iacob-Ridzi, ministrul Tineretului si Sportului, si s-a constatat incetarea functiei acesteia de membru al Guvernului.

Basescu a semnat decretul privind demisia lui Ridzi

Seful Executivului a inaintat presedintelui Romaniei, Traian Basescu, o noua nominalizare pentru aceasta functie, in persoana doamnei senator Sorina Luminita Placinta.

Luminita Placinta depune juramantul marti seara, la ora 19.30, in prezenta Executivului si a presedintelui Traian Basescu.

Luminita Placinta, nominalizata pentru postul de ministru al Tineretului

Politicienii, dar si personalitatile din sport, au avut reactii diverse privind demisia ministrului Tineretului si Sportului. Elisabeta Lipa, presedintele Federatiei Romane de Canotaj, dar si Ilie Nastase, au declarat ca nu regreta demisia Monicai Iacob Ridzi, ci pe cea a secretarului in Minister, Octavian Bellu.

Cei mai multi lideri politici au declarat ca decizia ministrului de a demisiona a fost una buna, insa ca a fost tardiva. Aceasta a fost pozitia liberalilor, dar si a liderului social-democrat, Mircea Geoana.

In ceea ce priveste democrat-liberalii, acestia au fost rezervati. Cezar Preda, vicepresedintele PD-L, a declarat, intr-o interventie telefonica la Antena 3, ca partidul democrat-liberal "o sa traga" dupa scandalul in care a fost implicata Monica Iacob Ridzi, pentru ca a facut greseala de a numi in functie, in perioada de criza, "un ministru care invata sa fie ministru".

Scandalul, de la inceput

Gazeta Sporturilor a publicat, la jumatatea lunii iunie, un articol care dezvaluia ca pentru serbarile de Ziua Tineretului, MTS a atribuit fara licitatie contracte de sute de mii de euro unor firme care aveau aceiasi actionari si acelasi sediu, respectiv un apartament din blocul M52 situat pe strada Poet Panait Cerna din Bucuresti.

Aceasta suma reprezinta 0,7% din bugetul institutiei pe 2009, insa ministrul Ridzi a declarat ca nu-i pasa de ce suma cheltuieste, avand in vedere ca alte ministere cheltuiesc mai mult pentru astfel de evenimente.

In zilele ce au urmat, noi dezvaluiri au aparut, dintre care cea mai grava a fost cea despre achizitia scenei de 70.000 de euro, asta cu toate ca ministerul avea deja o scena. Ulterior s-a aflat ca nu din banii ministerului s-a platit scena, ci de catre Media Pro Pictures.

Monica Iacob Ridzi, o cariera fulminanta incheiata brusc

Mai mult decat atat, adeversarii politici ai ministrului sustin ca toate evenimentele de pe 1 si 2 mai 2009 au avut ca scop promovarea candidatului independent Elena Basescu in cursa pentru Parlamentul European.

Ca urmare, pe 19 iunie 2009, PNL a depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, o plangere penala impotriva Monicai Iacob-Ridzi, pentru delapidare si abuz in serviciu contra intereselor publice in legatura cu modul in care a cheltuit 630.000 de euro pentru organizarea "Zilei Tineretului".

Pe 29 iunie 2009, Parchetul a demarat procedurile judiciare in acest caz. Mai mult decat atat, pe 30 iunie a inceput audierea ministrului Ridzi de catre o Comisie parlamentara de ancheta, condusa de liberala Alina Gorghiu.

Basescu: Cazul Ridzi, o intelegere murdara intre politicieni si presa

Raportul final al Comisiei contine acuzatii grave la adresa ministrului, printre care traficare cu banii publici si abuz in serviciu. Astfel, deputatii au propus inceperea urmaririi penale si i-au cerut premierului Emil Boc sa-i propuna presedintelui Traian Basescu demiterea lui Ridzi.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Monica Ridzi demisie, #Monica Iacob Ridzi, #demisie Ridzi, #demisie ministrul Tineretului , #stiri Traian Basescu