Nastase vrea scuze de la intelectualii care l-au sustinut pe Basescu

Miercuri, 23 Septembrie 2009, ora 17:56
2639 citiri
Nastase vrea scuze de la intelectualii care l-au sustinut pe Basescu

Deputatul PSD, Adrian Nastase, face un apel catre intelectualii care au decis sa il sustina pe Traian Basescu in 2004 sa isi recunoasca greseala si sa nu mai incerce sa caute scuze pentru un om care a dovedit ca nu a meritat sustinerea lor.

"Elitele intelectuale romanesti se afla intr-un moment de cotitura in existenta lor publica. In 2004, intr-un mod total nespecific, aceasta elita a ales sa sustina un candidat care nu semana deloc cu modelul pe care il doreau.

Au sustinut un om fara performante intelectuale, cu o cultura indoielnica si cu o apetenta minima in ceea ce priveste sustinerea reala a educatiei, provenit din comunism si din partidul pe care l-au criticat mereu, si promotor al unui model de conducere mai apropiat de stilul autoritarist al despotilor orientali decat de consensualismul parlamentar european", apreciaza fostul premier pe blogul personal.

Adrian Nastase apreciaza ca intelectualii l-au sustinut pe Traian Basescu, considerand ca infrangerea lui in alegeri justifica acest gest.

"Multa lume si-a asumat public rolul de sustinator al lui Traian Basescu in 2004. A fost promovat ca binele absolut, ca speranta a democratiei si ca liderul care poate scapa tara de raul (de) lui Nastase. Nu doar ca nu a democratizat, dar a facut sistemul si mai autoritarist. Justitia nu a fost eliberata si facuta independenta (pe un proces care incepuse in 2004), dar a fost si mai mult incalecata. Serviciile au fost trecute sub un control prezidential netransparent. Guvernarea s-a facut impotriva Parlamentului, iar regulile au fost mereu incalcate", mai sustine social democratul.

Adrian Nastase reitereaza ideea ca si mass-media si societatea civila au avut enorm de suferit din cauza lui Traian Basescu.

"Presa a inceput sa fie criticata si blamata public de fiecare data cand nu a fost de acord cu presedintele, iar societatea civila a fost tot mai ignorata. 'Oamenii de bine' din presa, din societatea civila, din zona intelectualitatii - cei care sustineau fara ezitari ca Traian Basescu este solutia, au inceput, pe rand, sa fie abandonati de presedinte ... Cei din presa care erau cultivati, au fost rapid triati, astfel incat au ramas langa presedinte doar cei care stiu sa laude si sa ridice in slavi cel mai bine", a mai scris fostul premier.

Nastase spune ca acum intelectualii nu stiu sigur cum sa isi mai argumenteze alegerea facuta in 2004, si in loc sa recunoasca cinstit ca au gresit si ca au facut o alegere proasta, cauta in continuare argumente pentru a se justifica fata de ei insisi si fata de prieteni.

"Asa se face ca ajungem in situatii tot mai absurde, care fac sa vedem intelectuali justificandu-si alegerea pentru raul Basescu prin inventarea unui rau si mai mare, in persoana mea. 'Chiar daca e rau ca l-am votat pe Basescu, era si mai rau daca venea Nastase'. Oameni in toata firea, care stiu sa faca analize corecte, care stiu sa discearna intre bine si rau, cauta cu disperare argumente care sa ii ajute sa demonstreze aceasta teorie", mai declara social democratul.

Intelectualii sustin in continuare ca eu sunt vinovat pentru raul produs de Basescu

Adrian Nastase apreciaza ca desi nu au fost aduse niciun fel de dovezi impotriva lui, lumea il acuza ca el este cel vinovat pentru raul produs de Traian Basescu.

"Daca eu nu as fi existat in 2004, acesti oameni nu ar mai fi fost nevoiti sa il sustina pe Traian Basescu! Cine compara, la modul realist, ce se intampla azi cu perioada in care eram eu prim-ministru, vede cat de mari sunt diferentele.

Ziaristii care se simteau atat de 'oprimati' nu erau opriti de nimeni sa scrie de rau despre premierul Nastase chiar pe pagina pe care publicau publicitate de la ministrii din cabinetul pe care il conduceam", mai spune acesta.

Adrian Nastase este de parere ca toate cifrele arata ca a fost un mandat foarte slab a lui Traian Basescu.

"Institutii in criza, climat conflictual, probleme de libertate a presei si chiar de democratie. Baronii locali sunt mai puternici ca oricand, activitatea guvernamentala e mai incontrolabila ca oricand. Romania nu merge inainte, ci face mari pasi inapoi.

Cu toate acestea, desi Traian Basescu s-a 'lepadat' de sustinatorii sai din zona intelectuala, indreptandu-se spre zona mai 'facila' a electoratului needucat si participant la festivaluri populare, clasa jurnalistilor, activistilor civici si a intelectualilor care l-au sustinut acum cinci ani cauta, inca, argumente prin care sa isi justifice alegerea", a mai declarat fostul premier.

De aceea, Adrian Nastase ii invita pe intelectuali sa dea dovada de onoare si curaj, sa priveasca adevarul in fata si sa spuna ca in 2004 au facut o greseala.

"Acum, aceasta greseala trebuie asumata si depasita. Refuzul de a mai participa la procesul electoral poate fi un lux incitant. Dar, daca in mintea si sufletul acestor oameni mai exista ceva din motivele care i-au facut sa fie atat de activi in a-l sustine pe Traian Basescu in 2004, atunci si acum sunt datori sa fie activi.

Activismul impotriva lui Traian Basescu in prezent este singura cale care poate asigura repunerea Romaniei pe un drum in care sa spere la intarirea democratiei, a transparentei, a modelului european consensual de a face politica", mai apreciaza Nastase.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Adrian Nastase apel intelectuali, #apel recunoastere greseala, #sustinere Traian Basescu , #stiri Traian Basescu