Natura vesela cu Basescu, ozosep si triplu-stecher

Duminica, 26 Aprilie 2009, ora 16:46
4762 citiri
Natura vesela cu Basescu, ozosep si triplu-stecher

In prestatia de pe scena politica - vorbim aici de televizor, locul unde zvacnesc vinisoarele si pulseaza muschii artei oratorice pana se ajunge la transa hipnotica - actorii vin adesea echipati doar cu intuitie, nu si cu exercitiu.

O greseala copilareasca, daca de cealalta parte il ai pe Traian Basescu, un Nureiev al retoricii dambovitene, care sta pe poante de cand se stie si nu-i sangereaza degetelele.

Si in timp ce adversarii exerseaza "plie" (flexiunea genunchilor pana la 45 de grade, si revenire, cu variante de miscari moi de brate), Traian Basescu reuseste si 20 de minute de "fouette" - o figura grea, care o facea si pe Ana Pavlova sa-i tremure genunchii. "Fouette" are doi timpi si o prestatie completa dureaza trei secunde. Timpul unu: un picior sta pe varf, in timp ce celalalt face un arc pana la nivelul mainii opuse, ridicata deasupra capului, iar raportat la celalalt picior este vorba aproape de o sfoara.

Aceasta jumatate de exercitiu e ca un zbor, sugereaza forta, avant si poate parea ca atentia balerinului este intreptata exclusiv spre ce se afla in fata sa. Declaratii ferme, care nu lasa loc la dubiu: "Cand se va realiza autonomia? Niciodata!"

In acel moment, craisorii simt ca le sare inima din piept si o ia la goana, dar nu alearga dupa ea, deoarece cu un asemenea aparator al lacrimilor varsate in Transilvania nu exista riscul sa o prinda vreun maghiar si s-o haleasca.

Intoleranta etnica! Spirit ingust! E anacronic! E non-european! Pierde voturile maghiarilor in turul doi!

Si ajungem la timpul doi, cand publicul e concentrat in fata balerinului care, din cauza perfectiuni arcului de cerc, starneste nervii adversarilor. Care i se insinueaza in spate, cu cutite. Dar dupa ce piciorul sta cat o zecime de respiratie langa mana ridicata deasupra capului, coboara pana la nivelul soldului, trupul se intoarce 180 de grade si piciorul intepeneste la 90 de grade in spate. (cautare pe youtube: fouettes) Iar nefericitii care s-au apropiat prea tare primesc o poanta (poantele au ciment in varf) exact sub curea.

Cate ceva despre autonomie

Altfel spus, Traian Basescu le-a explicat delegatilor la Congresul UDMR, discurs televizat, ca este partizanul descentralizarii deciziei, aducerii ei cat mai aprope de cetatean, pas decisiv spre intarirea autonomiei locale. Fapt care va permite comunitatii locale (secuiesti, de exemplu) sa decida cine conduce Inspectoratul Scolar, Spitalul Judetean si Directia Agricola. A adaugat apoi ca autonomia culturala trebuie legiferata cat mai repede.

Moment in care te-ai fi asteptat ca delegatii sa se ridice si sa plece, deoarece ramasesera fara obiectul muncii. Maghiarii si secuii aveau dintr-o data reprezentanti la cel mai inalt nivel, nu le mai trebuia nici UDMR, nici UCM, nici CNMT. Nici Fidesz. Lucru de care vor tine cont in turul doi, iar daca vor uita, le va aminti Traian Basescu.

In primul rand, le va arata ca pachetul legislativ al descentralizarii a fost finalizat de guvern si trecut prin parlament. Apoi se va plange de faptul ca Boc, Geoana si ai lor n-au tinut cont de indicatia de-a adopta Legea privind statutul minoritatilor.

Pentru ca n-o vor adopta decat sarutand unde-au scuipat. In 2006, de exemplu, dar declaratiile in materie sunt mai vechi, Emil Boc afirma ca tara noastra va respecta standardele europene in materie de minoritati si preciza: "Romania nu poate fi teatru de incercare pentru aplicarea unor drepturi pe care alte state nu le-au acordat minoritatilor nationale" - pozitie pe care a adoptat-o si Traian Basescu in cadrul unei intalniri cu eurodeputati maghiari.

De altfel, actul normativ a fost criticat si de Comisia de la Venetia, a carei expertiza au cerut-o in 2005 atat PD, cat si UDMR. Expertii (Consiliului Europei! - n.CMC) au scufundat planurile Uniunii, apreciind ca pe continent nu exista standard in materie de autonomie culturala, ca proiectul are prevederi daunatoare relatiei dintre stat si Consiliul Autonomiei Culturale, ca nu e clar daca institutiile infiintate in baza statutului au putere decizionala in administratie - Comisia a subliniat ca in alte tari unde exista legi similare, Consiliul Autonomiei Culturale are rol consultativ, nu de decizie sau de veto, ca in proiectul romanesc.

Dar si urmatoarea treaba: "aceste forme de acord obligatoriu pot provoca ingrijorari asupra semnificatiilor practice si asupra compatibilitatii lor cu principiile general aplicabile concursurilor publice organizate cu scopul de completa schema de posturi vacante in randul functionarilor publice".

Nici presedintele PSD nu este partizanul Legii minoritatilor, pe care a criticat-o adesea explicand ca "autonomia culturala e primul pas spre planul real al UDMR, autonomia teritoriala".

Balet pe sarma?

... In nici un caz. Romanii nu-l vor taxa pe Traian Basescu, deoarece stiu ca se afla in campanie electorala. Le-a fost de ajuns declaratia in care presedintele a dat cu UDMR de pereti, reprosandu-le liderilor maghiari ca fac vizite in secuime doar inainte de alegeri, si respingerea autonomiei teritoriale pe criteri entice.

Romanii au invatat ca pe puntea vasului lui Traian Basescu te imbraci uneori in fulgarin, sa nu te inmoaie valurile, iar compromisul face parte din arta castigarii alegerilor. Mai ales ca e doar din varful buzelor. Dupa un triplu-Axel perfect, merge si un triplu-stecher.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Traian Basescu UDMR, #Basescu autonomie maghiari, #ozosep , #stiri Traian Basescu