Nehotaratii, cheia acestor alegeri

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 26 Octombrie 2009, ora 12:50
4767 citiri
Nehotaratii, cheia acestor alegeri

Toate sondajele, indiferent in favoarea carui candidat sunt ele cosmetizate, arata o imensa masa de nehotarati. Practic, in acest moment, procentele candidatilor sunt date de nucleele dure ale partidelor, asa ca acela care va reusi sa capteze electoratul demoblizat are cele mai mari sanse sa castige in turul al doilea, chiar rasturnand calculele hartiei.

Trebuie sa mai tinem cont si de componenta majoritara a acestui electorat. Alegatorii din mediul rural, cei mai putin educati si mai saraci, pensionarii reprezinta categoriile cele mai disciplinate si sprintene la vot. In schimb, clasa de mijloc, electoratul urban, mai informat si cu scoala mai multa este mai greu de convins, este scarbit de clasa politica si nu raspunde la stimuli populisti evidenti, ba dimpotriva, are oroare de ei.

Ei bine, cum se raporteaza candidatii cu acest electorat?

Mircea Geoana nu are in acest moment nicio sansa sa puna mana pe acest electorat. Si-a taiat craca in momentul in care s-a prezentat ca succesor al lui Ion Iliescu. Poate ca mare parte din acest electorat a obosit de conflicte si ar vrea nitica liniste. Dar, in niciun caz, linistea epocii Iliescu, cu presa aservita, cu mafia infloritoare, cu anticoruptia interzisa si coruptii la butoane, ca sa nu mai vorbim de mineri si alte asemenea amintiri apetisante.

In plus, populismele grosolane la care recurge din nou Mircea Geoana, exact ca in campaniile trecute, pot avea succes la electoratul PSD, dar sunt total contraindicate nehotaratilor.

Traian Basescu pare sa adoptat o strategie mult mai abila. In primul rand, nu face din atacarea contracandidatilor o componenta esentiala a campaniei. Pe Mircea Geoana il ridiculizeaza, iar pe Crin Antonescu si pe Sorin Oprescu pare sa-i ignore. Asta nu inseamna ca defileaza in campanie cu flori si porumbei albi. Dimpotriva. El si-a fixat ca adversar un intreg sistem si, pentru a-l personaliza, ii invoca exact pe acei exponenti ai sistemului despre care stie ca starnesc cea mai mare adversitate in zona demobilizata: Ion Iliescu, Dan Voiculescu, Viorel Hrebenciuc.

Traian Basescu a abandonat si lupta solitara cu sistemul, care s-a cam erodat. El implica poporul in aceasta lupta, il inarmeaza cu referendumul si-i da senzatia ca il trimite sa dea lovitura decisiva sistemului care ar reprezenta suma si cauza tuturor relelor. Iar pe cadavrul politic al acestui sistem, daca poporul il va ucide, Traian Basescu proiecteaza, dar, abil, nu promite, Romania moderna.

O astfel de motivare si implicare directa poate mobiliza electoratul care uraste cu sete clasa politica. Iar reactia acesteia, ii face jocul presedintelui, in loc sa-l puna in dificultate. Unui Taian Basescu pe care-l ataci, ii legitimezi contraatacul, unui Traian Basescu pe care-l ignori, ii faci dificila ofensiva, principala sa arma.

Din pacate pentru el, primul care nu a inteles acest lucru pare a fi singurul contracandidat cu sanse reale de capta un procent important din marea masa a nehotaratilor: Crin Antonescu. Prezidentiabilul liberal are si povestea necesara si aparenta prospetime pentru a putea parea omul providential, a treia cale intre Traian Basescu si Mircea Geoana.

Ceea ce nu are Crin Antonescu este proiectul cu care sa inlocuiasca asaltul constant asupra lui Traian Basescu. Dl. Antonescu nu vorbeste decat despre actualul presedinte, se raporteaza neincetat la el, scapa chiar intr-o retorica de tip Basescu. Asta in timp ce el pentru Traian Basescu aproape ca nu exista. Mai mare greseala nici ca poate face liderul liberal.

Ca dovada, atunci cand a reusit sa vina cu un proiect propriu, proiectul Iohannis, Crin Antonescu a crescut semnificativ in sondaje, o crestere acumulata mai ales din masa nehotaratilor. Nu e suficient insa, cu atat mai mult cu cat o bucata din popularitatea primarului Sibiului a fost smulsa de Mircea Geoana. Ba chiar s-a apucat sa fisureze singur proiectul Iohannis, recunoscand ca nu i s-ar parea deplasat sa-l avem pe Dinu Patriciu in functia de premier. Iar daca Dinu Patriciu o sa mai zica de cateva ori ca Mircea Geoana ar fi cel mai potrivit premier daca dl. Antonescu ajunge presedinte, trendul favorabil al prezidentiabilului liberal va fi o amintire frumoasa.

Electoratul care raspunde la apelul ,,jos Basescu" s-a asezat deja in spatele unia dintre contracandidatii presedintelui. Nehotaratii nu raspund bine la acest stimul si vor sa stie si ce ar urma sa puna in locul actualului presedinte. Crin Antonescu are o sansa reala sa cucereasca electoratul demobilizat doar daca reuseste sa vina cu un proiect suprinza care sa surprinda, sa capteze, sa motiveze si sa mobilizeze. Timp ar mai fi, dar nu foarte mult.

Cat despre Sorin Oprescu, creditat multa vreme cu prima sansa teoretica de a capta nehotaratii scarbiti, se prabuseste lent, dar sigur din cauza propriilor incoerente flagrante. Nu poti seduce electroatul scarbit de politica la brat cu Octav Cozmanca, nu te poti pretinde un presedinte modern si european cat timp ai in spate armata fantomelor comunismului, nu poti fi ales in toata Romania daca aproape nu iesi din Bucuresti, nu poti inlocui un proiect minimal cu glume, mai mult sau mai putin de prost gust.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#nehotarati alegeri sondaje, #alegeri prezidentiale, #sondaje candidati alegeri , #stiri Traian Basescu