Opinii: Tacerea Presedintelui

Luni, 01 Martie 2010, ora 21:03
4223 citiri
Opinii: Tacerea Presedintelui

Foarte multi comentatori se intreaba cum de-l rabda inima pe dl Traian Basescu sa taca asa de mult timp. Obisnuiti cu perioada de campanie, cand nu mai pridideau sa-si dea cu parerea asupra declaratiilor, aproape zilnice, ale candidatului Basescu, si-au pierdut o parte din "obiectul muncii".

Dar campania s-a terminat. Este perioada faptelor. Adica sa taci si sa faci.

Cred ca si d-lui presedinte ii vine greu sa taca o asa lunga perioada. Dovada, izbucnirea de la iesirea din restaurant, duminica seara, cand i-a asigurat pe toti ziaristii care incepusera sa-i cante prohodul ca e bine mersi, mai sanatos decat toti mogulii la un loc.

Tacerea presedintelui are totusi un rost. Orice declaratii ar fi facut s-ar fi interpretat in fel si chip. Ca se amesteca in treburile interne ale partidelor de opozitie care tocmai isi realeg liderii, ca incearca sa "rupa" din ele parlamentari pentru noul partid pe cale de a se naste. Ca toate "dramoletele" din PSD si PNL sunt orchestrate de la Cotroceni. Ca da indicatii guvernului si acesta, guvernul, este aservit Presedintelui. Toata gama de aprecieri si relationari pe care am auzit-o si rasauzit-o anul trecut.

Ce face, in fond, presedintele?

Fara sa fiu consilier prezidential imi pot imagina ca lucreaza la realizarea programului anuntat si pentru care a castigat un nou mandat de presedinte. Adica la modernizarea statului roman. Care se produce pe mai multe paliere: modernizare institutionala, implicit constitutionala, echilibrare economica prin reducerea cheltuielilor de functionare a statului, reluarea cresterii economice, reforma in educatie, in sanatate, in agricultura, etc. Sunt asa de multe domeniile de modernizat incat este dificil sa le si enumeri.

Echipele de specialisti care au lucrat la Cotroceni in perioada 2005-2008, (si nu la guvern cum ar fi fost normal), au produs documente, precum cele referitoare la modernizarea educatiei, elaborate de comisia Miclea.

Cum in guvernarea Tariceanu si in aceea a coabitarii cu PSD n-au fost puse in opera, a venit momentul sa se treaca la fapte. Sunt multe legile care se elaboreaza acum la guvern pentru modernizarea sistemelor sociale si economice.

Mai greu, datorita crizei economice prelungite. Dar totusi nu imposibil.

Pentru trecerea viitoarelor legi prin parlament, inclusiv pentru schimbarile constitutionale, cap de lista in promisiunile din campanie, este necesara o majoritate parlamentara consistenta. Asa ajungem la "solutii imorale", de genul eventualului partid al generalului Oprea.

Aici se naste o intrega discutie.

Cum e mai bine, sa uzezi de solutii imorale (nici n-ar fi prima oara), ca sa-ti atingi obiectivele, sau sa fii moral pana la capat, iar Romania sa ramana inca multi, (poate zeci) de ani, cu aceeasi Constitutie, aceleasi legi de salarizare si pensionare, in educatie, sanatate, economie, etc., toate in favoarea clientelelor politice si in defavoarea cetatenilor obisnuiti, fara apartenenta partizana. Grea intrebare. Fiecare raspunde in felul sau. Cert este ca voturile primite de actualul presedinte s-au datorat, in proportie covarsitoare, promisiunilor de reformare a statului. Si atunci nu poate renunta la acest obiectiv, chiar suportand acuzatia solutiilor imorale.

Si de fapt este o copilarie sa spui ca PD-L sau presedintele "momeste" parlamentari din alte partide sa plece si sa se inroleze in armata generalului Oprea. Este ca si cum l-ai acuza pe dl Oprea ca seduce "virgine" minore pentru a le atrage intr-un viitor bordel. Numai ca nici virginele nu sunt chiar asa de fecioare in ale politicii, iar despre bordel in politica mai bine sa nu vorbim. Ar fi ca funia in casa spanzuratului.

In concluzie, in ce ma priveste consider ca foarte bine face Presedintele ca renunta la declaratii publice pe subiecte derizorii sau care privesc partidele politice. Impreuna cu guvernul are de realizat o sarcina importanta, aproape imposibila: modernizarea Romaniei. Pentru asta a primit un al doilea mandat.

Prefer sa taca si sa faca.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Traian Basescu bolnav, #Traian Basescu spital, #Basescu bolnav spital , #stiri Traian Basescu