Ordonanta privind referendumul lui Basescu, reprogramata la vot

Luni, 12 Octombrie 2009, ora 22:18
1516 citiri
Ordonanta privind referendumul lui Basescu, reprogramata la vot
Foto: Ziua

OUG 103/2009 privind organizarea referendumului nu a putut fi luni nici aprobata, nici respinsa de catre senatori, pentru ca niciuna dintre propuneri nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru o lege organica, votul final urmeaza a fi reprogramat intr-o sedinta viitoare de plen al Senatului.

Ordonanta a primit un raport de respingere din partea Comisiei juridice a Senatului, dar acest raport nu a intrunit decat 59 de voturi pentru, 37 impotriva si o abtinere, pentru votul unei legi organice fiind necesare cel putin 69 de voturi.

In acest caz, presedintele sedintei, Teodor Melescanu, a supus la vot aprobarea ordonantei, dar aceasta propunere a primit doar 40 de voturi pentru si 50 impotriva. Melescanu a anuntat apoi transformarea proiectului de lege in unul de respingere a ordonantei, dar suma de 58 de voturi pentru respingere a nu a fost suficienta pentru a respinge ordonanta.

La final, s-a stabilit ca Ordonanta privind referendumul va fi reprogramata la vot intr-o noua sedinta a Senatului. Senatorii au purtat dezbateri prelungite pe marginea Ordonantei, singurii sustinatori ai acesteia fiind cei din grupul democrat-liberal.

Membrii opozitiei au atras atentia asupra unei eventuale neconstitutionalitati a Ordonantei, presedintele Comsiei juridice a Senatului, Toni Grebla, sustinand ca prin impunerea de catre Guvern a unui termen pentru Parlament se incalca principiul separarii puterilor statului.

Si senatorul UDMR Cseke Attila a sustinut ideea colegului social-democrat afirmand ca "Guvernul nu are rol de control asupra Parlamentului".

Proiectul de respingere a primit 6 voturi "pentru", din partea membrilor partidelor de opozitie PSD, PNL si UDMR, si 3 voturi "impotriva" din partea democrat-liberalilor membri ai Comisiei juridice.

Presedintele Traian Basescu a transmis la 24 septembrie presedintilor celor doua camere ale Parlamentului o scrisoare prin care cere aviz consultativ pentru organizarea unui referendum, la data alegerilor prezidentiale, pentru a consulta populatia in legatura cu reducerea Parlamentului la o singura camera si care sa aiba maximum 300 de parlamentari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#ordonanta referendum Basescu reprogramata, #Traian Basescu referendum parlamentari , #stiri Traian Basescu