Precandidatura lui Sorin Oprescu

Duminica, 04 Octombrie 2009, ora 10:47
2393 citiri
Precandidatura lui Sorin Oprescu
Foto: Ziare.com

Sorin Oprescu se tot joaca de-a candidatura. Isi tachinezeaza electoratul, mai ca face anuntul oficial, dar se opreste in ultima clipa.

Mai arunca un "inca" sagalnic atunci cand spune ca nu e in campanie electorala, mai declara, foarte serios, ca e gata pentru batalia electorala. A inceput sa faca tot felul de vizite colegiale si, desigur publice, altor primari.

Au fost tot felul de date anticipate, pe surse, pentru marele anunt. Ba intr-o joi, ba intr-o sambata, ba intr-o luni. Niciuna nu s-a confirmat pana acum. E drept, si concurenta altor evenimente la zi a fost uriasa si probabil ca Sorin Oprescu nu a vrut sa o infrunte.

In principal insa, primarul general nu face, din nou, decat sa urmeze modelul Traian Basescu: sporeste tensiunea, sporeste curiozitatea si mai scoate unele actiuni si declaratii de sub stampila campaniei electorale, de exemplu Zilele Bucurestiului.

Bine ar fi insa ca in aceasta perioada de, sa-i zicem, precandidatura, Sorin Oprescu sa gaseasca solutii pentru cel putin doua dintre vulnerabilitatile sale.

Armata fantomelor comunismului

Oficial, Sorin Oprescu va candida ca independent. Daca la alegerile locale acesta postura a fost mai usor de sustinut cu o logistica relativ minora, in cazul prezidentialelor situatia este cu mult mai complicata.

Fara o logistica extrem de puternica, un independent nu are nicio sansa. Si cum o astfel de logistica nu poate apartine decat unui partid, e evident ca un independent autentic nu are, de fapt, nici o sansa la prezidentiale.

Logistica pe care mizeaza Sorin Oprescu este echivalenta cu o parte din PSD. Care parte? Cea mai retrograda, cea mai urata, aceea de care se leaga cele mai mari traume ale ultimilor 20 de ani ai Romaniei.

Mi-e greu sa inteleg cum poate Sorin Oprescu sa creada ca are o sansa reala sa apara ca presedinte credibil, reformator, european, cat timp are in spate o armata securisto-bolsevica, prin comparatie cu care baronii lui Geoana sunt de-a dreptul frecventabili.

Octav Cozmanca, Ion Solcanu, Nicolae Vacaroiu, Aurelian Bondrea, Grigore Zanc, Viorel Pupeza, Gavril Marza, Alexandru Lapusean, Nicolae Mischie sunt fatomele sinistre ale unui trecut ingrozitor: mineriade, epurari politice, sufocarea presei prin santaj, racolari salbatice de la adversari. Ei sunt exponentii expirati ai neocomunismului care a tinut Romania pe loc cel putin un deceniu. Mumiile acestea iesite de prin cavouri politice ar urma sa gireze viitorul Romaniei? Asta e oferta lui Sorin Oprescu?

Carisma nu-i proiect politic

Sorin Oprescu nu a avut niciodata un proiect politic. Copil politic al lui Ion Iliescu, a trait exclusiv din carisma, retorica si oportunism.

Asa si-a castigat presa de partea lui in ultimele zile ale regretatului Corneliu Coposu, asa a reusit mereu sa para o victima a colegilor de partid care s-ar teme de valoarea si expertiza lui, asa a castigat detasat razboiul cu Eugen Nicolaescu, asa a ajuns primar general. Tactica lui a tinut pana acum.

Insa Presedintia e sau ar trebui sa fie o alta liga. Traian Basescu a avut si in 2004, are si acum cel putin cate un proiect politic solid. Cat din cel de la precedentele alegeri a fost dus la bun sfarsit in actualul mandat, din ce cauza si ce sanse are viitorul proiect sunt alte discutii. Dar proiectele sunt certe.

Sorin Oprescu nu a lasat sa se intrevada nici o clipa un proiect politic puternic, pe o tema de mare interes. Daca nici nu ia in calcul unul, daca mizeaza exclusiv pe carisma, carte deja destul de uzata de actualul presedinte, si pe retorica, nitelus cam prea damboviteana pentru anumite zone din tara, este posibil sa-si piarda vremea.

Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul Bucureşti a decis înscrierea lui Eugen Tomac în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP. ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă PMP,...
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
#Sorin Oprescu candidatura prezidentiale, #staff campanie Sorin Oprescu , #stiri Traian Basescu