Presa de azi: Basescu-i ca Basescu: Cu gura-njura generalii de birou, cu mana-i avanseaza

Miercuri, 12 Mai 2010, ora 07:27
4774 citiri
Presa de azi: Basescu-i ca Basescu: Cu gura-njura generalii de birou, cu mana-i avanseaza
Foto: Arhiva

Se pune bir pe pensiile nesimtite, dar se micsoreaza pensiile veteranilor si ale revolutionarilor, scrie, miercuri, Adevarul.

Pensiile speciale ale magistratilor, parlamentarilor, diplomatilor vor suporta aplicarea unei taxe de solidaritate de 90 la suta. Veniturile pensionarilor obisnuiti vor fi diminuate cu 15%, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta care va fi discutat in Guvern si care contine toate masurile convenite cu FMI.

Pensionarii "speciali", care au beneficiat pana acum de surplus financiar din partea statului, cu exceptia militarilor si politistilor, vor suporta taieri ale veniturilor cu mult mai mult de 15%, sustine un proiect de ordonanta de urgenta care aplica intelegerile cu FMI, intrat in posesia ziarului "Adevarul". Este cazul magistratilor, aviatorilor civili, parlamentarilor, consilierilor Curtii de Conturi, diplomatilor, functionarilor publici din Parlament si personalului auxiliar din instante.

Astfel, pensiile speciale aflate acum in plata, calculate ca 75 - 85% din venitul castigat in ultima luna de activitate, vor fi descompuse in doua componente. Prima componenta o reprezinta suma pe care pensionarul "de lux" ar fi trebuit sa o incaseze daca i se calcula pensia normal, in functie de contributiile platite de el la bugetul asigurarilor sociale.

Aceasta prima parte va fi diminuata cu 15%, la fel ca la toti pensionarii. Din partea de pensie care va ramane, adica cea pe care o primeau de la bugetul de stat fara sa fi contribuit cu nimic pentru formarea acesteia, se scad impozitul pe venit si asigurarile de sanatate, dupa care se aplica o taxa de solidaritate de 90%.

Evenimentul Zilei: Mamicile sunt sacrificate din solidaritate

Ajutoarele sociale pentru persoanele cu handicap, alocatia de stat pentru copii, dar si venitul minim garantat vor scapa de taierile anuntate de presedintie si executiv. Mamele vor primi insa, de luna viitoare, mai putini bani pentru a sta acasa cu cei mici, reprezentantii guvernului urmand sa decida, zilele acestea, si cu cat vor reduce indemnizatiile.

De aceeasi soarta vor avea parte si somerii, al caror numar va fi ingrosat de bugetarii ce urmeaza a fi disponibilizati, dar si pensionarii, care vor suferi o diminuare cu 15% a banilor primiti in baza contributiei lor.

Cat despre decizia de "a umbla" si la indemnizatia de crestere a copilului, care se ridica acum la 85% din media veniturilor din ultimul an de munca, aceasta are la baza principiul solidaritatii, au motivat reprezentantii executivului.

"In aceste conditii de austeritate, nu pot sa cer invatatorului, asistentului universitar, doctorului sa se expuna contractiilor veniturilor, iar mamicile sa fie exceptate", a declarat, marti, consilierul premierului, Andreea Paul- Vass.

Cotidianul: Basescu-i ca Basescu: Cu gura-njura generalii de birou, cu mana-i avanseaza

La convocarea pe care a ordonat-o cu sustinatorii puterii, luni, la Palatul Parlamentului, Traian Basescu a parut desprins de realitate, uitand complet ce decrete prezidentiale de avansare a semnat."Cand ma refer la minsterul Apararii, nu ma refer la numarul de militarii operativi, dar nu pot sa nu privesc in minister ce aglomeratie de generali este.

Multi dintre ei se cred generali facand numai munca de secretariat, nu au fost nici in Irak, nici in Afganistan, nici in Balcani. La ministerul Apararii este deficit de trupe operative vreo 18.000 mai putin militari cu contract, dar pe cand este un excendent de personal in minister", a spus seful statului roman intr-o inregistrare video a acelei convocari.

Cu scurt timp inainte de a rostit diatriba, Traian Basescu semna nu doar cele 30 de avansari ci si 41 de decrete de conferire a unor medalii "Virtutea Militara".

Atunc cand a fost criticat din cauza i-a avnasat la gradul de generali pe plecatii din PSD, Traian Basescu avea un moment de sinceritate: "Unul din momentele cu care am fost mandru ca politician a fost momentul in care am fost avansat la gradul de colonel in rezerva si am vazut ca sunt egal in grad cu tatal meu, ceea ce inseamna ca in sfarsit tata si-a vazut visul cu ochii".

Romania Libera: Credit de bugetar: rata maxima de 50 euro

"Va dati seama, fiind bugetar, dosarul dumneavostra va fi privit cu mai multa atentie." Acesta este doar unul dintre raspunsurile elegante pe care le-am primit de la un angajat al unei banci locale in incercarea noastra de a contracta un credit.

Imbracat in hainele unui bugetar cu studii medii angajat de trei ani la ANAF pe un salariu de 1.400 de lei abia redus luna trecuta, casatorit si cu o garsoniera in proprietate, am constatat pe propria piele cum angajatii statului au "decazut" deja in ochii bancilor chiar inainte de a fi afectati de masurile drastice anuntate de presedintele tarii. Din cele 12 banci carora le-am calcat pragul, sase au fost cel putin rezervate in privinta sanselor noastre de a lua un imprumut.

Cel putin interesanta si, in acelasi timp, relevanta pentru modul in care sunt priviti bugetarii este atitudinea celor de la Banca Transilvania. O intrebare (despre creditele de nevoi personale), un zambet de compatimire din partea angajatului de la ghiseu, iar apoi pica raspunsul: "Eu zic ca mai bine va calculam scoringul direct cu salariul scazut, pentru ca nu se stie ce se intampla pana vi se aproba creditul".

Aproape ca nu ne vine sa credem cat de repede circula vestile proaste. Si totusi: "Salariul dumneavoastra este de 1.400 de lei, da? Al sotiei, tot atat. Am luat in considerare un venit de 2.000 de lei pe toata familia", spune angajata anuntandu-ne ca ne incadram la un credit de 11.000 de lei, insa pe o perioada de 10 ani si o rata lunara de 220 de lei. "Nu va faceti griji, nu avem comision de rambursare anticipata, asa ca il puteti plati integral oricand", conchide consilierul BT.

Gandul: Basescu, in razboi cu "oamenii veseli": cu FMI si salarii taiate, imprumutam doar 5 miliarde de euro

Traian Basescu a incercat marti sa le dea un sah sindicalistilor care ameninta ca-i darama Guvernul: i-a provocat sa sustina masurile privind taierea salariilor si pensiilor sau, daca nu, sa vina ei cu alte idei care sa convinga FMI.

Presedintele a sustinut, marti seara, intr-o declaratie de presa, programul de reducere a cheltuielilor convenit cu FMI, dupa ce, cu cateva ore inainte, paruse ca da inapoi la presiunea sindicatelor.

"Foarte multi neparticipanti (la negocierile cu sindicalistii - n.nred.) isi dau cu parerea ma obliga la o clarificare, avand in vedere ca romanii au nevoie si de adevar, nu numai de minciuna celor interesati de desolidarizarea romanilor, care au facut averi si s-au imbogatit in ape tulburi. Am convingerea ca asistam la o furibunda campanie care vizeaza crearea de dezordine. Sunt foarte multi care doresc sa revina la perioda anilor 90, cand s-au imbogatit din dezordine", a spus Basescu, acuzand, fara vreo nominalizare, politicieni, sindicalisti, presa si oameni de afaceri.

Presedintele a sustinut ca exista doar doua solutii "bazate pe cifre": cresterea taxelor si impozitelor sau reducerea cheltuielor bugetare. Doar acestea doua pot conduce la incheierea unui nou acord cu FMI, care sa permita Romaniei sa isi finanteze deficitul si sa obtina noi imprumuturi in conditii rezonabile, a spus Basescu.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Basescu FMI, #basescu acord FMI, #Basescu salarii, #pensii taiate , #stiri Traian Basescu