Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Presa de azi Basescu: Vintu si ziaristii corupti sifoneaza bugetul

Vineri, 31 Iulie 2009, ora 07:27
3980 citiri
Presa de azi Basescu: Vintu si ziaristii corupti sifoneaza bugetul
Foto: Radio Romania Actualitati

Declaratiile presedintelui Traian Basescu referitoare la necesitatea concedierii a 20% dintre bugetari si a unei mai mari fermitati din partea Guvernului in aplicarea de reduceri de cheltuieli sunt dezbatute intens in presa centrala.

De asemenea, analizarea acuzatiilor aduse presei si a atacurilor la adresa PSD ocupa prima pagina a ziarelor de vineri.

Reteta banilor publici pompati in televiziuni sub acoperirea unor contracte de publicitate are, pentru presedintele Traian Basescu, un alt nume decat Elena Udrea sau Monica Iacob Ridzi, constata, in editia de vineri, Evenimentul Zilei.

Personaj principal al unor astfel de afaceri ar fi, dupa indicatiile date de seful statului radioului public, "mogulul" Sorin Ovidiu Vintu, acuzat de Basescu ca "a pagubit statul" in acest fel cu 100 de milioane de euro.

Nemultumirile declarate ale lui Basescu au vizat inclusiv faptul ca, in timpul scandalului "2 mai", "trustul domnului Vintu" a dat "de dimineata pana seara, timp de 30 de zile" imagini cu fiica sa, Elena, alaturi de Monica Iacob Ridzi.

Inainte de rafuiala propriu-zisa cu Vintu, in care "Antenele" au fost doar amintite din cand in cand, presedintele s-a ocupat la radioul public minute in sir de teoretizarea coruptiei in presa si de impartirea ziaristilor in categorii. Primii sub lupa: cei aflati in cardasie cu "oameni care isi platesc linistea".

In analiza sa, "sunt destui" ziaristii importanti "care in campanie spun << am o firma de publicitate, da-mi banii la ziar prin firma asta >> ". O alta subspecie - "ziaristii santajisti". "Au si nume predestinate, ca la Cosa Nostra", a spus Basescu, cu aluzie Sorin Rosca Stanes cu - "Nasul", invitat frecvent la Realitatea TV.

Avalansa de atacuri survine suspiciunilor publice ca Vintu s-a inteles cu Mircea Geoana sa-l sustina pentru prezidentiale. EVZ a dezvaluit ca dupa negocierile din Delta, din mai, cei doi s-au intalnit din nou, acum o luna, la Navodari.

Gandul: 300.000 de bugetari trebuie dati afara

Presedintele Traian Basescu i-a cerut joi, imperativ, premierului Boc sa trimita in somaj o cincime dintre oamenii pastrati in sistemul bugetar de algoritmul coalitiei la guvernare. Somatia sa vine pe fondul impunerilor FMI, care au cerut Guvernului sa reduca cheltuielile statului cu 2,4 miliarde de euro, arata Gandul.

El a sustinut ca paleative de genul reducerii unor sporuri salariale "sunt simple povesti". "Guvernul trebuie sa se comporte cu toata seriozitatea si sa diminueze masiv aparatul de stat, trimitand in somaj un numar mare de functionari, publici si contractuali, care incarca inutil statul de plata si cheltuielile din bugetul de stat." a spus Basescu.

El a precizat insa ca doar premierul este indreptatit sa ia aceste masuri. "Boc trebuie sa ia decizia, acolo se afla puterea executiva".

Bugetul alocat cheltuielilor cu salariilor pentru anul in curs este de circa 43 miliarde de lei, respectiv 10 miliarde de euro. Reducerea bugetului de salarii cu 20% prin concedierea unei cincimi dintre angajatii la stat, circa 280.000 dintr-un total de 1,4 milioane, nu va fi insa suficienta pentru a multumi oficialii FMI prezenti la Bucuresti.

O apreciere la adresa masurilor anticriza solicitate de presedintele Traian Basescu are si Cristian Tudor Popescu in editorialul Cum poate ajunge dl. Basescu presedintele Romaniei. Scurt si cuprinzator: "Cat priveste masurile anticriza ale Guvernului Boc, nu pot decat sa-i doresc la multi ani cu sanatate in functie guvernatorului BNR, dl. Mugur Isarescu, care implineste 60 de ani" (sambata, 1 august - n.r.).

Jurnalul National: Concedierile de dupa concediu

Unu din cinci functionari publici ar putea fi trimis in somaj, a anuntat presedintele Traian Basescu. Declaratia survine dupa ce reprezentantii FMI au cerut autoritatilor de la Bucuresti reducerea cheltuielilor publice cu 1%-2% din PIB si au spus raspicat ca altfel nu ne vor da cea de-a doua transa din imprumut, in valoare de circa 1,9 miliarde de euro, puncteaza si Jurnalul National.

Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) au pus degetul pe rana chiar in prima zi a negocierilor pe care le-au purtat cu autoritatile de la Bucuresti. Cheltuielile bugetare foarte mari in comparatie cu incasarile din ce in ce mai mici sunt principala problema a Guvernului Boc.

Fondul nu mai este dispus sa inchida ochii la risipirea banului public si a cerut transant reducerea cheltuielilor publice cu echivalentul a 1%-2% din PIB. Fondul vrea fapte, nu vorbe. Altfel nu vom primi cea de-a doua transa din imprumut, in valoare de 1,718 miliarde DST, circa 1,9 miliarde de euro.

Nici nu au deschis bine gura reprezentantii FMI ca presedintele Basescu a si venit cu solutia salvatoare: trimiterea in somaj a 20% din functionarii din aparatul de stat, care oricum sunt "inutili".

Verdictul FMI nu este o surpriza pentru autoritati, premierul Boc vorbeste de salarii nesimtite inca de la inceputul anului, insa, concret, nu a luat nici o masura. Presa a scris despre cheltuielile fara numar pe care unele ministere le fac intr-o perioada de criza, sfidand bunul-simt.

Declaratiile sefului statului sunt analizate si in editorialul lui Ion Cristoiu - Visul lui Traian Basescu s-a transformat in cosmar. "Cel care a construit aceasta Coalitie aberanta e Traian Basescu. Tot el trebuie s-o darame. E obligat la aceasta nu numai de interesul propriu, dar si de interesul national.

(...) Visul lui Traian Basescu s-a transformat in cosmar. In perspectiva prezidentialelor, s-au adus in discutie drept adversari reali ai lui Traian Basescu: pozitia marilor Puteri, propria-i fire, dar mai ales Criza. Adevaratul adversar al lui Traian Basescu e insa Guvernul Coalitiei PD-L-PSD-PC", considera Ion Cristoiu.

Cotidianul: Emil Boc, premierul termenelor pe care nu le respecta nimeni

La fiecare aparitie publica, seful Guvernului fixeaza date in calendar pentru masuri drastice. Nici colegii de partid, nici ministrii PSD nu se sinchisesc sa le puna in aplicare. Premierul a ajuns sa aiba revelatii, constatand ca nici el nu respecta ordinele pe care si le da, observa jurnalistii de la Cotidianul.

Premierul Emil Boc are mania termenelor. Iar ministrii o au pe aceea de a nu le respecta. Miercuri seara, in conferinta de presa sustinuta dupa sedinta de guvern, Boc a prezentat un veritabil calendar al activitatii Executivului in urmatoarea luna si jumatate. Unul care continea si teme de casa pe care le mai daduse cel putin o data.

"Am dat termen 14 august forma finala a proiectului de lege trebuie prezentata pe masa Guvernului astfel incat, din acel moment, in orice secunda, sa fie pregatit pentru o discutie cu Parlamentul cu privire la forma de adoptare. Personal, optez pentru angajarea raspunderii.

Consider ca o asemenea lege atat de importanta cum este cea a salarizarii unice nu poate fi adoptata prin alte mijloace decat cu un mijloc institutional al angajarii raspunderii in fata Parlamentului avand in vedere ca si in acordul cu CE si FMI avem termenul de 30 octombrie pentru adoptarea acestei legi", a spus premierul miercuri, citat de NewsIn.

Acelasi Emil Boc mai oferise un termen pentru finalizarea acestui proiect. Pe care, fireste, nu l-a respectat nimeni. Pe 5 martie, intr-o alta declaratie publica: "In privinta salarizarii unice, am decis ca pana in 30 aprilie sa avem finalizat proiectul de lege cu privire la salarizarea unica in Romania".

Ziua: 300.000 de functionari, afara!

Presedintele Traian Basescu, chiar daca este an electoral si urmeaza alegeri prezidentiale, s-a napustit asupra functionarilor, cerand concedierea a 20% dintre acestia. Ceea ce inseamna ca aproximativ 306.000 de angajati la stat vor trebui sa-si caute de munca, se arata in editia de vineri a ziarului Ziua.

Seful statului nu este singurul care cere reducerea cheltuielilor cu functionarimea. Si premierul a solicitat acelasi lucru, dar intr-o maniera mult mai blanda. Emil Boc propunea sa ramana acelasi numar de angajati, dar sa li se reduca salariile cu 20%. De fapt, scaderea economiei cu 8% va aduce un deficit bugetar pe masura, iar acest lucru nu se poate petrece fara ca Romania sa primeasca "binecuvantarea" Fondului Monetar International, ai carui reprezentanti sunt acum la Bucuresti.

Numai ca expertii FMI cer reducerea cheltuielilor publice, dupa ce in prima parte a anului au observat ca exista depasiri. Dupa ce FMI a atras atentia oficialilor romani ca au cam exagerat cu cheltuielile publice, seful statului a iesit la rampa cu declaratii dure de reducere cu 20% a numarului functionarilor de stat.

S.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Taian Basescu concedieri bugetari, #Traian Basescu atac presa, #Basescu interviu Radio Romania , #stiri Traian Basescu