Presa de azi: Clanul Vanghelie lovit de DNA

Sambata, 12 Decembrie 2009, ora 08:27
5102 citiri
Presa de azi: Clanul Vanghelie lovit de DNA
Foto: EVZ

Senatorul PSD de Ferentari, Catalin Voicu, cel pe care "garantul" Vanghelie voia sa-l faca ministru de Interne, a fost saltat de politie pentru trafic de influenta.

Clanul Vanghelie lovit de DNA titreaza Ziua. Fostul general SPP din vremea lui Ion Iliescu a fost umflat de pe strada si dus la DNA unde i s-au adus la cunostinta acuzatiile.

Senatorul PSD este invinuit de anchetatori de doua infractiuni de trafic de influenta. "Inculpatul Catalin Voicu a pretins si primit sume de bani de la oameni de afaceri, pentru solutionarea favorabila a unor cauze civile si penale aflate pe rolul organelor judiciare", se arata in comunicatul DNA.

Daca intr-o prima faza, Voicu a tipat ca "arestarea" sa are legatura cu faptul ca este vicepresedinte la Comisia de Aparare care "cerceteaza fraudarea alegerilor", dupa ce s-a gandit mai bine la ce a vazut in dosar, senatorul a intors-o. El a spus ca "urmarirea penala e confidentiala", ca dosarul "are legatura cu activitatea sa de avocat si senator" si nu are nimic de-a face cu alegerile si cu serviciile secrete.

Voicu a fost ales senator in Ferentari si Rahova, gratie influentei lui Vanghelie, primarul fiind cel care "l-a garantat" in Sectorul 5. Mai mult, seful PSD pe Bucuresti s-a luptat din rasputeri sa-l faca pe Voicu ditamai ministru de Interne.

Numele fostului general SPP care locuieste cu parintii a fost asociat de Traian Basescu cu scurgerile de informatii de la DGIPI, serviciul secret al ministerului de Interne cu care s-a laudat Vanghelie.

"Acel serviciu a fost pus total la dispozitia lui Vanghelie, Mitica Iliescu si a lui Voicu. Intrebati cei doi ministri de Interne, Gabriel Oprea si Liviu Dragnea, de ce au plecat (de la MAI-n.red.). Ce n-au vrut sa faca ei doi a facut Dan Nica, desi a avut o discutie cu mine in care i-am spus sa nu o faca", acuza Basescu.

Presedintele a declarat, de la Bruxelles, ca n-are nicio legatura cu ridicarea lui Voicu. In schimb, Hrebenciuc si Iliescu au acuzat atitudinea statului politienesc. "Ne vine vremea la toti", a concluzionat Vanghelie.

Catalin Voicu - garantat de Vanghelie, invinuit de DNA, scrie Evenimentul Zilei. Principalul candidat al tandemului Viorel Hrebenciuc-Marian Vanghelie la sefia Ministerului Internelor, senatorul PSD Catalin Voicu, a fost pus, ieri, sub invinuire, de procurorii anticoruptie, pentru doua infractiuni de trafic de influenta.

Catalin Voicu - care a fost "saltat" de anchetatori din fata locuintei sale - a declarat insa, dupa discutiile cu procurorii, ca, timp de 30 de zile, nu are voie sa ia legatura cu Marian Vanghelie, Viorel Hre benciuc si Dan Ioan Popescu. In plus, el a precizat ca nu are voie sa se vada nici cu unul dintre consilierii sai, Ioan Nastase, si cu avocatul Cezar Bivolaru.

Aducerea cu mandat la DNA a lui Catalin Voicu a starnit reactii publice dure din partea liderilor PSD, care au aratat, la unison, cu degetul catre presedintele Traian Basescu.

In interiorul partidului insa domneste o atmosfera de prudenta, dupa cum sustin surse social-democrate. Asta, pentru ca liderii PSD sunt convinsi ca adevarata tinta a procurorilor este Marian Vanghelie, au subliniat sursele citate.

"Exista oameni, precum domnul Mitrea, care si-ar dori, probabil, taxarea lui Vanghelie, dar n-o sa permitem asta. N-o sa ne legam cu lanturi de Parchet pentru Voicu, dar nici n-o sa-l executam. Nici pe el, nici pe Vanghelie. Mai ales acum, cand Basescu e cu tunurile pe noi si o sa dea din nou drumul la dosariada. O sa-l lasam pe Catalin Voicu sa-si rezolve singur problemele", au precizat sursele citate.

Catalin Voicu: "Mi-au blocat masina si mi-au fluturat catusele", aflam din Gardianul. Senatorul Catalin Voicu, audiat, ieri, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, a declarat, ieri dupa-amiaza, pentru ziarul "Gardianul", ca masina sa senatoriala a fost blocata de un autoturism al politiei, chiar in fata locuintei sale.

"Dimineata, in jurul orei 10:00, am iesit din locuinta mea si m-am urcat in masina senatoriala, pentru a merge la Palatul Parlamentului. In acel moment, autoturismul a fost blocat de o masina din care au coborat mai multi politisti. Unul dintre ei mi-a spus ca are un mandat de aducere eliberat pe numele meu si ca trebuie sa-i insotesc la sediul Directiei Nationale Anticoruptie", ne-a declarat senatorul Catalin Voicu.

"Mi-a spus ca, daca ma opun, se vor lua alte masuri. Unul dintre colegii politistului chiar a scos catusele de la curea si a inceput sa le fluture. De fata erau mai multi vecini de-ai mei, care pot confirma acest lucru", a mai declarat Catalin Voicu.

Aducerea cu mandat a senatorului PSD Catalin Voicu este justificata de catre procurorii DNA prin aceea ca fostul general SPP ar fi facut trafic de influenta in vederea "rezolvarii" unor dosare penale. Cu toate acestea, retinerea senatorului este invaluita intr-o serie de zvonuri care converg spre concluzia ca ancheta care il priveste vizeaza personaje mult mai importante.

O agentie media a acreditat, miercuri, ideea ca, de fapt, ancheta vizeaza un eveniment petrecut anul trecut, cand Voicu i-ar fi dat liderului PSD, Mircea Geoana, 400.000 de euro pentru a-i facilita numirea in functia de ministru de interne.

Numele lui Voicu a fost vehiculat la acea vreme ca posibil succesor al lui Gabriel Oprea. Conform sursei amintite, afirmatia de mai sus este sustinuta de o inregistrare care ar fi fost efectuata de un agent SRI, inregistrare care ar fi ajuns la fiul lui Sorin Rosca Stanescu, Mircea.

De asemenea, agentia in cauza sustine ca inregistrarea ar fi aceeasi cu cea care a ajuns pe masa lui Traian Basescu, dar pe care acesta a refuzat sa o dea publicitatii. Aceste zvonuri au fost infirmate categoric de catre senatorul PSD.

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, intrebat cum comenteaza aducerea la DNA a senatorului Catalin Voicu de la PSD, ca daca cineva crede ca presedintele se ocupa cu chemari la DNA, este cel putin copil.

Intrebat cum comenteaza "cazul Voicu", Basescu a raspuns: "Senatorul Voicu, nu?" Seful statului a apreciat, zambind, aceluia care ajunge la DNA "i se pare ca-l ajunge dictatura". "Daca cineva crede ca presedintele se ocupa cu chemarile la DNA este cel putin copil. (...) Probabil au ramas cu niste reflexe de cand erau la guvernare", a mai spus presedintele Basescu.

Senatorul Catalin Voicu, saltat de DNA, informeaza Jurnalul National. Senatorul PSD Catalin Voicu a fost ridicat ieri-dimineata si dus la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, in baza unui mandat de aducere.

Articolul 72 din Constitutie privind imunitatea parlamentara prevede ca deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor.

Urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face numai de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

"In caz de infractiune flagranta, deputatii sau senatorii pot fi retinuti si supusi perchezitiei. Ministrul Justitiei il va informa neintarziat pe presedintele Camerei asupra retinerii si a perchezitiei. In cazul in care Camera sesizata constata ca nu exista temei pentru retinere, va dispune imediat revocarea acestei masuri", mai prevede Constitutia.

Mircea Geoana, presedintele PSD, nu a fost insa instiintat oficial, ca presedinte al Senatului, in vederea aprobarii unei eventuale retineri a lui Voicu, potrivit procedurii, avand in vedere ca acesta este senator. De altfel, politicienii critica modul in care Voicu a fost retinut, sustinand ca legea a fost incalcata.

Liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a declarat ca a fost sunat in cursul diminetii de senatorul PSD Catalin Voicu. "Mi-a spus ca a fost saltat de pe strada ca un infractor. Or, el este senator al Romaniei si nu putea fi retinut decat daca era un flagrant sau o chestiune de acest gen. Altceva nu stiu", a spus Hrebenciuc. Intrebat daca apreciaza ca aducerea lui Voicu la DNA a fost un abuz, Hrebenciuc a spus ca, din cate i-a spus Voicu, asa pare.

Ion Iliescu, fostul presedinte al Romaniei, a afirmat despre "arestarea de pe strada" a lui Voicu ca este "un prost semnal pentru ce ne asteapta", fiind "periculos pentru soarta democratiei".

"Ceea ce m-a surprins, m-a indignat, a fost stirea pe care am primit-o ca a fost pur si simplu arestat pe strada. Omul nu a primit nici un fel de citatie. A fost ridicat de pe strada, arestat si trimis la DNA. Pai, se poate, cum vine asta? Este un narav, o mentalitate de stat politienesc", a apreciat Iliescu.

"Ministrul" lui Vanghelie, senatorul PSD Catalin Voicu, ridicat de DNA, anunta si Gandul. Senatorul PSD a spus ca a fost monitorizat in ultimii ani: "Stiam ca am fost monitorizat. Nu este o noutate. Au fost urmariti si copiii si parintii mei, l-au urmarit si pe un coleg de-al meu pana la statia de metrou". Voicu a apreciat ca Traian Basescu incearca, astfel, sa intimideze PSD. "Domnul Basescu incearca sa ne intimideze. Pentru el, eu am constituit un vis urat", a aratat senatorul PSD.

La randul sau, presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a declarat ca l-a sunat pe Catalin Voicu, dupa iesirea de la DNA, acesta din urma transmitandu-i ca "lucrurile sunt complicate" si ca ar trebui sa vorbeasca mai putin, pentru a nu cadea suspiciuni si asupra lui.

"L-am sunat dupa ce a iesit de acolo (de la DNA - n.r.) si mi-a zis ca o sa vorbim la partid. Zice: "E bine sa discutam mai putin, nu vreau sa cada suspiciuni si asupra ta, lucrurile sunt complicate"", a spus Vanghelie.

El l-a acuzat pe Traian Basescu de faptul ca s-ar afla in spatele aducerii lui Voicu la DNA: "A pornit, acum continua domnul presedinte Traian Basescu. E un mecanism pe care o sa-l puna in aplicare cu forta mai mare, incercand sa ne sperie pe toti. Nu cred ca va reusi sa ne sperie. Pe mine, unul, nu m-a speriat. Nu am nici o problema si daca ma cheama".

Intrebat cum isi explica faptul ca numele sau, alaturi de cel al lui Catalin Voicu, Viorel Hrebenciuc, Dan Ioan Popescu ar aparea in acelasi dosar, Vanghelie a precizat: "Enumerati-ne pe toti. Daca ne luati pe toti cei care suntem cunoscuti, inseamna ca va trebui sa se duca la Organizatia 17, Secotul 4 sa vada daca pensionara, doamna Catinca, este pusa pe lista respectiva", a spus, ironic, Vanghelie.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Catalin Voicu DNA, #Catalin Voicu acuzatii, #Catalin Voicu PSD, #Catalin Voicu ministru Vanghelie, #Catalin Voicu Vanghelie , #stiri Traian Basescu
Comentarii
Poza CORINADANILA
CORINADANILA
rank 5
Ion Iliescu, fostul presedinte al Romaniei, a afirmat despre "arestarea de pe strada" a lui Voicu ca este "un prost semnal pentru ce ne asteapta", fiind "periculos pentru soarta democratiei".