Presa de azi: Coalitie pe hartie - PD-L si PSD se cearta prin anonime

Sambata, 01 August 2009, ora 08:24
1976 citiri
Presa de azi: Coalitie pe hartie - PD-L si PSD se cearta prin anonime
Foto: Gardianul

Nemultumirile reciproce ale PSD si PD-L rabufnesc prin avertismente, somatii, critici, ironii si replici acide. Exprimate in termeni duri (de catre social-democrati) sau pe un ton mai retinut (de catre democrat-liberali), disensiunile dintre cele doua partide macina din greu coalitia.

Daca in urma cu o saptamana conculuzia era ca Basescu, Nastase si Mitrea sunt vinovati de criticile nu foarte dure din raportul pe justitiei prezentat de Comisia Europeana, saptamana aceasta nu face decat sa demonstreze ca PSD si PD-L formeaza, la guvernare, o coalitie, insa doar una pe hartie. Mai nou, se cearta prin anonime, scrie Evenimentul Zilei in editia de sambata.

"Liderii PSD sunt inconsecventi si iresponsabili, populisti si demagogi", a fost replica data de PD-L atacurilor PSD la adresa presedintelui Traian Basescu. Ca si contrele venite dinspre PSD, criticile PD-L-ului au fost lansate public sub semnatura generica a partidului, si nu a unui lider.

PD-L isi justifica acuzatiile de "demagogie", sustinand ca Ministerul Turismului, criticat de PSD pentru inutilitate, ar fi fost de fapt revendicat pentru fratele lui Radu Mazare: "Problemele de memorie" ale PSD sunt invocate si in cazul angajamentelor pentru educatie si reducerea sistemului birocratic, cu ironii la adresa "unora care s-au trezit ministri fara a citi" programul de guvernare, fiind comparati cu Marian Vanghelie.

Un alt razboi al coalitiei, aflat abia la inceput, izbucnit pe fondul constituirii comisiei de anchetare a Elenei Udrea, este cel al comunicatelor de presa. Democrat-liberalii ii acuza pe partenerii de guvernare ca se fac a uita obligatiile ce le revin, precum si faptul ca, pana nu demult, au vandalizat, prin privatizare, statiuni cu traditii de secole. Ei sustin ca liderii PSD au probleme grave de memorie, uitand de programul de guvernare al Coalitiei si de angajamentul asumat de cele doua formatiuni politice de a scoate Romania din criza economica.

"Dupa ce, la momentul constituirii Guvernului, liderii PSD au fost de acord cu infiintarea Ministerului Turismului, avandu-l in vedere chiar pe fratele lui Radu Mazare, ca ministru, acum aceiasi lideri s-au sucit si afirma ca niciodata nu am fi avut nevoie de acest minister. Niciodata, in afara de perioada in care PSD-istii au vandalizat, prin privatizare, statiuni care aveau traditii de secole, si pe care acum le-au adus, cu efecte dramatice asupra comunitatilor locale, la faliment", se arata in comunicat, intr-un gest de solidarizare a pedelistilor fata de Elena Udrea.

Reprezentantii PD-L sustin ca ei raman consecventi programului de guvernare pe care, cel mai probabil, unii lideri ai PSD, cum ar fi Marian Vanghelie, nu s-au obosit sa il lectureze. Ei le amintesc ministrilor PSD care s-au trezit in Guvern, peste noapte, fara a citi documentul, ca Executvul s-a angajat sa faca reforma si sa restructureze aparatul de stat: "PSD aduce grave prejudicii cetatenilor acestei tari, dovedind ca este un partid care, pe o miza marunta, de grup, e dispus sa sacrifice viitorul Romaniei(...) Din pacate insa, liderii PSD au probleme mai complexe, de fond, sunt inconsecventi si iresponsabili, populisti si demagogi". PD-L ii acuza si pe presedintele Mircea Geoana de inconsecventa, intrucat si-a asumat pactul pe educatie, iar acum respinge angajarea raspunderii guvernului pe legile educatiei.

Coalitia groazei. PD-L si Basescu au pornit razboiul impotriva "grupului" Vanghelie din PSD, titreaza cei de la Gardianul, care constata ca relatiile dintre cele doua formatiuni aflate la guvernare au devenit atat de tensionate, incat fiecare vorba "nelalocul ei" aruncata de oricare dintre cei doi parteneri genereaza un adevarat tun de replici pornite din toate directiile.

Mai nou, atat criticile PD-L, cat si ale Presedintiei se indreapta spre grupul Vanghelie, grup despre care Basescu afirma ca a monopolizat "discursul public al partidului". Ultimele declaratii ale presedintelui Traian Basescu, conform carora "ii mai tine in brate" pe cei din coalitie, a declansat o noua runda de replici acide si de acuze intre PSD si PD-L.

Replica PSD-ului care-l incrimina pe seful statului ca preocupare sa principala este propria imagine a generat noi reactii ale Cotroceniului, de unde se precizeaza faptul ca presedintele face distinctie intre simpatizantii PSD si gruparea Vanghelie, "care pare sa fi monopolizat discursul public al partidului".

"Presedintele considera ca interesul national, in actuala situatie economica, reclama din partea conducerii PSD o abordare mai responsabila, in acord cu nevoile tarii", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale semnat de purtatorul de cuvant al institutiei, Valeriu Turcan.

Social-democratii se declara impotriva masurii de reducere a numarului angajatilor de la stat cu 20%, asa cum propunea presedintele in urma cu cateva zile. "Mai alaltaieri ne spunea ca Romania nu va intra in criza, dupa aceea ne comunica ca facem un imprumut la FMI, asa, ca un fel de centura de siguranta. Dupa aceea ne-a spus ca, evident, criza e inevitabila si ne ajunge si pe noi, dar sunt masuri si chiar indicii ca Romania a iesit din momentul ei cel mai greu, iar acum ne anunta cu seninatate ca in Romania inevitabil criza se adanceste si, ce mai stati, dati afara oamenii de la serviciu!

Mai eliberati vreo 20% din sistemul bugetar, fara sa masurati in dreapta si in stanga, ca nu mai avem timp, ne grabim. Asemenea atitudini le vom critica si unor asemenea demersuri ne vom opune", a declarat Duvaz. El a adaugat ca PSD si presedintele Basescu au pareri absolut diferite si nu sunt de acord sa foloseasca electoral aceasta criza.

Adevarul a gasit cel putin zece motive de divort in coalitie: Liderul PSD, Mircea Geoana, si presedintele PD-L, Emil Boc, gestionarii scandalurilor din coalitie: Una dintre divergentele recent aparute intre PSD si PD-L este cea legata de procedura prin care vor fi adoptate legile educatiei. Dupa cum a anuntat premierul Emil Boc, Guvernul intentioneaza sa-si asume raspunderea pe acest pachet de legi. Social-democratii si-au exprimat imediat impotrivirea.

"A asuma raspunderea pe un pachet atat de important este mai degraba un gest electoral si nu suntem dispusi sa intram intr-un astfel de joc", a replicat liderul PSD, Mircea Geoana. El a adaugat ca asumarea raspunderii Guvernului pe legile educatiei are la baza "stilul lui Traian Basescu, care-i sufla la ureche domnului premier un nou exercitiu de imagine".

PSD-istii s-au aratat iritati si de o eventuala restructurare a Guvernului. "Daca PSD pleaca, Guvernul pica", a avertizat vicepresedintele PSD, Liviu Dragnea. El a mentionat ca social-democratii nu exclud o eventuala restructurare, dar, in opinia sa, o astfel de masura nu rezolva problemele actuale ale tarii.

Presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, i-a atentionat si el pe democrat-liberali, spunand ca "remanierea guvernamentala se va face cu tot cu domnul Boc, la pachet". O alta nemultumire a partidului lui Geoana a fost generata de lipsa de reactie a PD-L la programul anticriza elaborat de PSD. Social-democratii i-au cerut recent lui Boc "sa se aseze la masa si sa discute" acest set de masuri, reprosandu-i ca membrii comisiei create in acest scop nu au avut nicio intalnire in trei saptamani. Criticile cele mai acide ale PSD sunt directionate insa spre presedintele Traian Basescu.

Geoana il acuza recent pe seful statului ca "interfereaza grav" in treburile Guvernului, sustinand ca nicio decizie importanta a premierului si ministrilor PD-L nu este luata "fara un ordin expres de la Cotroceni". Democrat-liberalii au, la randul lor, tot mai multe critici la adresa PSD.

De exemplu, premierul Emil Boc i-a acuzat, luni, pe social-democrati ca "s-au indepartat" de prioritatile din "Parteneriatul pentru Romania", fiind mai preocupati de "aspecte ce tin de campanie prezidentiala". El i-a reprosat lui Geoana ca trateaza cu "dispret" sedintele coalitiei, de la care a absentat in ultimul timp. PD-L pare sa fi fost deranjat si de sprijinul pe care social-democratii l-au acordat liberalilor pentru constituirea comisiilor parlamentare de ancheta in cazul Monicai Iacob-Ridzi si in cel al ministrului Turismului, Elena Udrea.

Democrat-liberalii au solicitat PSD ca, in baza protocolului coalitiei, orice ministru asupra caruia planeaza semne de intrebare sa fie chemat mai intai in fata liderilor celor doua partide. Una dintre cele mai mari nemultumiri ale PD-L-istilor este insa legata de blocarea in Parlament de catre PSD a cererii de incepere a urmaririi penale impotriva fostului prim-ministru Adrian Nastase in cazul Zambaccian 1. "Indepartarea" PSD de prioritatile stabilite in "Parteneriatul pentru Romania": blocarea in Parlament a cererii de incepere a urmaririi penale impotriva fostului prim-ministru Adrian Nastase.

Sprijinul acordat de PSD liberalilor pentru constituirea comisiilor parlamentare de ancheta in cazul Monicai Iacob-Ridzi si in cel al ministrului Turismului, Elena Udrea.

Absentele liderului PSD, Mircea Geoana, de la ultimele sedinte ale coalitiei.

Nerespectarea de catre ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a termenului stabilit pentru prezentarea pachetului de legi ale educatiei. Intentia Guvernului de a-si asuma raspunderea pe legile educatiei, o eventuala restructurare a Guvernului, lipsa de reactie a PD-L fata de programul anticriza elaborat de social-democrati, educerea salariilor ministrilor cu 20% si "interferenta grava" a presedintelui Traian Basescu in treburile Guvernului sunt nemultumirile pesedistilor.

PD-L pluseaza: remaniere, aflam si din Jurnalul National: dupa ce Vasile Blaga a vorbit de restructurare, iar premierul Boc a sugerat ruperea protocolului cu PSD, vicepresedintele PD-L Ioan Oltean vine cu ideea unei remanieri.

"Ceea ce ar trebui sa se faca, in mod absolut natural, ar fi ca la sase-sapte luni de la guvernare sa se faca o analiza a activitatii fiecarui ministru in raport cu programul de guvernare, cu angajamentele ministerului respectiv. Acolo unde se constata o discrepanta intre ceea ce ne-am angajat si ce s-a realizat ar trebui sa se faca o remaniere", a declarat, vineri, Oltean. La randul lui, presedintele organizatiei judetene a PD-L Valcea, Mircia Gutau, a afirmat in cadrul unei conferinte de presa sustinuta astazi , ca la prima sedinta a Biroului Permanent National al partidului va solicita ruperea protocolului de colaborare cu PSD.

"Nu se poate asa ceva, ei nu fac decat sa ne jigneasca. La fiecare sedinta a PSD, subiectul este PD-L, ba mai mult, in colegiul prefectural de zilele trecute, unde trebuia sa fie o discutie strict apolitica, reprezentantii social-democratilor nu au facut decat sa critice partidul nostru. Daca ei vor continua aceeasi strategie de a ne jigni dimineata si seara de a cauta impacare, voi propune la viitoarea sedinta a BPN ruperea coalitiei", a declarat primarul Ramnicului.

La aceeasi conferinta de presa, la care au participat si parlamentarii valceni ai PD-L, s-a mentionat faptul ca tensiunile dintre cele doua partide au atins apogeul in ultima saptamana. "La discutiile privind cazul Ridzi si cazul Udrea am vazut o reeditare a coalitiei PNL - PSD. Liberalii ne calomniau de la tribuna Parlamentului, iar social-democratii aplaudau", a spus deputatul Sorin Zamfirescu.

O alta problema pe care seful democrat-liberalilor valceni a tinut sa o precizeze se refera la prezenta in teritoriu, la audientele lui Ion Calea, presedintele Consiliului Judetean Valcea si presedinte PSD Valcea, a directorilor deconcentratelor: "Mi se pare o incercare de racolare a acestora, o manifestare de populism. Nu stiu ce rost are prezenta sefului Inspectoratului de Politie alaturi de Calea in teritoriu". Mircia Gutau a fost desemnat in urma cu o luna presedintele organizatiei PD-L Valcea si, conform declaratiilor lui Vasile Blaga, acesta are menirea de a aduce partidului in judet un scor electoral de 40%, la prezidentialele din toamna.La alegerile din ultimii ani, partidul care a iesit de fiecare data pe primul loc in judetul Valcea a fost PSD.

Romania Libera anunta, cu surle si trambite, ca PSD ar putea fi scos de la guvernare pana la toamna, insa se intreaba: Vor ramane impreuna PD-L si PSD chiar daca incearca sa adune mai multe voturi ca dusmani? Dupa ce luni premierul Boc a azvarlit primul piatra spre PSD, din ce in ce mai multi politicieni PD-L invoca posibilitatea unei rupturi fata de PSD la nivelul Guvernului, inainte de prezidentiale. Poate fi vorba de o remaniere guvernamentala care sa vizeze ministerele "in care nu se intampla nimic" sau poate fi vorba chiar de o restructurare a Guvernului - caz in care schimbarile ar trebui sa fie validate de Parlament.

De cealalta parte, PSD minimalizeaza astfel de intentii. Se pare ca PD-L isi croieste astfel un spatiu de atac anti-PSD in asteptarea alegerilor prezidentiale, in vreme ce PSD mai are nevoie de timp sa se hotarasca ce candidat va sprijini in batalia pentru Cotroceni. Mircea Geoana (20% din intentiile de vot) nu reuseste nici sa egaleze scorul partidului (circa 30%). Ca si alti membri marcanti ai PD-L, vicepresedintele Sulfina Barbu sustine ca neintelegerile si problemele tin de "planul politic". PSD ar fi mult mai preocupat decat PD-L de alegerile prezidentiale. In acest context, Sulfina Barbu nu

contesta oportunitatea unei eventuale remanieri guvernamentale. Care ministri?

"Nu fac nici o separare intre ministrii PD-L si cei ai PSD. In luna august se va face o evaluare in baza executiei bugetare, la nivelul fiecarui minister, si atunci se va vedea cine trebuie sa plece. Oricum, decizia ii apartine premierului", declara Sulfina Barbu. Evaluarea programata pentru luna august trebuie sa porneasca de la "cati bani a primit fiecare minister de la inceputul anului, ce fonduri a alocat pentru personal, cat a alocat pentru investitii, ce a facut fiecare ministru in privinta fondurilor europene", spune vicepresedintele PD-L.

Cei mai multi politicieni din PSD au dat de inteles ca ministrul cel mai vizat de remaniere este Ecaterina Andronescu. Ministrul Educatiei - aflat la un pas de a pierde sprijinul politic al propriului partid din cauza scandalului diplomelor pe banda rulanta de la "Spiru Haret" - primeste reprosuri si din partea PD-L, in contextul aceluiasi scandal.

Supararea PD-L pe Ecaterina Andronescu este atat de mare incat ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat ca asumarea raspunderii Guvernului asupra legilor Educatiei la initiativa PD-L ar putea fi un test pentru functionarea coalitiei. PSD prefera varianta demersurilor parlamentare obisnuite, in timp ce Ecaterina Andronescu este acuzata, indirect, inclusiv de presedintele Traian Basescu de faptul ca nu a adoptat pana acum legi noi pentru Educatie.

La randul sau, presedintele PD-L al Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, spune ca evaluarea functionarii coalitiei si, implicit, a Guvernului trebuie sa se faca in functie de obiectivele propuse la semnarea Parteneriatului in decembrie anul trecut. "Era vorba atunci de iesirea din criza si de reformarea statului.

Trebuie sa vedem de unde am plecat si unde am ajuns." Roberta Anastase sustine ca evaluarile tin de fiecare domeniu in parte, si nu de persoana unui ministru sau a altuia, dar vorbeste in mod special despre problemele Educatiei, ale Agriculturii, de legea salarizarii unice (nefinalizata inca - n.r.), toate fiind aspecte ce cad in sarcina unor ministri PSD. "Jumatate de coalitie este in vacanta, este vorba despre jumatatea PSD. Ei nu isi asuma guvernarea, isi asuma numai functiile", spune Roberta Anastase. Alti parlamentari PD-L constata, la randul lor, ca alianta cu PSD ar functiona la nivelul Guvernului, "numai pentru administrarea curenta", dupa cum admite deputatul Mircea Toader, dar ca PSD se comporta din toate celelalte puncte de vedere ca un partid de opozitie.

"PSD trebuie sa-si faca propria evaluare si sa vada daca vrea sa ramana sau nu alaturi de noi", spune si deputatul PD-L Gelu Visan. La intrebarea simpla ce va face PD-L in cazul in care PSD nu va raspunde apelurilor, colegii domnului Boc revin la vina PSD. Cea mai concreta parte a raspunsurilor priveste asumarea raspunderii asupra legilor Educatiei. "Cand se discuta de o remaniere, se discuta de remaniere la pachet cu domnul Boc", a spus Marian Vanghelie, seful PSD Bucuresti, dand de inteles ca raspunsul PSD la un eventual atac al premierului asupra ministrilor sai va fi surprinzator din toate punctele de vedere.

"Parlamentul trebuie sa conduca Guvernul si trebuie sa intram intr-o etapa democratica in Romania. Sa nu mai fie unul singur care sa fie presedinte de partid, prim-ministru, presedinte la Senat, presedintele Romaniei", a punctat Marian Vanghelie, facand aluzie la alianta din ce in ce mai transparenta din Parlament. Nu intamplator, deputatul PNL Horea Uioreanu a declarat ca afirmatiile lui Vasile Blaga cum ca Guvernul are nevoie de o restructurare cuprind "elemente de santaj politic".

Pe de alta parte, senatorii PSD au raspuns foarte prompt atunci cand Ludovic Orban, seful comisiei Udrea, a vorbit despre infiintarea unei comisii Berceanu. "Cel mai corect lucru in cazul lui Berceanu ar fi ca acesta sa fie demis de premier, fara sa se piarda vremea cu o comisie parlamentara", a spus senatorul PSD Cosmin Nicula. "Ar putea fi demis fie si numai pentru chestia cu CFR-ul", a spus el, contestand pe toate planurile competenta ministrului PD-L.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#coalitie razboi comunicat, #coalitie guvernare PSD PD L Basescu , #stiri Traian Basescu