Presa de azi: Negoita a salvat PD-L de "premierul" Macovei

Sambata, 07 Noiembrie 2009, ora 08:33
3385 citiri
Presa de azi: Negoita a salvat PD-L de "premierul" Macovei
Foto: Jurnalul National

Revansa? Basescu il face premier pe Liviu Negoita dupa ce primarul i-a oferit sediul de campanie, scrie sambata Gardianul. Noul premier desemnat, Liviu Negoita, este nu numai primarul sectorului 3, ci si seful PD-L Bucuresti, precum si vicepresedinte al partidului.

Desemnarea sa de catre Traian Basescu nu poate fi considerata una intamplatoare, chiar daca seful statului a pus alegerea sa pe seama profesionalismului si competentelor manageriale ale edilului.

Nu putem sa nu facem legatura intre desemnarea sa si alegerea sediului de campanie al lui Basescu, tocmai in sectorul pastorit de Negoita. Pentru ca, se stie, liderul PD-L Bucuresti este cel care a gasit imobilul din strada Lipscani, apartinand unui afacerist grec, pe care l-a cadorisit, in sectorul unde este primar, cu un teren pe care elenul sa-si ridice un ditamai blocul.

Sediul este al Bisericii "Sf. Silvestru", care l-a inchiriat afaceristului grec

Incepand din 15 octombrie, PD-L a pus la dispozitia presedintelui Traian Basescu un luxos sediu de campanie electorala, situat in mijlocul Capitalei, pe str. Lipscani nr. 90A, sector 3. Sediul are o poveste inedita si a fost in ultimii ani tinta unor conflicte aprinse, unele de natura penala, care s-au sfarsit prin expulzarea din tara a unor turci certati cu legea.

Pentru acest sediu, PD-L sustine ca plateste 10.000 de euro chirie lunara grecului Georgios Sykiotis, detinator al mai SRL, Ecosystima Construct SRL si Olympic Sal Construct SRL.

Imobilul din Lipscani 90A este proprietatea Parohiei Bisericii Sfantul Silvestru, care l-a inchiriat firmei Athos Property SRL ai carei asociati sunt grecul Georgios Sykiotis, domiciliat in Salonic - Grecia (95%) si SC Quinta Strada SRL (5%) si care are ca obiect de activitate "inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate".

Junrlistii de la Evenimentul Zilei il vad pe Negoita ca cel care a salvat PD-L de "premierul" Macovei. Liderii PD-L l-au convins pe Liviu Negoita sa-si asume rolul de candidat pentru functia de premier, in conditiile in care Vasile Blaga a spus "pas", iar alternativa era Monica Macovei.

Ipoteza nominalizarii sale a aparut joi seara, cu putin inainte de consultarile de la Cotroceni, intr- o discutie la varful PDL, ca o solutie a liderilor partidului care "sa bata" varianta Monica Macovei la care se gandea Basescu.

Negoita, care s-a eschivat pana acum cand a venit vorba despre alte functii decat cea de primar la sectorul 3, a fost convins cu argumentul ca, spre deosebire de Macovei, are potential sa formeze un guvern si, in plus "e sarcina de partid".

PD-L a plecat, sustin surse care au participat la discutii, de la premisa ca Macovei nu poate sa lipseasca de pe lista pe care delegatia partidului trebuia sa i-o prezinte lui Basescu. Cu atat mai mult cu cat presedintele ii facuse o oferta de principiu eurodeputatului PD-L. Nici Macovei nu s-a aratat dispusa sa plece de la Bruxelles, dar nici liderii PD-L nu s-au impacat cu gandul ca ar putea fi nominalizata.

In plus, Vasile Blaga, prima varianta pe care o luasera in discutie, a spus joi "pas". In aceste conditii, s-a marsat pe Negoita

"I-am zis ca suntem o echipa si ca trebuie sa-si asume aceasta responsabilitate. E sarcina de partid", ne-a declarat unul dintre cei prezenti la intalnire. Printre elementele luate in calcul a fost si plusul de imagine pe care Negoita i l-ar aduce in campanie lui Basescu, mai ales in Bucuresti. Cel care l-a convins in cele din urma a fost Adriean Videanu, nasul sau de cununie.

Premierul de la 3, Liviu Negoita, pus de Basescu sa se joace de-a Guvernul. Circul politic continua, Romania pierde banii de la FMI, titreaza jurnalistii de la Gandul,, care il vad pe Negoita, un Iohannis la puterea a treia.

Seful statului a explicat ca Negoita are atuurile lui Klaus Iohannis - gospodar, validat de electorat intr-un sector de trei ori mai mare ca Sibiul dar care arata "cel putin la fel de bine" si placut de electorat in Capitala in care seful statului a recunoscut ca a pierdut teren -, plus alte doua calitati importante: a fost propus transparent si este om politic, are un partid in spate care sa isi asume guvernarea.

Presedintele a prezentat nominalizarea responsabilului cu probleme politice a staff-ului sau de campanie drept "un pas in intampinarea majoritatii".

Basescu a lasat sa transpara faptul ca l-a propus pe Liviu Negoita constient ca nu are multe sanse in fata majoritatii de 65%.

"Aici avem o problema, in faza initiala majoritatea de la Grivco vorbea despre un tehnocrat in functia de prim-ministru, am facut acea concesie, neluand in considerare propunerea partidului cu cel mai mare numar de mandate in Parlament, le-am propus un tehnocrat, dar ei nu voiau un tehnocrat, ei voiau un nume. Mi-am dat seama de acest lucru dupa votul din Parlament.

Au adus argumentul ca trebuie sa fie un bun gospodar, ei acum au un bun gospodar, dar ma tem ca iarasi vor numai un nume in spatele caruia sa inceapa sa joace soarecii de la Grivco pe masa", a explicat seful statului.

Jurnalul National comenteaza faptul ca Basescu l-a scos din maneca pe Liviu Negoita. Dupa ce a facut un elogiu al activitatii lui Klaus Iohannis, propunerea Opozitiei pentru functia de prim-ministru, Traian Basescu a anuntat ca il nominalizeaza pe Liviu Negoita, primarul PD-L al Sectorului 3 (Basescu a spus ca Negoita este primarul Sectorului 4), pentru functia de prim-ministru.

Premierul desemnat Liviu Negoita a declarat ca isi propune un guvern de coalitie nationala, ca incepe negocierile chiar din acest moment, deoarece vrea ca luni sa depuna lista Guvernului la Parlament.

"Misiunea mea e clara: imi propun un guvern de coalitie nationala, consultarile incep de azi. Sunt deschis fortelor politice din Parlament", a declarat el. Negoita a mai spus ca va incepe negocierile imediat, pentru ca Romania are nevoie rapid de un guvern, si a anuntat ca luni vrea sa depuna lista ministrilor in Parlament.

Ziua a incercat sa realizeze posibile variante de ministri pe care Liviu Negoita i-ar putea propune. Cabinetul Negoita varianta primarilor 80%, reprezinta o structura de Cabinet care are la baza procentul din alegeri, dar si domeniile in care au excelat edilii:

1. Interne - Vanghelie (PSD), Sector 5 - care este cu dosarele "Doi s-un sfert"

2. Transporturi - Cazacu (PSD), Brad - fost lider al minerilor, poate oricand organiza trenuri spre Capitala3. Externe - Stefan, zis "Pinalti" (PDL), Piatra Neamt - diplomatie cu folcloriste, discuta cu orice arbitru international

4. Finante - Iliescu (PNL), Giurgiu - expert in taxa peste podul "Prietenia"

5. Economie - finul Falca (PD-L), Arad - tranzactii "marca DNA"

6. Educatie si Sport -Stan , zis "Bula" (PD-L), Colonesti (Olt) - primar de la Revolutie, student la 55 de ani, tata de fotbalist

7. Dezvoltare si Turism - Iacob Ridzi (PD-L), Petrosani - telegondola foarte scumpa, ca si sotia sa

8. Munca - Hava (PD-L), Alba Iulia - locul trei la somaj pe tara

9. Aparare - Pandele, Voluntari - sprijinit de stelele generalior Oprea si Iordanescu

10. Justitie - Gutau (PD-L), Rm. Valcea - stie tot despre DNA, si legea penala din propria experienta

11. Agricultura - Ontanu, Sector 2 - fruntas la recolta de stele pe umar

12. Sanatate - Ratoi (PSD), Pascani - 70 de ani, din care 28 in fruntea orasului, imun la aviara

13. Cultura - Iohannis (FDGR) - Sibiul a fost Capitala culturala europeana, Basescu il vroia la Educatie

14. Mediu - Mazare (PSD), Constanta - ca prea si-l doreste

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Liviu Negoita premier, #Basescu premier, #Negoita Basescu, #cabinet Negoita , #stiri Traian Basescu