Presa de azi: PSD vrea sa-si dezlipeasca etichetele de comunism si baroni

Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 07:31
3497 citiri
Presa de azi: PSD vrea sa-si dezlipeasca etichetele de comunism si baroni

Traian Basescu promite un imprumut Republicii Moldova in valoare de 100 milioane de euro, in timp ce la noi Guvernul vrea sa taie "pensiile nesimtite", ca sa economiseasca aproximativ 1 miliard de euro pe an, si da unda verde sefilor de institutii sa faca disponibilizari.

Pe planul partidelor politice lupta se inteteste, PSD vrea sa se delimiteze de comunism si baroni, iar PDL-istii de la varf sunt presati de liderii din teritoriu sa le predea puterea.

Guvernul vrea sa taie "pensiile nesimtite", iar economia estimata este de 1 miliard de euro pe an, anunta Gandul in editia de joi.

Pensiile deputatilor si senatorilor, pensiile de serviciu ale judecatorilor si procurorilor, personalului auxiliar de specialitate al instantelor, personalului diplomatic si consular, functionarilor publici parlamentari, personalului navigant din aviatia civila si personalului Curtii de Conturi vor fi recalculate si diminuate cu pana la 90%.

Proiectul legii privind sistemul unitar de pensii, postat pe site-ul Ministerului Muncii, prevede recalcularea, in termen de 3 luni de la intrarea in vigoare, a tuturor pensiilor de serviciu, cu exceptia celor ale militarilor, politistilor, angajatilor serviciilor secrete, personalului din penitenciare, avocatilor si clericilor.

Recalcularea se va face conform prevederilor actuale valabile in cazul pensiilor obisnuite din sistemul public. Adica, se va face punctajul mediu anual, prin raportarea salariului mediu brut obtinut in fiecare an din cariera, la salariul mediu brut pe economie din anul respectiv, urmata de adunarea rezultatelor si impartirea lor la numarul de ani lucrat. Punctajul mediu anual va fi inmultit cu valoarea punctului de pensie in plata si rezultatul va fi noua pensie.

Adevarul: Basescu pune bani deoparte pentru Moldova

Pe fondul acestor economii pe care si le-au propus sa le faca guvernantii, presedintele Traian Basescu promite vecinilor din Republica Moldova un ajutor financiar nerambursabil, in valoare de 100 milioane de euro, asa cum anunta si Adevarul in editia de joi.

Suma, care va fi acordata in patru transe, este destinata proiectelor de infrastructura in educatie si infrastructura de importanta locala. Un acord in acestsens ar putea fi negociat zilele urmatoare.

In cadrul vizitei de la Chisinau, Basescu i-a facut omologului sau moldovean, Mihai Ghimpu, mai multe promisiuni de colaborare pentru relansarea relatiei bilaterale romano-moldovenesti, in domenii precum infrastructura, energia si problema vizelor pentru cetatenii statului vecin.

Cotidianul: Guvernul a dat unda verde sefilor de institutii sa faca disponibilizari

Cu toate acestea lucrurile nu stau bine pentru multi romani avand in vedere ca Cotidianul scrie in editia electronica de joi ca Guvernul a dat unda verde sefilor de institutii sa faca disponibilizari si sa taie din salarii.

Conducatorii autoritatilor si instututiilor publice pot trece la "renegocierea drepturilor salariale sau la reorganizarea ori restructurarea activitatii prin reducerea numarului de posturi, pentru incadrarea in cheltuielile de personal aprobat", potrivit unei Ordonante de Urgenta a guvernului.

Masura ii vizeaza si pe angajatii de la stat care au semnat cu angajatorii contracte colective de munca si poate fi aplicata din luna februarie, de cand se aplica ordonanta adoptata luni de Executiv.

Astfel, "pentru incadrarea in cheltuielile de personal aprobate, pana la implinirea termenelor contractelor colective de munca, conducatorul autoritatilor si institutiilor (...) va proceda, dupa caz, la renegocierea drepturilor salariale sau la reorganizarea ori restructurarea activitatii prin reducerea numarului de posturi, in conditiile legii", se arata in "ordonanta de urgenta a Guvernului privind unele masuri de reincadrare in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora precum si alte masuri in domeniul bugetar.

Romania Libera: Negocieri in diagonala in PSD

In timp ce Traian Basescu imprumuta bani, iar Guvernul promite sa economiseasca, in partidele politice lupta pentru putere se transforma intr-un adevarat razboi. Romania Libera anunta in editia de joi ca social democratul Cristian Diaconescu dezminte zvonurile ca s-ar putea retrage din cursa pentru sefia PSD pentru a-i face partie lui Adrian Nastase, care e "din ce in ce mai decis" sa candideze.

Nici Miron Mitrea nu elibereaza culoarul, in ciuda speculatiilor ca si el ar negocia cu Nastase pentru a primi postul de secretar general. Mai mult, Mitrea pluseaza, invitandu-l pe fostul premier sa i se alature in lupta pentru mandatul de presedinte al partidului.

Presedintele consiliului national al PSD, Adrian Nastase, inca se mai joaca de-a Traian Basescu si amana anuntul candidaturii la sefia partidului. Diaconescu i-ar fi promis marti lui Nastase ca se retrage din competitie daca acesta din urma este ferm in intentia de a candida. Fostul prim-ministru i-ar fi promis la schimb colegului sau functiile de presedinte executiv sau de sef al Consiliului National. Cartea retragerii lui Diaconescu o joaca si tabara Vanghelie-Geoana, insa fara prea mare succes.

Pana la congres ramane insa valabila intrebarea daca Nastase isi doreste sau nu postul lui Geoana. La bursa zvonurilor se spune ca ezitarea de a-si anunta candidatura ar fi doar o strategie a liderului PSD. El ar lua, de fapt, in calcul aceasta varianta de mai multa vreme. Se pare ca ar fi solicitat si o intrevedere cu presedintele Traian Basescu, cu care ar fi vrut sa discute posibilitatea revenirii la sefia PSD, dar seful statului ar fi refuzat. Tot miercuri, pe scena politica se vehicula ca Nastase s-ar fi cerut la Traian Basescu si pentru a-i cere ajutorul in dosarele din justitie.

Jurnalul National: PSD vrea delimitarea de comunism si baroni

In timp ce pe bursa zvonurilor circula diverse nume se pare ca social democratii isi mai doresc si altceva in afara de un presedinte nou. Ei vor ca partidul din care fac parte sa se delimiteze de comunism si baroni, asa cum titreaza si Jurnalul National in editia de joi.

Ca parte din propuneri pentru reforma PSD se numara dezicerea de PCR, asumarea greselii mineriadelor si retragerea puterii baronilor locali. Procesul de modificare a statutului PSD, declansat in cadrul partidului in perspectiva Congresului din 20 februarie, vizeaza si o "reforma ideologica", in sensul unei delimitari clare de radacinile comuniste ale formatiunii.

Astfel, liderii partidului cauta solutii pentru includerea in statutul partidului a unei delimitari de PCR si de regimul comunist. De altfel, presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a prezentat luni in Comitetul Executiv al partidului un document intitulat "Teze pentru reconstructia ideologica a PSD", in care propune ca PSD sa condamne regimul comunist si sa isi asume greseala mineriadelor.

O alta propunere de modificare a statutului, analizata de liderii PSD, vizeaza restrangerea puterii de decizie a baronilor locali, a caror influenta a devenit mult prea mare in opinia liderilor de la centru.

Evenimentul Zilei: PD-L e confiscat de cativa de la Bucuresti"

Apele nu sunt tocmai limpezi nici in PD-L unde sefii din teritoriu cer mai multa putere, care se pare ca este concentrata doar la Bucuresti. Evenimentul Zilei scrie in editia de joi reinventarea PD-L incepe sa zgaltaie partidul. PDL-istii de la varf sunt presati de liderii din teritoriu sa le predea puterea. Initiatorul acestei miscari este Sorin Frunzaverde, unul dintre vicepresedintii din garda veche, retras la sefia Consiliului Judetean Caras-Severin.

In paralel, se discuta de o modificare de statut prin care cei doi prim-vice presedinti, care il secondeaza acum pe liderul fara concurent Emil Boc, sa fie inlocuiti cu patru presedinti executivi, nivel interzis ministrilor. Ideea a fost lansata de presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.

Experimentul reformarii PDL ar urma sa inceapa la sfarsitul saptamanii, cand Boc a convocat tot aparatul de partid la o intalnire informala, la Poiana Brasov.

"Din nefericire, partidul este confiscat acum de cativa de la Bucuresti. Partidul a castigat alegerile in egala masura cu Traian Basescu. Dar la Bucuresti noi am pierdut. De castigat, am castigat in teritoriu", reclama Frunzaverde.

Acesta sustine ca PD-L nu mai trebuie condus de cercul din jurul lui Boc, de la centru, ci de Colegiul Director in care intra toti liderii de filiale. Cresterea influentei teritoriului a fost propusa de seful CJ Caras- Severin odata cu schimbarea denumirii PD-L in Partidul Popular si asumarea doctrinei crestin-democrate, idei la care s-a raliat imediat public si Vasile Blaga.

Nemultumirea in teritoriu vine din faptul ca 21 de filiale castiga alegerile, dar nu au loc la masa mari lor decizii luate, de regula, in "grupul celor 5" - Emil Boc, Adriean Videanu, Vasile Blaga, Gheorghe Flutur si, uneori, Theodor Stolojan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#PSD debarasa comunism baroni, #Traian Basescu imprumut Moldova, #mana libera Guvern disponibilizari , #stiri Traian Basescu