Presa de azi: Regimul Basescu, mai pustiitor decat razboiul mondial

Vineri, 14 Mai 2010, ora 07:22
4441 citiri
Presa de azi: Regimul Basescu, mai pustiitor decat razboiul mondial
Foto: Arhiva

Strategia lui Basescu: Unul pleaca, trei isi iau leafa, scrie, vineri, Romania Libera.

Pensiile ar putea fi platite integral de la 1 ianuarie 2011, daca masurile de austeritate vor da roade, iar salariile vor putea fi platite integral doar daca 25% din bugetari vor fi dati afara.

"Doi pensionari si cativa bugetari" pe cap de angajat in economia reala. Acesta este unul dintre argumentele care stau la baza deciziei de reducere cu 15% a pensiilor, a afirmat joi seara presedintele Traian Basescu, intr-o conferinta de presa de la Palatul Cotroceni. El a explicat ca revenirea pensiilor la nivelul initial e posibila doar daca reforma cheltuielilor publice va da roade, iar singura sansa ca bugetarii sa revina la veniturile de acum este concedierea a cate un sfert din personalul fiecarei institutii.

Potrivit sefului statului, lipsa banilor de la bugetul de stat si "pro-bleme interne ale sistemului" au dus la taierea pensiilor. "Boala" sistemului o constituie numarul mare de pensionati fara stagiu complet de cotizare (2,2 milioane de persoane): 1,3 milioane la cerere si 906 mii cazuri de invaliditate.

Asta, in timp ce numarul pensionarilor cu stagiu complet de cotizare este de 1,8 milioane. Seful statului a dat si celebrul exemplu al judetului Bihor, acolo unde 32,9% din totalul pensionarilor sunt invalizi. In contrapondere, in Covasna, numai 12,2% din pensionari sunt din categoria celor bolnavi.

Evenimentul Zilei: Basescu: Boc plateste daca esueaza

Guvernul Boc nu are de ce sa plece. Nu acum. Acesta este mesajul pe care l-a transmis joi presedintele Traian Basescu, care a conditionat mandatul actualului cabinet de indeplinirea angajamentelor asumate cu FMI.

Seful statului a precizat ca pana acum nu s-a pus problema unei demisii a premierului, insistand ca ultimul lucru de care Romania are acum nevoie este o criza politica suprapusa peste cea economica.

"Daca acest program (convenit cu FMI - n.r.) esueaza, guvernul, guvernul si parlamentul isi asuma raspunderea", a spus Basescu. Si a explicat imediat distributia programului de austeritate lansat de la Cotroceni: presedintele poate face anunturile, nu poate sa ia si masurile.

De altfel, este pentru a doua oara intr-o saptamana cand Basescu explica de la Cotroceni tacerea de la Palatul Victoria. "Cred ca au o strategie foarte buna. Eu fac un efort de explicare, dar nu eu fac programul", a spus seful statului, adaugand ca pana la mijlocul saptamanii viitoare guvernul va stabili modul de punere in practica a masurilor convenite cu FMI, cel mai probail urmand ulterior sa-si asume raspunderea in parlament.

Jurnalul National: Curba mortii - Regimul Basescu este mai pustiitor decat razboiul mondial

Cine ar fi crezut ca, la 20 de ani dupa disparitia lui Ceausescu, romanii vor strange cureaua cum nici in cele mai negre vise nu si-ar fi inchipuit dupa ce guvernantii au decis sa taie din pensii, salarii si indemnizatii? Chiar in criza economica a anilor '30, guvernele Romaniei au impus populatiei mai putine sacrificii, operandu-se reduceri de 10% din salarii.

Printre masurile drastice luate atunci s-au numarat suspendarea a 1.690 de posturi in invatamantul primar si a trei teatre din provincie si reducerea bugetului Operelor de la Bucuresti si Cluj.

Mai tarziu, in timpul lui Nicolae Ceausescu, au existat doua conflicte de munca. In 1977, in Valea Jiului, minerii, nemultumiti de unele prevederi care prelungeau durata de munca si varsta de pensionare, au declansat prima greva de dupa instaurarea regimului. Apoi, la Brasov (1987), in contextul restrictiilor la alimentele de baza, provocate de plata datoriei externe.

Ca o comparatie, Basescu nu a coborat din inaltimile Cotroceniului printre pensionarii care solicitau imperios prezenta celui care-i mintise in campania electorala, dar Ceausescu s-a deplasat cu elicopterul in Valea Jiului.

E adevarat ca, ulterior, Securitatea a dispersat capii grevei, au fost si arestari pentru "ultraj public", dar toate deciziile care-i iritasera pe mineri au fost retrase.

Gandull: Basescu: Pensii micsorate doar pana la sfarsitul anului. Boc nu trebuie sa demisioneze. Exista politicieni care incearca acte de violenta

Traian Basescu a venit, joi, in fata poporului, intr-o conferinta de presa extinsa, pentru a-si explica masurile "de austeritate" negociate cu FMI. Mesajele lui Basescu au fost urmatoarele:

1. Boc nu trebuie sa demisioneze. Presedintele a argumentat ca ultimul lucru de care are nevoie Romania in acest moment e o criza politica. Intrebat daca Boc a incercat sa-si ceara demisia, Basescu a raspuns: "Lucrurile astea se discuta o singura data, dupa experienta mea". Cine isi va asuma raspunderea daca programul convenit cu FMI va esua? Desi a spus ca "nu are vocatia lasului", Basescu a fost categoric: "Guvernul!"

Traian Basescu a venit, joi seara, in fata poporului, intr-o conferinta de presa extinsa, pentru a-si explica masurile "de austeritate" negociate cu FMI. Mesajele lui Basescu au fost urmatoarele:

1. Boc nu trebuie sa demisioneze. Presedintele a argumentat ca ultimul lucru de care are nevoie Romania in acest moment e o criza politica. Intrebat daca Boc a incercat sa-si ceara demisia, Basescu a raspuns: "Lucrurile astea se discuta o singura data, dupa experienta mea". Cine isi va asuma raspunderea daca programul convenit cu FMI va esua? Desi a spus ca "nu are vocatia lasului", Basescu a fost categoric: "Guvernul!"

publicitate

2. E nevoie de alte masuri de austeritate, in afara de cele convenite cu FMI. "In niciun caz aceste masuri nu vor fi eficiente daca Guvernul nu le va acompania de alte cateva masuri de sustinere a economiei".

3. Pensiile ar putea fi taiate doar pana la sfarsitul anului. Basescu le-a dat o speranta pensionarilor furiosi, adaugand ca "taierea" se va ridica doar daca situatia economica se va imbunatati.

4. Urmatoarea transa de la FMI s-ar putea sa nu ajunga la timp. Basescu a sugerat ca masurile legislative necesare implementarii programului sau s-ar putea sa nu fie luate la timp si sa intarzie discutarea scrisorii de intentie in boardul FMI.

Adevarul: Veniturile pe drepturi de autor, impozitate drastic pentru sustinerea fondului de pensii

Contributiile de asigurari sociale se vor plati si pentru sumele din contractele de drepturi de autor, de la 1 iunie, suna una dintre masurile convenite cu FMI. Prin aceasta operatiune, Ministerul de Finante estimeaza ca vor intra la fondul de pensii circa 65 de milioane de lei in semestrul al doilea al anului.

Guvernantii mai vor sa reduca si suma deductibila din contractele pe drepturi de autor, de la 40% la 25%. Astfel, bugetul statului ar mai castiga 11 milioane de lei. In Romania exista 500.000 de persoane care primesc bani pe contracte de drepturi de autor, din care aproximativ 80.000 sunt platite exclusiv in acest fel.

Pentru a nu se ajunge la cresterea taxelor si impozitelor, dar si pentru a acoperi necesarul de finantare curenta, reprezentantii angajatorilor propun formarea unui fond de garantare alimentat din banii castigati prin reducerea evaziunii fiscale.

Altfel spus, statul ar putea iesi din criza financiara actuala prin colectarea de bani de la cei care in mod curent nu-si platesc taxele.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Basescu pensii, #Basescu salarii, #Guvern salarii , #stiri Traian Basescu