Presa de azi: Salariile profesorilor stau in pixul lui Basescu

Joi, 16 Octombrie 2008, ora 07:00
3677 citiri
Presa de azi: Salariile profesorilor stau in pixul lui Basescu

Curtea Constitutionala a decis ca majorarea salariilor profesorilor cu 50 de procente este constitutionala si a respins contestatia depusa de Guvern. Mai mult, Curtea a declarat ca fiind constitutionale si legea pensiilor cu privire la categoriile I si II si legea Curtii de Conturi.

Profesorii ies victoriosi din cel de-al doilea razboi cu Guvernul, titreaza Romania libera. Guvernul PNL a pierdut miercuri, la Curtea Constitutionala, cel de-al doilea razboi cu rofesorii.

Primul razboi, dus in Parlament, s-a soldat cu victoria zdrobitoare a cadrelor didactice: ele au castigat 50% in plus la salariu, prin votul tuturor alesilor, inclusiv al PNL.

In timp ce liderii dascalilor saluta "decizia fireasca" a Curtii Constitutionale - care a decretat ca majorarea lefurilor nu incalca Legea fundamentala a Romaniei -, Guvernul sustine in continuare ca economia nu poate suporta aceste cresteri salariale si promite sa caute "orice masura posibila in sprijinul stabilitatii economice".

O astfel de masura, sugerata chiar de premierul Tariceanu, ar fi amanarea intrarii in vigoare a legii printr-o ordonanta de urgenta. Legea salariilor profesorilor mai are inca un pas de trecut pentru a deveni efectiva: ea trebuie promulgata de presedintele Traian Basescu.

"Decizia apartine in acest moment Presedintiei, care are posibilitatea sa promulge sau nu aceasta lege, si ramane la latitudinea presedintelui sa se pronunte pe oportunitate. Guvernul va analiza cu foarte mare atentie decizia Curtii si vom vedea ce este de facut", a declarat Gabriel Berca, secretarul general al Guvernului.

Marirea salariilor este legala. Guvernul, dinamitat de Curtea Constitutionala, este titlul din Gardianul. Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca nu se incalca Legea Fundamentala

prin marirea salariilor cu 50% pentru profesori si cresterea punctului de pensie cu 25% pentru categoriile grele de munca.

Mai mult, magistratii Curtii au hotarat ca modificarile privind legea Curtii de Conturi sunt constitutionale. Premierul Tariceanu a declarat ca este surprins de decizia Curtii Constitutionale in cazul majorarii salariilor profesorilor.

"Cu o astfel de masura va garantez ca nu vom face decat sa plonjam cu capul inainte intr-o criza majora care va distruge toate eforturile si performantele inregistrate de economie in ultimii noua ani.

De aceea, ma simt obligat sa spun ca voi considera cu toata responsabilitatea aceste masuri decise de Parlament si nu voi lua in calcul decat ceea ce este in folosul economiei Romaniei si al cetatenilor", a spus Tariceanu.

Intrebat de presa ce anume va face Guvernul in acest sens, premierul a aratat ca "solutii se gasesc intodeauna", dar ca nu doreste sa anticipeze inainte ca procedura juridica sa fie incheiata, deoarece legea nu este in vigoare nefiind inca promulgata de seful statului.

Evenimentul Zilei noteaza ca Tariceanu a ajuns la mana lui Basescu. Legea privind majorarea salariilor profesorilor cu 50% este conforma cu Legea fundamentala, au stabilit miercuri judecatorii Curtii Constitutionale.

O decizie similara au luat si in cazul legii privind majorarea pensiilor pentru grupele I si II de munca. Acest lucru nu garanteaza insa ca banii prevazuti in legi vor si ajunge la cei vizati.

Cel de care depind acum majorarile este presedintele Traian Basescu, pe masa caruia se afla cele doua acte normative, pentru promulgare.

Seful statului, care a cerut recent "responsabilitate si prudenta" in acest domeniu, are insa la indemana si posibilitatea amanarii majorarilor fie printr-o cerere de reexaminare a legii in parlament, fie printr-o noua contestatie la Curtea Constitutionala.

Daca legea va fi promulgata, asa cum Basescu a dat de inteles la un moment dat, guvernul va fi insa pus din nou in sah, premierul Tariceanu declarandu- se in imposibilitatea de a da banii prevazuti de lege.

Din Gandul aflam ca Salariile profesorilor stau in pixul lui Basescu. Legea votata de Parlament, prin care salariile cadrelor didactice cresc cu 50%, nu contravine legii fundamentale, a anuntat, miercuri, Curtea Constitutionala, provocandu-i premierului Tariceanu "o reala surprindere" si "o ingrijorare crescuta" si atintind toti ochii opiniei publice spre Palatul Cotroceni, presedintele Basescu avand ultimul cuvant in aceasta chestiune.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a aratat foarte prudent in declaratiile fata de decizia Curtii, pentru ca nu stia ce are de gand sa faca presedintele, adica daca promulga sau nu legea.

Conform unor surse din PNL, la intalnirea de luni dupa amiaza, de la Cotroceni, Basescu i-ar fi spus lui Tariceanu ca are de gand sa retrimita legea lui 50 la suta pentru o noua dezbatere la Parlament.

In aceasta situatie, proiectul de lege ar fi fost practic ingropat, pentru ca ar fi trebuit sa treaca din nou prin cele doua Camere.

Or, in conditiile in care mai este o luna si jumatate pana la alegeri si parlamentarii vor pleca cu siguranta in campanie de la 1 noiembrie, activitatea legislativa va fi stopata.

Asta era insa situatia de luni. Marti, lucrurile s-au schimbat, dupa sedinta CSAT in care seful statului i-a facut cu ou si cu otet pe membrii Executivului.

Ziua in care Bugetul Romaniei a fost condamnat la criza, titreaza Cotidianul. Cadourile facute de Parlament si consfintite miercuri de Curtea Constitutionala, adica legea care mareste salariile profesorilor cu 50%, cea a majorarii pensiilor si legea pentru salarizarea mamelor ar insemna o cheltuiala de circa doua miliarde de euro pe an, adica 1,35% din PIB.

Indemnizatiile pentru mamele cu nou-nascuti care vor fi platite de stat inseamna aproximativ 47 de milioane de euro in 2009. Teoretic, aceasta se dubleaza in 2010, pentru ca mamele nou-nascutilor primesc indemnizatia timp de 2 ani.

Suma este calculata pe baza numarului de nou-nascuti din 2007, de 214.000, si a salariului mediu net care, in cazul femeilor, a fost, in 2007, de 981 de lei, potrivit Institutului National de Statistica.

Potrivit calculelor Ministerului Finantelor, cheltuiala suplimentara din buget cu salariile marite ale profesorilor ar fi de 1,15 miliarde de euro anul viitor.

Premierul Tariceanu apreciaza ca Romania va intra in criza, in urma deciziei Curtii Constitutionale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok ar putea fi interzisă în SUA prin lege. 170 de milioane de americani riscă să rămână fără conturi
TikTok ar putea fi interzisă în SUA prin lege. 170 de milioane de americani riscă să rămână fără conturi
Camera Reprezentanților din Congresul american a adoptat sâmbătă, 20 aprilie, un proiect de lege care lansează un ultimatum către compania care deține rețeau socială TikTok. Proiectul...
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Parlamentul Suediei a adoptat o lege care reduce vârsta minimă pentru schimbarea legală a sexului de la 18 la 16 ani şi facilitează accesul la intervenţii chirurgicale. Legea a fost...
#salarii, #profesori, #Traian Basescu, #CCR, #lege, #Basescu , #stiri Traian Basescu