Presa de azi: Sfarsit de ... EBa si "cainele" Blaga Vasile, si de Orban si "curva politica"

Sambata, 06 Iunie 2009, ora 09:23
5445 citiri
Presa de azi: Sfarsit de ... EBa si "cainele" Blaga Vasile, si de Orban si "curva politica"
Foto: Jurnalul National

Campania pentru alegerile europarlamentare a fost cea mai anosta din ultimele doua decenii, iar lipsa de inspiratie si copiile nereusite gandite de agentiile de publicitate s-au rasfrant direct asupra candidatilor.

Contraperformanta a fost cauzata de diletantismul politicienilor, dar si de marile gafe ale firmelor de publicitate si consultantilor politici la care au apelat partidele. Niciun mesaj nu a fost destinat alegatorilor si, in consecinta, nu a patruns in mintea si in inima acestora, scrie Ziua in editia de sambata.

Pe de alta parte, euro-parlamentarele s-au trans-format intr-un antrenament cu public pentru alegerile prezidentiale, care a bruiat campania europeana. Presa deja a detectat tentative de mita electorala, in timp ce plicticosii politicieni au tupeul sa dea vina pe alegatori pentru prezenta redusa la vot.

PD-L a intrat in campanie cu mesajul defensiv "La Bine si la Greu", menit mai degraba sa conserve zestrea electorala pe care o mai detine, decat sa atraga si alti alegatori. Mesajul a fost copiat dupa o campanie publicitara pentru bere: "Bucegi, si la bine si la rau".

Mai mult, spotul cu Sto-lojan debordeaza de falsitate si penibilitate. Intr-o atmosfera bucolica, pe un ogor verde, Stolojan, care nu a avut niciodata legatura cu agricultura, declama cu un ton fals ca "e timpul sa fim si noi de partea pamantului acesta". Adica va aduce fonduri europene pentru agricultura daca il votam.

PSD a luptat pe doua fronturi, pentru alegeri prezidentiale si europarlamentare. Mircea Geoana a frizat penibilul declarand in Teleorman ca nu doarme noaptea din cauza cosmarurilor cu pensionarii saraci care ii arata talonul de pensie.

Cat despre PNL, s-a luptat cu drogurile si cu pipitele: "Domisoara Elena Basescu le promite romanilor legalizarea drogurilor. Asta e calea fericirii pentru romani? Asta trebuie sa faca oamenii care raman fara serviciuri? Tinerii au nevoie de modele mai bune decat Elena Basescu si Elena Udrea" si ca "Romania este o tara care a facut vedete din toate pipitele, dar nu-si respecta veteranii de razboi". (Crin Antonescu)

PD-L a ramas cu cainele Vasile, PNL cu marijuana si "curva" politica, PSD cu lopatica

Din Gandul aflam nu doar ca s-a incheiat campania electorala pentru europarlamentare, dar si care voci au avut un ecou mai puternic: EBa il lauda pe cainele Blaga Vasile, lui Orban politica-i pare "o curva", iar PSD este mai aproape cu-n membru de Congo.

"De 20 de ani invatam ca politica este o curva, ceva urat. Se creeaza o scindare intre ce se numeste persiflant clasa politica si societate de parca nu ar face parte din ea. In mare parte este adevarat, dar nu in totalitate. Poti sa faci politica si fara sa minti, fara sa furi si fara sa folosesti puterea impotriva celorlalti", le-a dezvaluit, vineri, la Timisoara, Ludovic Orban celor mai proaspeti membri ai PNL, care si-au primit carnetele de partid in cadru festiv.

Nici la PSD situatia nu sta mai roz! Aproximativ 250 de tineri s-au inscris, vineri, in PSD, in cadrul unei actiuni care a incheiat, la Cluj, campania electorala a partidului. Cei mai multi sunt din Transilvania, insa lor li s-a alaturat si un tanar originar din... Congo. Mboumba Bakabana Gaston Bienvenu are 33 de ani si s-a mutat la Cluj-Napoca in anul 2000, dupa ce a terminat Politehnica la Bucuresti. El a dorit sa se inscrie in PSD deoarece se considera un socialist convins.

Cat despre "fata tare-n tata", Elena Basescu, pe langa marijuana, manele si scaune electrice, a mai facut o duma: s-a apucat sa faca o radiografie a PD-L - Blaga - "fidel" precum "cainele Vasile", Berceanu "este o problema", Udrea - "o vulnerabilitate a tatalui meu".

"Radiografia 'karmatica' a PD-l", by EBa

Intr-un interviu acordat ziarului Ziua de Cluj, Elena Basescu isi spune parerea despre mai multe personalitati ale partidului in care se va intoarce in noaptea de dupa inchiderea urnelor.

Vasile Blaga - "Cel mai reprezentativ pentru PD-L. Cand stateam in curte la Modrogan, era si cainele Vasile, care era numit dupa numele lui Vasile Blaga, pentru ca acel caine era cel mai fidel partidului, la fel cum circula in folclorul de la noi din partid ca Vasile Blaga este cel mai fidel partidului. Asa il percep organizatiile. Asa il percepe partidul". (Celebrul caine Vasile al PD a fost numit de fapt dupa senatorul PSD Vasile Vacaru, pe care l-a muscat, n.r.)

Radu Berceanu - "Eu il vad reprezentativ pentru partid, dar atat timp cat organizatiile din partid nu l-au vrut, probabil este o problema. Mie imi place foarte mult stilul dansului, are un stil mai glumet, cu ironie, cu autoironie, este un gen de politician care imi place extraordinar de mult".

Cezar Preda - "Nu este atat de reprezentativ pentru PD-L", insa Elena Udrea - "Nu am fost prietene la inceput, probabil va amintiti declaratiile mele de acum patru ani, cand o priveam ca pe orice persoana venita in partid, dar acum suntem prietene. Pana sa fie prezenta in Guvern, a fost prezenta chiar si in familia noastra, in anumite concedii si alte aberatii.

Ca si mine, Elena Udrea a devenit o vulnerabilitate a tatalui meu, un instrument prin care el sa fie lovit. Daca ati observat, tatal meu nu s-a inselat in privinta femeilor pe care le-a promovat, le-a intuit caracterul, si-a dat seama ca acele femei sunt potrivite pentru politica, si aici ma refer si la Monica Ridzi, si la Roberta Anastase, si la Elena Udrea, care a demonstrat ca are caracter pentru politica, si la Sulfina Barbu. Poate singura alegere proasta a fost Lavinia Sandru".

Euro 2009: Basescu, Geoana si Crin

"Oferta Euro 2009: Basescu, Geoana si Crin. Din plin", titreaza Evenimentul Zilei, nu insa fara sa traga concluzia la care probabil a ajuns 99,9% din populatia Romaniei: campania

pentru europarlamentare a fost deturnata spre batalia prezidentiabililor.

In loc de teme europene am avut parte de imbranceli pentru Cotroceni. Duminica sunt alegeri si in Romania. Pentru Parlamentul European. Pentru ce anume insa putini poate au inteles. Partidele si candidatii lor au esuat in a declansa o dezbatere pe teme europene de interes public. Dincolo de niste lozinci suspecte, care sugereaza jindul unor politicieni de a pune mana pe bani europeni, nu se poate povesti nimic despre marile promi siuni ale acestei campanii. Euroalegerile au fost partial ecranate de batalia prezidentiabililor programata pentru toamna.

De fapt, aceasta este si realitatea alegerilor europarlamentare. Ele au o miza doar pentru partide. PSD si P-L, egale in procente la ultimele alegeri, se bat pentru stabilirea unui decalaj si, implicit, pentru statutul de partid dominant in coalitie.

PNL se bate pentru conservarea scorului-record din istoria ultimilor ani, dupa schimbarea de conducere de la Tariceanu la Antonescu. PRM, dupa ce a pierdut statutul de partid parlamentar, da, cu Gigi Becali inhamat langa C.V. Tudor, o ultima batalie pentru supravietuirea politica.

In final, toate partidele, prin scorul obtinut duminica, vor sa-si asigure o pozitie cat mai buna la startul alegerilor prezidentiale. De aici reiese si problema euroalegerilor. In loc sa avanseze programe si sa propuna solutii, partidele si-au lansat si supraexpus prezidentiabilii.

Afisele de campanie ale PNL, de exemplu, au fost un pretext pentru ca figura lui Crin Antonescu sa capete notorietate nationala. Noul lider al PNL a pozat indiviual si in grup cu toti eurocandidatii liberali mai ales pentru a se prezenta pe sine.

La PSD situatia a fost similara. Eurocandidatii au fost impinsi spre marginea scenei, in timp ce campania s-a centrat pe imaginea lui Mircea Geoana. Asa se face ca, la Dabuleni, electoratul se duce hotarat sa-l trimita pe Geoana la Bruxelles. Nu conteaza ca nu se afla pe lista. Acelasi lucru s-ar putea petrece si in sectorul 5 deoarece Marian Vanghelie a umplut Capitala cu panouri cu propria lui figura. Desi garanteaza pentru eurocandidatii PSD, Vanghelie a tratat campania ca pe un prilej de a-si exhiba puterea in crestere.

Traian Basescu, chiar daca nu s-a aflat pe afisele PD-L, a fost prezent in mintea si in discursurile democrat-liberalilor, dar si in "injuraturile" adversarilor de la PSD si PNL. Prin toate discutiile despre candidatura sau noncandidatura sa, ori prin independenta fiicei sale, Elena, Traian Basescu a fost spiritul campaniei familiei PDL. "Revelatia" acestei campanii a fost Elena Basescu sau EBa pe numele de scena politica. In plictisul general, naturaletea gafelor mezinei pre zidentiale au mai destins electoratul-spectator.

Bani europeni nu, salarii europene da

Din toata relatia cu UE, politicienii din Romania par ca au inteles un singur lucru: banii europeni. Toti promit conectarea la euro - fonduri. Sloganul PNL este fara ocolisuri: "Bani pentru romani, bani europeni". In clipul sau electoral, Theodor Stolojan framanta un pumn de tarana si promite bani europeni. Monica Macovei promite ca va lupta ca PSD sa nu fure. Candidatii PSD, ca si ceilalti, promit si ei, pana si in ultimul catun, ca vor merge la Bruxelles pentru a aduce bani europeni.

Cert este ca, dupa alegerile de maine, viata a 33 de romani va fi mai buna. Pentru unii dintre ei, care au fost si pana acum europarlamentari, va fi la fel de buna. O viata la Bruxelles pe un salariu european. Lunar - 7.000 de euro. La care se adauga 2.000 din diurna.

Euroalesii mai au la dispozitie lunar 18.000 de euro suma forfetara pentru diverse cheltuieli, inclusiv pentru a-si plati niste secretare si consilieri. Toate aceste lucruri au o singura consecinta. O prezenta redusa la vot, estimata undeva intre 20% si 25%.

Basescu, Geoana si Crin au alergat jumatate de Ecuator

Cotidianul comenteaza ca Antonescu i-a devansat pe Geoana si pe Basescu in cursa electorala calculata in kilometri. La propriu! Presedintele Basescu s-a aflat si el in luna mai intr-un veritabil turneu electoral prin tara, bifand aproape 5.000 de kilometri din spatiul aerian al tarii. Antonescu (PNL), Geoana (PSD) si Boc (PDL) au mancat pamantul in aceasta campanie, facand sute de kilometri pe zi pentru a-si sustine eurocandidatii

PNL a stiut ce-l asteapta pe liderul partidului, Crin Antonescu, in campania pentru europarlamentare atunci cand a decis sa-i inchirieze acestuia o limuzina BMW seria 5. Asta pentru ca Antonescu s-a dovedit a fi de la inceputul lunii mai campionul absolut al kilometrilor batuti de-a lungul si de-a latul tarii: aproape 9.500 de kilometri intr-o luna si-o saptamana, adica circa 270 km in medie pe zi.

Pe traseul electoral al lui Antonescu, cel prezent pe toate afisele liberale alaturi de eurocandidatii formatiunii, au figurat printre altele Oradea, Targu-Mures, Sibiu, Baia Mare, Iasi, Zalau, Ploiesti, Satu Mare si Resita. In total circa 40 de localitati, in care liderul PNL a lansat eurocandidati si l-a atacat pe presedintele Traian Basescu.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, si-a luat si el in serios rolul de locomotiva de imagine a eurolistei social democrate. S-a suit fie in elicopter, fie in masina si a oficiat spectacolele de lansare a lui Severin si Co., intr-un turneu de aproape 7.000 de kilometri. Si-a inceput luna mai pe aceeasi scena cu Basescu, la Sambra Oilor, in nordul tarii, pentru ca ulterior sa fie prezent la Iasi, Hunedoara, Targu-Jiu, Bacau, Constanta, Toplita sau Neamt.

Presedintele Traian Basescu a parut si el in turneu electoral, chiar mai mult decat presedintele PDL, Emil Boc. De-a lungul lunii mai, Basescu nu a ratat aproape nici un weekend pentru a face o baie de multime la cate o sarbatoare campeneasca. In total, mai bine de 5.000 km facuti de la inceputul lunii mai in tara. Presedintele si-a petrecut ziua de 1 mai pe litoral, a fost pana in nordul tarii, la sarbatoarea Sambrei Oilor, s-a intors in regiune la Tanjaua de la Hoteni, pe 17 mai, si in aceeasi zi a ajuns si la sarbatoarea Portilor Deschise de la Cotroceni.

Seful statului nu a batatorit soselele patriei, ci a preferat confortul elicopterului sau al avionului. La o saptamana dupa Tanjaua a urmat un miniturneu de circa 1.000 de kilometri pe ruta Bistrita-Nasaud, Bucovina, prilej din nou de paine cu sare, tuica, imbracat tinute traditionale romanesti si tuns oi.

Intre doua deplasari externe cu tenta religioasa, una la Athos si una la Ierusalim, presedintele a participat la "Marea Imbratisare" de la Alba Iulia, dupa care a urmat un drum de 200 km, pana la Targul de ceramica de la Horezu, si alti 200 km pana la Ploiesti, unde si-a luat in avans premiul de "Om al anului". Ultimul weekend al lunii mai s-a incheiat cu amintiri din copilarie, povestite la Craiova.

Premierul Emil Boc a profitat si el de weekend-uri pentru a face campanie, liderul PDL fiind prezent la marile lansari de candidati ale PDL din tara si bifand si o parte din spectacolele cu public din Capitala. In total vreo 3.500 de kilometri facuti spre Cluj, Iasi, Brasov, Bacau, Craiova, Ploiesti, Timisoara sau Vaslui.

Impreuna, au alergat jumatate de Ecuator: Crin Antonescu - 9.500 km, Mircea Geoana - 6.800 km, Traian Basescu - 5.000 km si Emil Boc - 3.500 km... Avem lideri responsabili!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#campanie sfarsit, #alegeri europarlamentare duminica, #prezidentiale , #stiri Traian Basescu
Comentarii
Poza AIUREA AIUREA
AIUREA AIUREA
rank 5
FITI VIGILENTI ! FITI INTELIGENTI ! NU VOTATI CU HOTII SI MINCINOSII DIN PD-L SI PSD !