Presa de azi: Traian Basescu, vedeta inundatiilor

Miercuri, 30 Iulie 2008, ora 06:50
2541 citiri
Presa de azi: Traian Basescu, vedeta inundatiilor

Vizitele presedintelui Traian Basescu in zonele inecate de ape tin prima pagina a ziarelor de miercuri.

Cotidianul: "Presedintele si premierul, impacati tot de inundatii"

In 2005, inundatiile i-au despartit pe Tariceanu si pe Basescu. Anul acesta, dupa revarsarea apelor, amandoi s-au ferit de polemici. Mai mult, Basescu i-a luat apararea premierului in fata sinistratilor, observa jurnalistii de la Cotidianul.

Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au reusit sa stea o ora la aceeasi masa, la sedinta de guvern extraordinara, fara sa se certe. Ultima participare a lui Basescu in sedinta de guvern a fost in februarie 2007, exact in ziua cand se dezbatea suspendarea sa in Parlament.

Desi obisnuia sa se duca la Palatul Victoria doar cand voia sa traga de urechi Guvernul, presedintele Basescu a facut marti o exceptie si a vorbit despre Moldova afectata de inundatii, fara remarce caustice la adresa premierului. Cei doi politicieni au avut chiar o discutie privata inainte de inceperea sedintei Executivului.

Presedintele Basescu a preferat ca, in timpul sedintei, sa dea sfaturi ministrilor pentru o mai buna coordonare a situatiei din zona inundata.

Daca inundatiile din acest an au adus un armistitiu relativ intre presedintele Basescu si premierul Tariceanu, cele din vara anului 2005 au fost detonatorul divortului politic dintre cei doi, reaminteste Cotidianul.

In luna august devenisera iminente demisia premierului Tariceanu si organizarea de alegeri anticipate, pentru formarea unei majoritati confortabile a Aliantei D.A., fara aliante de compromis cu PUR sau cu UDMR.

Inaintea unei vizite la Bruxelles, Tariceanu a anuntat oficial ca, la revenirea in tara, va demisiona si va declansa mecanismul anticipatelor.

La sosire insa, pe Aeroportul Otopeni, el a declarat ca inundatiile, care deja afectau tara de cateva saptamani, au devenit prioritare alegerilor anticipate si ca isi va aloca intreaga energie inlaturarii efectelor acestora. Acel episod i-a atras premierului porecla de Razgandeanu si a marcat inceputul conflictului cu presedintele.

Gandul: "Uniforma sinistrului"

"Cand te vad in costum la inundatii, imi vine sa dau cu tine de pamant" - sute de mii de romani au putut sa-l vada si sa-l auda pe presedintele Romaniei rostind apasat aceasta fraza de cum i-a iesit in fata un om care, in loc de cizme de cauciuc si gecuta alba de ploaie, ca d-sa, purta sacou si pantaloni de culoare inchisa si pantofi, comenteaza Cristian Tudor Popescu in editorialul din editia de miercuri a ziarului Gandul.

Omul putea sa fi venit pe fuga de la o inmormantare sau un botez, sau de la o slujba unde cizmele de cauciuc nu sunt in fisa postului. Sau poate ca, asa cum comenta ranjind insusi dl. Basescu in conferinta de presa, se imbracase cu hainele ale bune stiind ca vine presedintele, cu riscul de a le manji prin noroaie.

Nu era exclus nici sa fi fost un primar indolent sau unul dintre acei taraie-brau care asteapta la carciuma sa fie salvat de guvern. Dar cum sa tragi concluzia asta dintr-un "costum de haine"? Caci dl. presedinte nu a pus vreo intrebare. Orice ins cu bun simt, daca chiar credea ca exista o uniforma de purtat la sinistru, putea sa intrebe: "Mai, omule, ce faci in costum la inundatii? Nu ti-e cam greu?" si-ar fi primit un raspuns, bun, rau sau tacere. (...)

Asta au facut acei mineri care, in iunie 1990, concretizand genul de impuls interior ce-l incerca pe dl. presedinte, loveau cu bate si corzi metalice pe toti cei intalniti in cale care purtau blugi, plete, barba, fuste scurte, ochelari, fara sa-i intrebe ceva si fara ca acestia sa apuce sa scoata alte sunete in afara strigatelor de durere.

In aplauzele bucurestenilor adunati ciotca pe margini. Aceste aplauze a vrut sa si le adjudece dl. presedinte Traian Basescu, conchide jurnalistul.

Ziua: "Unde si-au petrecut inundatiile"

Jurnalistii de la Ziua extind aria politicienilor luati in vizor, aratand ca "liderii partidelor sau aspirantii la postul de premier nu au fost niciunul in zonele afectate de inundatii, multi dintre ei aflandu-se in Bucuresti".

In plin an electoral, au preferat sa-si continue concediile sau sa-si vada de activitatile de la centru. Doar oficialitatile s-au deplasat la fata locului. In pofida apelului lui Basescu, ce-i invita pe politiceni sa vina in regiunile calamitate, acestia au preferat sa organizeze activitatile de ajutorare de la centru.

Ca partid de guvernamant, PNL a fost cel mai bine reprezentat, ministrii liberali mergand in localitatile inundate. Conducerea PD-L a decis doar organizarea unei colecte de fonduri si materiale destinate sinistratilor.

Candidatul pentru presedintie, Adrian Nastase, se plimba pe apele nordului, dar nu printre satenii fara case, ci printre fiorduri intr-o vacanta speciala.

"Am plecat pentru o noua experienta pe mare, o croaziera, anul acesta, in zona fiordurilor norvegiene, spre Cercul polar", ne anunta de pe blogul sau presedintele Consiliului National al PSD.

Specialistul in ape al pesedistilor, Ion Iliescu, a trasat pe blogul sau primele directive pentru atenuarea efectelor viiturilor. Extinderea bazinelor unor rauri si oprirea defrisarilor sunt masurile propuse de fostul presedinte.

Gardianul: "O fi de la apa? Basescu lauda guvernul"

Guvernul s-a reunit, marti, in sedinta de urgenta pentru a analiza situatia tuturor judetelor calamitate si pentru a decide masurile ce se vor lua imediat pentru ajutorarea sinistratilor si reconstructia zonelor inundate. Aflat in teritoriu, dupa ce a stat o ora in sedinta de guvern, Traian Basescu a laudat guvernul in fata oamenilor care ii cereau pedepsirea celor vinovati.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a semnat decizia de constituire a celor cinci comitete de coordonare pentru evaluarea pagubelor produse de inundatii si stabilirea planurilor de reconstructie a zonelor afectate de inundatii, in judetele Maramures, Suceava, Iasi, Botosani si Neamt.

In prima localitate inundata pe care a vizitat-o, ieri, Basescu i-a asigurat pe oameni ca guvernul va face tot posibilul sa restabileasca situatia la normal. "O sa ajute guvernul ca astazi au intrat in sedinta pentru asta. intai trebuie sa ia hotararile si pe urma ...", le-a spus presedintele celor din Tamaseni, pe care i-a vizitat dupa ce a participat la sedinta de guvern dedicata masurilor contra inundatiilor.

Tot marti, un jurnalist din Neamt l-a facut << comunist >> pe Basescu, in timp ce acesta ii incuraja pe sinistrati, arata Gardianul.

Traian Basescu a declarat la Tamaseni, Neamt, o localitate afectata de inundatii, ca autoritatile locale si guvernul ii vor ajuta pe oameni, adaugand in gluma ca si Dumnezeu are o anumita responsabilitate pentru aceasta situatie pentru ca a "dat atata apa".

La un moment dat, presedintele a avut un schimb de replici ironice si sarcastice cu un ziarist din presa locala, care l-a facut comunist pe Basescu.

Ziaristul i-a reprosat lui Traian Basescu faptul ca a fost membru de partid. "Pot sa intreb ceva tovarasu', stiu de ce spun asta. Deci de 19 ani de zile de cand am scapat de asa-zisa revolutie, de fapt lovitura de stat, deci dumneavoastra nu puteti sa spuneti ca nu ati fost membru de partid. Ati fost si ati fost membru activ", i-a spus jurnalistul.

El a continuat spunand ca de 19-20 de ani de zile numai s-a furat. "Si dumneavoastra radeti, dar rasul dumneavoastra spune altceva, tovarasii mei, deci rasul dumneavoastra, rasul dumneavoastra...", a continuat reporterul, care l-a facut apoi pe presedinte "comunist".

Satenii l-au indepartat insa pe acesta de presedinte, dar seful statului i-a dat replica. "Intotdeauna gasesti cate unul de-asta care moare dupa comunism... Da, daca au trait o viata intreaga din propaganda o fac si cu apa la gura, le ajunge apa pana la gura si propaganda fac continuu", a comentat Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

"Inundațiile secolului" în sudul Chinei. 11 persoane sunt date dispărute și zeci de mii de locuitori au fost evacuați VIDEO
"Inundațiile secolului" în sudul Chinei. 11 persoane sunt date dispărute și zeci de mii de locuitori au fost evacuați VIDEO
Unsprezece persoane sunt date dispărute în China după ploile torenţiale din sudul ţării, care au provocat inundaţii şi au dus la evacuarea a zeci de mii de locuitori, informează luni...
Preşedintele Klaus Iohannis a plecat în Coreea de Sud. Care este scopul vizitei și cu cine se întâlnește
Preşedintele Klaus Iohannis a plecat în Coreea de Sud. Care este scopul vizitei și cu cine se întâlnește
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează Administraţia Prezidenţială....
#inundatii, #presa, #Traian Basescu, #autoritati, #vizita , #stiri Traian Basescu