Presa de azi: Ziua Romaniei, confiscata electoral

Miercuri, 02 Decembrie 2009, ora 07:11
2706 citiri
Presa de azi: Ziua Romaniei, confiscata electoral
Foto: Adevarul

Ziua Nationala a romanilor a fost marcata de incidente violente, cozi la mancare gratis si de actiunile politicienilor care au fost golite de orice fel de continut patriotic si transformate in veritabile acte de campanie electorala.

Ziua Nationala a fost marcata si de orgoliile celor doua partide care se lupta pentru prezidentiale, asa cum se arata si in editia de miercuri a ziarului Gardianul.

Cu toate conditiile indeplinite, in plina campanie electorala, cele doua tabere s-au intrecut in exces de zel. Dincolo de mesajele electorale si prezenta sustinatorilor in coloraturile specifice, pana si coroanele depuse la monumentele eroilor au avut imprimate insemnele partidelor. Ba mai mult, presedintele Traian Basescu, cu imaginea patata, a profitat de o noua "baie de multime" pentru a da fasole cu carnati copiilor.

Manifestarile din Alba Iulia au prins, cum era de asteptat, aceeasi turnura electorala. Printre participantii la evenimentul organizat de Ziua Nationala, taberele prezidentiale au tinut sa strecoare mesaje si imagini de campanie. Primul-ministru interimar Emil Boc a fost prezent la deschiderea zilei. Boc a tinut sa aminteasca de tronsonul Autostrazii Transilvania, refuzand sa bea din palinca oferita de localnici.

Ca si vorbiti, politicienii din Galati au folosit manifestarile de 1 Decembrie pentru a promova culorile partidelor din care fac parte, ei depunand coroane de flori in culorile formatiunilor politice la Monumentul Eroilor din Cimitirul Eternitatea. Coroana despusa de PD-L a fost formata din flori de culoare portocalie, in timp ce reprezentantii PSD au ales sa cinsteasca memoria celor cazuti pentru apararea patriei cu o coroana din flori rosii. Liberalii s-au prezentat la ceremonie purtand o coroana in care, cu ajutorul florilor de culoare galbena si albastra, a fost desenata o sageata. Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul PC, a caror coroana fusese facuta cu flori albe si albastre.

Adevarul: Bataie pe fasole de Ziua Nationala

Adevarul arata in editia de miercuri ca Ziua Nationala a fost mai mult o bataie pe fasole si mancare.

Romanii au petrecut diferit ziua de 1 Decembrie. In vreme ce sibienii s-au delectat cu mancare traditionala romaneasca, aradenii au stat la coada pentru gulas si colac unguresc. Cateva sute de buzoieni s-au calcat ieri in picioare pentru a prinde una dintre farfuriile cu sarmale sau fasole oferite gratuit de autoritatile locale. La un moment dat, totul a degenerat intr-o incaierare in urma careia cateva zeci de persoane au fost busculate si ranite usor.

Romania Libera: 1 Decembrie, confiscat electoral

Si in timp ce unii se luptau pentru mancare politicienii faceau toate eforturile ca sa impresioneze multimea si sa obtina voturi pe 6 decembrie. Romania Libera noteaza in editia de miercuri ca acestia s-au inghesuit marti mai mult ca oricand sa sarbatoreasca Ziua Nationala, iar autoritatile locale au oferit din belsug oamenilor fasole cu carnati, cozonac, ceai, tuica si vin fiert.

In sectorul 2, pastorit de Neculai Ontanu, sustinator declarat al candidatului Traian Basescu, s-au strans circa 2.000 de persoane. La manifestare si-a facut aparitia si Traian Basescu, fiind intampinat atat de vicepresedintele PD-L Anca Boagiu, cat si de ex-pesedistii Neculai Ontanu si Anghel Iordanescu.

Premierul interimar Emil Boc a preferat sa sarbatoreasca Ziua Nationala la Alba Iulia, unde autoritatile le-au pregatit oamenilor 21.000 de sarmale si 1.500 litri de vin. Manifestarea a fost insa "condimentata" de protestul unui grup de tineri fata de prezenta unor politicieni cu esarfe si geci cu insemnele PSD ("Mircea Geoana, presedinte") si PNTCD. Tinerii, care purtau steaguri cu portretele unor personalitati istorice precum Stefan cel Mare, Alexandru Ioan Cuza si Mihai Viteazu, au scandat "1 Decembrie este Ziua Nationala, nu campanie electorala.

La Craiova a lipsit insa din programul zilei de marti oferirea de mancare, primarul Antonie Solomon invocand tocmai campania electorala. "Nu vreau sa se spuna ca Solomon, care este primar PD-L, a dat masa. Deci renunt la masa si ne rezumam doar la manifestarea de Ziua Nationala. O sa fac dupa vot, pe 22 decembrie, de Ziua Revolutiei", a declarat primarul Craiovei.

Gandul: Geoana si-a agatat Revolutia la rever

Ziua Nationala a Romaniei a fost serbata de candidatul PSD la Timisoara, in timp ce Traian Basescu a preferat Bucurestiul. Gandul anunta in editia de miercuri ca o vizita electorala Geoana-Crin-Iohannis plantata strategic in Timisoara a produs o miscare de protest anti-PSD in trei orase.

Situatie tensionata, marti, in Piata Operei din Timisoara, simbol al Revolutiei din 1989. Jandarmii au intervenit pentru a calma cele cateva mii de manifestanti pro si anti-Geoana, dar si revolutionari, stransi in centrul orasului cu ocazia vizitei electorale a lui Mircea Geoana, Crin Antonescu si Klaus Iohannis. Intentia trioul politic, care a tinut sa ajunga si la alegatorii traditionalisti de dreapta pentru a le transmite mesaje de unitate si "reconciliere nationala", a esuat in fata timisorenilor.

Mircea Geoana, Crin Antonescu si Klaus Iohannis s-au vazut nevoiti sa paraseasca Opera prin spate, in timp ce in Piata manifestatia era in plina desfasurare. Prezent la Timisoara, poetul Mircea Dinescu a incercat, fara succes, sa destinda atmosfera. Dupa ce in urma cu trei saptamani a fost alungat de pe o alta scena electorala de Traian Basescu, Dinescu a vorbit acum la microfon despre candidatul PD-L ca fiind "Ogica numarul doi al Romaniei". Si el a fost huiduit de multime.

Cotidianul: Proiectul de reconciliere nationala

Cotidianul comenteaza in editia de miercuri ca cu o manipulare, Romania breveteaza formula "revolutiei impotriva Opozitiei", blocand astfel proiectul de reconciliere nationala. La 20 de ani de la Revolutia din 1989, in orasul in care s-a declansat aceasta, a fost semnat marti Parteneriatul pentru Timisoara, un document cu o mare semnificatie pentru Romania, un semnal de reunificare a societatii romanesti.

Principalele obiective ale documentului semnat marti la Timisoara sunt descentralizarea economica si financiara, depolitizarea administratiei publice, sustinerea tuturor proiectelor de importanta majora ale municipiului Timisoara.

"Astazi, la 20 de ani de la inceputul revolutiei, Romania este o tara fara un guvern legitim, macinata de conflicte artificiale, o tara in prag de colaps economic", se arata in document. In Parteneriatul pentru Timisoara mai scrie ca municipiul de pe Bega a fost vitregit in ceea ce priveste alocarea de fonduri pentru investitii majore in favoarea "unor comunitati conduse de personaje obediente puterii centrale, membre ale grupurilor de interese care graviteaza in jurul lui Traian Basescu si al guvernului PDL", motiv pentru care a si fost semnat acest protocol.

Semnatarii documentului se angajeaza sa "implineasca aspiratiile timisorenilor, readucand Timisoara acolo unde ii este locul castigat prin sacrificiu, prin munca, printr-o administratie corecta si eficienta, dedicata interesului public". Pentru indeplinirea obiectivelor, semnatarii hotarasc sustinerea lui Mircea Geoana in turul doi al alegerilor prezidentiale si crearea unei majoritati stabile pentru sustinerea unui guvern condus de Klaus Iohannis. Celalalt document semnat ieri la Timisoara este Acordul dintre PNTCD si PSD pentru reconciliere nationala, un acord "pentru iesirea Romaniei din criza".

Potrivit documentului, PNTCD saluta pozitia lui Geoana de reorientare doctrinara a PSD, care conduce PSD catre o social-democratie de tip occidental, compatibila cu doctrina crestin-democrata a PNTCD. In acord se mai afirma ca reconcilierea se bazeaza pe adevar si morala crestina, ca vinovatia nomenclaturii comuniste si a celor din aparatul represiv trebuie recunoscuta si condamnata public si ca pentru reconcilierea nationala este necesara o exprimare a caintei din partea celor care au gresit si a iertarii din partea celor care au suferit.

Evenimentul Zilei: Oamenii politici, pe intelesul animalelor

Evenimentul Zilei se straduieste in editia de miercuri sa explice pe intelesul animalelor oamenii politici.

Coalitiile si tradarile apropie politica umana de cea animala. Liderii salbaticiei sunt alesi totusi prin ceea ce specialistul in etologie Carmen Strungaru numeste "mai mult decat un vot".

Animalul politic exista - la modul cel mai propriu - de cand lumea, iar pe malurile Dambovitei gasim doar intrupari ale acestei "salbaticiuni" cu porniri de lider.

Societatile animale isi cauta dintotdeauna conducatori nu neaparat puternici din punct de vedere fizic, cat mai ales psihic.

In lumea cimpanzeilor, impotriva liderului care devine agresiv se formeaza adevarate coalitii - arata, intr-o inedita analiza a campaniei electorale, conf. univ. dr. Carmen Strungaru, de la Facultatea de Biologie din cadrul Universitatii Bucuresti, specialista in etologie.

Vorbim despre o stiinta care se ocupa cu studiul comportamentului diferitelor specii, comportament determinat de zestrea genetica provenita de la rude mai apropiate sau mai indepartate. De la coalitiile si tradarile cimpanzeilor pana la politica noastra, cea de toate zilele, nu sunt de facut prea multi pasi.

Dezbaterile n-au de-a face, de cele mai multe ori, cu vorbele. Spectatorul e mult mai impresionat de o privire sau un gest, decat de programe economice. E mai atent la detaliile ce tin de comportament, deoarece stie ca limbajul trupului nu-l poate pacali. Ion Iliescu, de exemplu, a fost huiduit imediat dupa Revolutie pentru ca dadea din mana in timp ce vorbea de la balcon, si amintea astfel - deranjant - de ticul predecesorului sau.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#incidente Timisoara Ziua Romaniei, #acord Geoana Antonescu Johannis, #bataie mancare fasole , #stiri Traian Basescu