Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa rusa vede progrese in relatia cu Romania in timpul mandatului lui Basescu

Vineri, 04 Decembrie 2009, ora 17:43
1629 citiri
Presa rusa vede progrese in relatia cu Romania in timpul mandatului lui Basescu

In perioada mandatului presedintelui Traian Basescu au existat unele progrese in relatia dintre Romania si Rusia, scrie publicatia rusa Vremia Novostei in editia de vineri, intr-un articol despre campania electorala pentru alegerile prezidentiale din Romania.

La cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Romania, care se va desfasura duminica, vor participa presedintele Traian Basescu, in varsta de 59 de ani, si liderul social-democratilor, Mircea Geoana, de 51 de ani.

In primul tur de scrutin au participat 12 candidati, insa niciunul nu a reusit sa acumuleze voturile necesare pentru victorie, explica publicatia rusa Vremia Novostei.

In primul tur de scrutin, Basescu s-a clasat pe primul loc, obtinand 32,4% din voturi, fiind urmat de Mircea Geoana, care a acumulat 31,1% din voturi. Insa inainte de turul doi, favoritul cursei electorale a devenit Mircea Geoana.

Publicatia rusa citeaza sondaje potrivit carora Geoana este cu 7-10% in fata presedintelui Basescu.

"Inainte de desfasurarea celui de-al doilea tur de scrutin, liderul social-democratilor a intrat in coalitie cu Partidul National Liberal, al carui candidat a fost pe locul al treilea in primul tur de scrutin. In schimb, social- democratii au acceptat propunerea national-liberalilor de a-l desemna in functia de premier pe primarul Sibiului, Klaus Iohannis", reaminteste cotidianul rus.

Vremia Novostei scrie si despre protestele de la Timisoara de marti. "Exact acolo in decembrie 1989 au inceput protestele impotriva lui Nicolae Ceausescu", reaminteste publicatia rusa.

Coalitia din care fac parte si liberalii a fost acuzata ca vrea sa mareasca impozitele si sa privatizeze intreprinderile de stat in scopuri proprii. De asemenea, protestatarii au scandat "La Timisoara renaste comunismul!", condamnand alianta politica a national-liberalilor cu fostii comunisti reprezentati de social-democrati, mai scrie Vremia Novostei.

Lovitura la popularitate

De asemenea, noteaza publicatia rusa, presedintele Basescu acuza jurnalistii de faptul ca, in mare parte, se pronunuta impotriva candidaturii sale. Astfel, publicatia reaminteste ca mijloacele de informare in masa au dat o lovitura sensibila popularitatii sale, prezentand filmuletul difuzat la sfarsitul saptamanii trecute in care Basescu il loveste pe un baiat de zece ani, la un miting electoral din 2004.

"Victoria la alegeri inca ii poate fi adusa lui Traian Basescu de sloganul, popular in randul poporului, referitor la lupta impotriva coruptiei", a declarat pentru Vremia Novostei editorialistul roman Viorel Patrichi.

El considera ca, in ceea ce priveste acest aspect, electoratul il considera pe Mircea Geoana un politician mai slab, pe care "oligarhii il pot folosi in propriul interes".

In acelasi timp, scrie publicatia rusa, "oricare ar fi rezultatul alegerilor, relatiile dintre Romania si Rusia nu vor cunoaste schimbari majore. In dialogul cu Moscova, actiunile lui Traian Basescu arata dinamice, directe si efective. Iar politicienii rusi apreciaza partenerii puternici", a mai spus el.

Desi cooperarea dintre cele doua tari, in perioada primului mandat a lui Traian Basescu nu a cunoscut mari succese, totusi au fost unele pregrese. Un exemplu de dezvoltare a cooperarii in domeniul cultural este deschiderea Centrului rusesc la Bucuresti, adauga Vremia Novostei.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#alegeri prezidentiale presa rusa, #Basescu presa rusa, #relatie Romania Rusia, #alegeri prezidentiale 2009 , #stiri Traian Basescu