Presa straina: Guvernul din Romania, inapoi mars!

Miercuri, 30 Septembrie 2009, ora 23:38
6129 citiri
Presa straina: Guvernul din Romania, inapoi mars!
Foto: AFP

Razboiul izbucnit, luni, intre PSD si PD-L, dupa remanierea ministrului Administratiei si Internelor (MAI), Dan Nica, nu a agitat spiritele doar in presa din Romania, ci a ajuns printre subiectele politice fierbinti ale publicatiilor internationale.

Concluzia jurnalistilor straini, aproape unanima, este ca furtuna ameninta Coalitia cu mai putin de doua luni inaintea prezidentialelor.

Publicatia austriaca Wiener Zeitung titreaza, in editia de miercuri, "Guvernul din Romania, inapoi mars!" si comenteaza ca PSD ameninta cu iesirea de la guvernare dupa ce premierul Emil Boc a anuntat ca-l remaniaza pe ministrul Nica.

Jurnalistii din Viena subliniaza ca detaliul care irita cel mai mult este contextul politic in care a izbucnit un nou conflict intre coalitia romana dintre dreapta si stanga, cu doar doua luni inainte de alegerile prezidentiale. Totodata, motivul oficial al remanierii lui Nica este cresterea criminalitatii, insa mai aproape de adevar este avertizarea privind fraudarea alegerilor prin turism electoral, facuta de seful MAI.

Nu in ultimul rand, ziarul vienez apreciaza ca lupta recenta dintre PSD si PD-L este una fara precedent, citandu-l pe Dan Nica, care a declarat ca izgonirea din Guvern este un atac clar la persoana lui. In plus, aminteste ca Nica este al treilea ministru al Internelor din Guvernul Emil Boc, dupa Gabriel Oprea si Liviu Dragnea.

Amenintarea pe care PSD o repeta constant, de marti, ca pleaca de la guvernare daca Nica nu este reinvestit in functie, a fost preluata si de agentia italiana de presa ANSA.

Deranjat de intentia premierului Emil Boc de a-l remania pe ministrul de Interne, Dan Nica, PSD a amenintat cu retragerea de la guvernare. Presedintele roman Traian Basescu a cerut, insa, celor doua partide, marti, sa nu adauge crizei economice si una politica si sa se apuce, mai degraba, de negocieri. Concret, principala preocupare a lui Traian Basescu este ca posibila criza politica sa nu se suprapuna crizei economice, scrie ANSA.

Publicatia Le Courrier des Balkans subliniaza ca motivul remanierii lui Dan Nica este unul pur politic, rata crescuta a criminalitatii fiind doar un pretext.

Premierul roman, Emil Boc, a cerut revocarea din functie a ministrului Dan Nica, invocand rezultatele slabe obtinute de acesta de la preluarea protofoliului, scriu jurnalistii straini.

Excluderea lui Nica de la sefia Internelor nu este decat o decizie care pune si mai multe paie pe focul si asa mocnit dintre partidele Coalitiei. Relatia si asa tensionata dintre PSD si PD-L s-a transformat intr-un real razboi, chiar inaintea alegerilor prezidentiale din 22 noiembrie, comenteaza si Le Petit Journal.

Decizia afecteaza relatiile si asa tensionate dintre partidele Coalitiei, inaintea alegerilor prezidentiale din 22 noiembrie. Le Petit Journal scrie ca ministrul Dan Nica se bucura in continuare de sprijinul Partidului Social-Democrat, in ciuda ultimatumului venit din partea premierului Emil Boc. Acesta a cerut PSD-ului o alta nominalizare pentru Ministerul de Interne, ramasa, deocamdata, fara raspuns.

In KMS Baltics, Romania este laudata datorita pasului facut, marti, de Banca Nationala, care a scazut dobanda cheie.

Cu toate astea, tara se afla, in acest moment, in mijlocul unor turbulente politice, coalitia de la guvernare fiind supusa unei serii de provocari, printre care si recenta remaniere a ministrului de Interne, Dan Nica. Cel care a facut acest pas este premierul Emil Boc, remanierea fiind pretul pe care l-a platit ministrul PSD in urma comentariilor pe tema fraudarii alegerilor, potrivit jurnalistilor de la KMS Baltics.

Din The Wall Street Journal aflam ca eforturile facute de Romania in lupta cu deficitul bugetar au fost supraomenesti, in principal, din cauza coalitiei de la guvernare, un parteneriat ciudat intre conservatori si social-democrati.

"Guvernul de la Bucuresti trebuie sa faca fata acum unei noi provocari dupa ce, in urma cu o saptamana, a reusit sa treaca de motiunea de cenzura, dar si de greva magistratilor, dupa ce le-a taiat 15% din salarii.

In cazul in care PSD se va tine de cuvant si va iesi de la guvernare daca Nica nu va fi reinvestit, Romania va intra intr-o criza politica, primul pas spre paralizie fiind alegerile anticipate", mai scriu cei de la Wall Street.

"Romania ar trebui sa aiba un premier independent", comenteaza si agentia Reuters, citandu-l pe presedintele Traian Basescu, dupa intalnirea de marti, de la Cotroceni, cu Emil Boc si Mircea Geoana.

Basescu nu se grabeste sa-l demita pe vicepremierul Dan Nica, desi a primit aceasta solicitare din partea premierului Emil Boc. Totodata, PSD a propus ca premierul sa fie din randul societatii civile, in vreme ce seful statului a sustinut ca ministrul de Interne sa fie un independent sau un om din Opozitie.

Intalnirea de la Cotroceni dintre presedintii PD-L si PSD, Emil Boc si Mircea Geoana nu a adus nicio conciliere intre cele doua tabere. Inaintea intalnirii, premierul ii transmisese presedintelui solicitarea de revocare din functie a vicepremierului Nica, insa presedintele nu s-a grabit sa o semneze, mai scrie Reuters.

Daca Forbes estimeaza alegeri anticipate, prognoza celor de la Reuters este una strict economica: moartea coalitiei va pune Romania in imposibilitatea sa intruneasca conditiile impuse de Fondul Monetar International.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#remaniere Dan Nica razboi coalitie, #Boc Geoana Nica negocieri , #stiri Traian Basescu
Comentarii
Poza GELU FLOCEA
GELU FLOCEA
rank 5
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Ce estimam ieri , iata ca se intampla : agentiile de presa straine - deci guvernele , informate rapid de ambasade - reactioneaza .