Reactii la decizia CC in cazul Nicolai

Joi, 07 Februarie 2008, ora 16:25
1275 citiri
Reactii la decizia CC in cazul Nicolai

"Nu ma asteptam la lucruri bune din partea unei Curti Constitutionale care ii apara pe turnatori, pe securisti, Curte Constitutionala din care fac parte judecatori santajabili cu un trecut care pune mari semne de intrebare", a declarat senatorul PNL Puiu Hasotti dupa ce Curtea Constitutionala i-a dat castig de cauza presedintelui Traian Basescu in cazul numirii Noricai Nicolai in functia de ministru al Justitiei.

"Acolo se vorbeste despre o respingere nejusatificata a presedintelui (...) Vom rspecta legea. Dar o critica la adresa unei curtii care ia decizii cel putin dubioase vom face", a adaugat Puiu Hasotti.

La randul sau, vicepresedintele PSD, Victor Ponta, crede ca decizia Curtii Constitutionale in cazul numirii Noricai Nicolai la carma Ministerului de Justitie nu schimba nimic din punct de vedere politic. Potrivit lui Ponta, Justitia este cea care va ramane in continuare victima.

"Cred ca presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu nu voiau o clarificare din partea Curtii Constitutionale. Vor spune ca n-au inteles si vor ajunge din nou la Curtea Constitutionala", a mai spus Victor Ponta.

Presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, Sergiu Andon, considera decizia Curtii una corecta, desi sunt voci care spun ca CC "croseteaza o data pe fata, o data pe dos".

De aceeasi parere este si presedintele PD-L, Emil Boc. In opinia lui Boc, Guvernul este cel care a blocat timp de doua luni situatia de la varful Ministerului de Justitie.

"Curtea spune clar: premierul propune, presedintele aproba. Premierul nu a nominalizat o alta persoana. Presedintele poate solicita premierului sa faca o alta nominalizare. Premierul a blocat timp de doua luni Justitia. Premierul a incalcat Constitutia".

"Potrivit Constitutiei, presedintele nu are drept de veto, dar Curtea Constitutionala i-a oferit acest lucru ca o adaugire la legea fundamentala", a spus si europarlamentarul Renate Weber.

Consilierul premierului Tariceanu pe probleme juridice, Tudor Chiuariu, considera ca decizia Curtii Constitutionale in cazul Noricai Nicolai nu are fundament legal sau constitutional si contrazice decizia data de Curte in cazul Cioroianu, anul trecut, aducand astfel confuzie.

"Nu exista nicio prevedere in Constitutie pe care sa se poata baza o asemenea decizie. De ce presedintele poate refuza numirea o singura data si nu de doua, trei, patru sau de "n" ori? In plus, decizia de astazi (joi n.r.) a Curtii contrazice decizia aceluiasi for in cazul Cioroianu si aduce mai multa confuzie decat aducea prin decizia respectiva, care nu era nici ea foarte clara", a declarat, joi pentru NewsIn, Tudor Chiuariu.

Potrivit lui Chiuariu - care a reprezentat Guvernul la Curtea Constitutionala in cazul Norica Nicolai - decizia Curtii nu are niciun fundament constitutional sau legal si, mai mult, "nu este de natura sa redea increderea romanilor in justitie".

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat ca decizia Curtii Constitutionale reprezinta un adaos la prevederile legii fundamentale, dar varianta restructurarii nu este cea mai buna, ci trebuie ca Executivul sa faca o alta propunere pentru ministerul Justitiei.

Frunda a precizat ca decizia CCR face adaugiri la Constitutie, ceea ce nu-i intra in atributii. Potrivit senatorului Uniunii, legea fundamentala nu prevede dreptul de veto o singura data, ci doar de a retrimite, o singura data, propunerea, iar Guvernul are dreptul sa-si reinnoiasca nominalizarea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#CC, #Tariceanu, #Basescu , #stiri Traian Basescu